CNA a amânat din nou sancţionarea Antenei 3

Epoch Times România
01.03.2012

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au amânat joi din nou, la propunerea preşedintelui Răsvan Popescu, decizia de sancţionare a postului de televiziune Antena 3 pentru abateri repetate la Legea audiovizualului şi limbaj injurios folosit de moderatorul Mihai Gâdea în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei".

Acest punct de pe ordinea de zi a şedinţei CNA a iscat discuţii contradictorii între membrii Consiliului şi preşedinte, pe motiv că reprezentanţii postului de televiziune nu au primit cele 35 de reclamaţii pe acest subiect şi nu îşi pot face apărarea.

Narcisa Iorga, membru CNA, a respins această propunere, susţinând că subiectul este suficient de cunoscut de către reprezentanţii ANTENA 3, de la ultima şedinţă de săptămâna trecută, iar această cerere de a studia reclamaţiile este doar "o scuză" ca să treacă timpul.

"Punctul nostru de vedere nu este auzit nicăieri, cei de la Antena 3 nu au amintit nicio clipă despre el, din contră, fac emisiuni în detaliu în care critică unii membri ai CNA. Nu suntem instanţă ca să acordăm termene pentru a se veni cu apărarea. Au la dispoziţie rapoartele de la şedinţa de marţi, pe domnul Mihai Gâdea l-am chemat mereu la CNA pentru a avea un dialog, dar nu a venit", a declarat, în şedinţa CNA, Narcisa Iorga.

Declaraţiile Narcisei Iorga au fost susţinute şi de colegul său Dan Grigore, care a apreciat că postul de televiziune îşi vede doar propriul interes de a face "audienţă şi bani".

"După părerea mea, reprezentanţa postului a exprimat punctele de vedere şi acum, că se trece acest tip de răspundere în grija unei case de avocaţi, ce apare nou pe firmament, postul se victimizează foarte tare după un tipic, reclamă că se spuneau pe post lucruri pe care noi nu le-am spus (...). CNA a fost şovăielnic cu acest post faţă de încălcările grave, lipsa de autoritate a postului îşi produce efectele. Ei spun că sunt posturi comerciale, "nu ne interesează decât să facem bani", dar apoi fac campanii politice în interesul public. Hotărâţi-vă, domnilor! Sunt atacat că am votat într-un anumit fel, la emisiunile postului. Am avut proteste că mă exprim într-un anumit fel, aşa cum consider, adică eu nu am dreptul să mă exprim liber, dar ei au", a spus Dan Grigore.

Răsvan Popescu a ţinut, după votul dat de amânare a sancţiunii, să precizeze că "nu se poate vorbi nicio clipă de întrerupere a emisiei postului, ci doar de difuzarea pe post a 10 minute privind sancţiunea şi motivele ei".

Ioan Onisei a vorbit despre prevederile Legii audiovizualului şi a arătat şi el că nu înţelege motivul pentru care Mihai Gâdea şi Antena 3 invocă timpul necesar pentru a cunoaşte reclamaţiile formulate la adresa emisiunii.

"Societatea de avocatură a postului şi care îl reprezintă pe Gâdea trebuie să ştie că în procedurile CNA şedinţele sunt publice, regulamentul este transparent şi la CNA participă reprezentaţii radiodifuzorilor care doresc. Procedura de contractualitate a fost îndeplinită, că Antena 3 a cunoscut ordinea de zi, a participat la dezbatere şi a spus punctul de vedere al staţiei. Consider că se încearcă intimidarea noastră", a afirmat Onisei.

Membrii CNA au amintit că postul Antena 3 a mai avut sancţiuni de 20 ori din cauza derapajelor şi folosirea limbajului injurios.

Reprezentanţii postului de televiziune au susţinut că nu cunosc conţinutul reclamaţiilor şi abia în cursul acestei zile le-au primit.

CNA a amânat pentru şedinţa de marţi analizarea sesizărilor în care se reclamă atitudinea şi limbajul moderatorului Mihai Gâdea faţă de preşedintele CNAS, Lucian Duţă, în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" de la Antena 3 din 22 februarie, care avea ca temă principală lipsa morfinei pentru bolnavii de cancer. Nemulţumit de răspunsurile oferite de Lucian Duţă, care a intervenit telefonic în emisiune, Mihai Gâdea l-a jignit pe preşedintele CNAS.

După vot membrii CNA au susţinut şi o conferinţă de presă în care să îşi exprime punctul de vedere faţă de modul în care sunt difuzate emisiunile pe acest post de televiziune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor