Patru membrii CNA acuză, într-o scrisoare adresată Parlamentului, presiuni politice

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) Ioan Onisei (vicepreşedinte), Narcisa Iorga, Gelu Trandafir şi Valentin Jucan, au trimis, vineri, în mod oficial, o scrisoare Parlamentului în care acuză "presiuni politice exercitate asupra atorităţii autonome aflate sub control parlamentar - CNA" şi solicită audierea în Comisiile pentru cultură, arte şi mass-media.
Epoch Times România
09.03.2012

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) Ioan Onisei (vicepreşedinte), Narcisa Iorga, Gelu Trandafir şi Valentin Jucan, au trimis, vineri, în mod oficial, o scrisoare Parlamentului în care acuză "presiuni politice exercitate asupra atorităţii autonome aflate sub control parlamentar - CNA" şi solicită audierea în Comisiile pentru cultură, arte şi mass-media.

Scrisoarea, adresată preşedintelui Senatului, Vasile Blaga şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, survine demisiei lui Dan Grigore pe care o consideră o pierdere pentru instituţie.

"Demisia dlui Dan Grigore din Consiliul Naţional al Audiovizualului este o pierdere pentru această instituţie, dar mai ales pentru publicul al cărui interes ea îl serveşte. Orice autoritate cu activitate în domeniul culturii ori al mass-media ar fi onorată să aibă în echipa sa de decizie o personalitate culturală de valoare precum dl Dan Grigore. În cadrul unei dezbateri televizate (n.r. Sinteza zilei, Antena 3) referitoare şi la modul în care îşi exercită mandatul patru dintre membrii CNA, un parlamentar a afirmat despre dl Dan Grigore că este lipsit de onoare", afirmă semnatarii scrisorii, referindu-se la declaraţiile lui Crin Antonescu din emisiunea "Sinteza zilei" difuzată pe 1 martie la Antena 3.

Cei patru membri ai CNA susţin că aceste presiuni s-au manifestat în mod public, în timp ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat şi a dezbătut o speţă oarecare, în conformitate cu Legea audiovizualului nr.504/2002.

"Urmare a acestor presiuni, dl Dan Grigore a demisionat astăzi (joi, n.r.) din funcţie", se arată în scrisoare.

Acţiunile descrise în scrisoare vizează un comunicat de presă al PSD din 29 februarie în care "activitatea CNA, e viciată de interese politice", o emisiune a Antenei 3 din 1 februarie în care preşedintele PNL Crin Antonescu "a făcut declaraţii cu privire la doi dintre membrii CNA şi a modului în care aceştia îşi exercită funcţia publică" şi organizarea pe 3 martie de către Mircea Giurgiu a unui miting de protest faţă de CNA şi apelul acestuia ca postul Antena 3 să nu fie sancţionat, afirmaţia din 6 martie a deputatului Mircea Duşa care a afirmat că "CNA acţionează în sensul cenzurării presei".

"Acesta este motivul pentru care, declarându-ne solidari cu dl. Dan Grigore, vă solicităm audierea la nivelul Comisiilor pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă. Facem apel către Parlament, forul suprem al statului de drept, să susţină Consiliul Naţional al Audiovizualului în misiunea sa de a aplica prevederile legale. În efortul său de a responsabiliza instituţiile de presă din domeniul audio-vizual în a-şi asuma obligaţiile legale, precum şi rolul lor în societate, considerăm că CNA are nevoie de sprijinul parlamentarilor. Nu de declaraţii publice ale unora dintre aceştia, făcute în afara cadrului legal privind controlul Parlamentului asupra activităţii CNA, declaraţii de natură să-i afecteze credibilitatea", susţin semnatarii scrisorii.

Cei patru membrii CNA consideră că aceste fapte "sunt de natură să influenţeze votul membrilor Consiliului, ceea ce vine în contradicţie flagrantă cu legile statului şi, în egală măsură cu interesul public" şi fac apel către Parlament "să susţină CNA în misiunea sa de a aplica prevederile legale".

"În efortul său de a responsabiliza instituţiile de presă din domeniul audio-vizual în a-şi asuma obligaţiile legale, precum şi rolul lor în societate, considerăm că CNA are nevoie de sprijinul parlamentarilor. Nu de declaraţii publice ale unora dintre aceştia, făcute în afara cadrului legal privind controlul Parlamentului asupra activităţii CNA, declaraţii de natură să-i afecteze credibilitatea", menţionează membrii CNA semnatari.

De aceea ei solicită "analizarea situaţiei fără precedent în care a fost adus CNA, în sensul asigurării exercitării autorităţii cu care a fost învestit, potrivit Legii audiovizualului", mai spun în scrisoarea către Parlament cei patru membri ai CNA.

Dan Grigore, membru CNA, şi-a prezentat joi demisia preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului, Răsvan Popescu. Dan Grigore susţine că ceea ce se întâmplă acum pe unele posturi TV este "terorism mediatic" şi prevede o campanie electorală "de o ferocitate fără precedent".

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au amendat joi cu 150.000 de lei postul de televiziune Antena 3 pentru abateri repetate la Legea audiovizualului şi limbaj injurios folosit de moderatorul Mihai Gâdea în emisiunea "Sinteza Zilei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor