PASOK va încerca să formeze un guvern în Grecia, experţii cred că vor avea loc anticipate

(photos.com)
Epoch Times România
10.05.2012

Liderul formaţiunii socialiste elene PASOK, Evangelos Venizelos, va face o tentativă de a forma un guvern de coaliţie în Grecia, a treia încercare după alegerile de duminică.

Fostul ministru de finanţe Venizelos va primi vineri mandatul de a lansa discuţii după tentativele eşuate ale liderilor Noii Democraţii (centru-dreapta) şi Syriza (extrema-stângă), formaţiunile clasate pe primele două locuri. Socialiştii sunt asociaţi de o mare parte din populaţie cu măsurile dure de austeritate, dar şi cu fenomenul corupţiei.

"Este clar că, în actuala etapă a acestui proces, nu putem ajunge la o soluţie, dar trebuie să continuăm acest efort", a declarat Venizelos, citat de BBC News. "Aşa că mandatul pe care îl voi primi mâine (vineri - n.r.) va avea substanţă şi importanţă", a adăugat el.

Dacă socialiştii vor eşua în a forma guvern, preşedintele grec Carolos Papoulias va lansa un ultim apel către toate partidele pentru o coaliţie de uniune naţională. În cazul, foarte probabil, în care nici acest apel nu va debloca situaţia, vor fi convocate alegeri anticipate. Noul scrutin ar putea avea loc în trei sau patru săptămâni.

PASOK a dominat scena politică elenă în ultimele patru decenii, dar a pierdut semnificativ din susţinere în ultimele luni, iar în urma alegerilor de duminică a primit numai 41 de mandate în noul Parlament.

Tentativa sa de a forma un guvern are şanse minime de reuşită, potrivit BCC, ceea ce face inevitabilă convocarea de alegeri anticipate şi alte săptămâni de instabilitate în zona euro.

În aceste condiţii, reprezentanţii zonei euro au decis să suspende până luni deblocarea unei tranşe, în valoare de un miliard de euro, destinată Greciei. Însă au decis să vireze tranşa promisă anterior, în valoare de 4,2 miliarde de euro.

Noua Democraţie a obţinut 19% din sufragii duminică, iar PASOK 13%. În vară, cele două partide se bucurau de o cotă de susţinere de 33,5%, respectiv 43%. Syriza a obţinut 16,8% din voturi, iar formaţiunea ultranaţionalistă Răsăritul de Aur aproape 7%.

După anunţarea rezultatelor alegerilor, cancelarul german Angela Merkel a declarat că măsurile de austeritate nu sunt negociabile şi a descris reformele din Grecia drept "de cea  mai mare importanţă".

Pieţele s-au prăbuşit după scrutin, dar şi-au revenit, în mare parte, ulterior. Însă Bursa de la Atena a închis luni în scădere cu 6,67%.

În schimbul pachetelor de salvare UE-FMI, cu o valoare totală de 240 de miliarde de euro, Grecia a fost de acord să reducă pensiile şi salariile, să crească taxele şi să concedieze mii de bugetari. Ceea ce a generat un val de proteste fără precedent în ţară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor