10 întrebări fundamentale despre atentatul împotriva lui Trump

Fostul preşedinte Donald Trump, victima unei tentative de asasinat la un miting electoral, 13 iulie 2024 (X - Donald Trump jr)
Redacţia
16.07.2024

Serviciul Secret ar trebui să fie cel mai bine pregătit personal de securitate din lume, având în vedere atât istoria Războiului Rece, cât şi faptul că SUA are numeroşi adversari, în special printre ţările care sprijină terorismul.

În acest caz, cum s-a putut întâmpla un atentat împotriva lui Donald Trump, în condiţiile în care acesta a avut loc?

Michael Snyder via The End of The American Dream blog, a încercat să pună cap la cap lucrurile. După părerea lui, suntem martorii fie ai unei incompetenţe la scară epică, fie unui lucru mult mai insidios.

Nu există nicio şansă ca acest schimb de focuri să se fi întâmplat aşa cum s-a întâmplat dacă oameni competenţi ar fi controlat lucrurile.

Aşa că Snyder a alcătuit o listă cu 10 întrebări al căror răspuns ar trebui găsit pentru a dezlega această şaradă:

#1 Cum a ajuns trăgătorul atât de aproape fără să fie văzut de Serviciul Secret? Se spune că a reuşit să se târască pe un acoperiş care se afla la doar 130 de metri de Trump.

Cum naiba a reuşit un atacator care se purta suspect să se târască pe acoperişul unei clădiri aflate la 130 de metri de locul în care vorbea fostul preşedinte al Statelor Unite şi să tragă mai multe focuri de armă înainte de a fi doborât?

Aceasta este doar una dintre întrebările care au rămas fără răspuns după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump, care este descrisă ca un eşec enorm al securităţii.

O nouă înregistrare video terifiantă de la TMZ a surprins momentul în care Thomas Matthew Crooks din Bethel Park, Pennsylvania, s-a întins pe acoperişul unei clădiri din apropiere, în văzul susţinătorilor îngroziţi ai lui Trump, şi a tras în direcţia scenei.

#2 De ce nu era personal de securitate pe acel acoperiş? Fiecare acoperiş care avea vedere directă la Trump ar fi trebuit să fie acoperit, iar un fost comandant SWAT spune că ceea ce tocmai am văzut a fost "un eşec fundamental al securităţii".

Steve Nottingham, fost comandant SWAT din Long Beach, California, a numit împuşcăturile de sâmbătă "un eşec fundamental al securităţii".

El a lucrat în echipa care proteja securitatea liderilor mondiali aflaţi în vizită, inclusiv a preşedinţilor, iar în prezent instruieşte ofiţeri cu privire la modul de a răspunde la incidente critice. El a subliniat eşecurile probabile în recunoaşterea înainte de eveniment şi în monitorizarea în timp real a locurilor din care un atacator ar putea trage.

"Au rămas în urmă, pentru că ar fi trebuit să aibă acele locuri acoperite din timp", a declarat Nottingham.

#3 De ce nu au reacţionat autorităţile atunci când au fost avertizate cu privire la un bărbat înarmat? Un martor spune că a încercat în mod repetat să avertizeze forţele de ordine cu privire la atacator, dar a fost ignorat.

Un bărbat care a fost prezent la mitingul din Pennsylvania unde fostul preşedinte Donald Trump a fost zgâriat de un glonţ în timpul unei tentative de asasinat sâmbătă seara a declarat că poliţia l-a ignorat atunci când le-a spus că era un bărbat cu o puşcă care se târa pe un acoperiş cu câteva momente înainte de împuşcături.

Imediat după împuşcătura mortală, Greg Smith - un bărbat care purta o şapcă roşie "Trump 2024" - a susţinut că a încercat să avertizeze ofiţerii de aplicare a legii despre pericolul iminent în ceea ce îl priveşte pe preşedinte.

"Probabil la cinci până la şapte minute după ce Trump a început să vorbească ... am observat un tip care se târa - se târa ca un urs - pe acoperişul clădirii de lângă noi, la cincizeci de metri distanţă de noi", a declarat Smith.

#4 Potrivit mărturiei unui alt martor ocular, trăgătorul a avut de fapt timp să "se deplaseze de pe un acoperiş pe altul" înainte de a începe să tragă în Trump. Dacă oamenii din mulţime au putut vedea această mişcare, de ce nu au putut-o vedea serviciile secrete?

Un participant la mitingul fostului preşedinte Donald Trump de la târgul Butler County spune că l-a văzut pe presupusul trăgător pe un acoperiş din apropiere, în timp ce Trump se adresa sâmbătă susţinătorilor.

Ben Macer a declarat pentru Jennifer Borraso de la KDKA-TV că se afla de-a lungul liniei de gard şi "l-a văzut pe tip mutându-se de pe un acoperiş pe altul. [I-am spus unui ofiţer că [presupusul trăgător] era pe acoperiş".

#5 Odată ce au început împuşcăturile, de ce a durat atât de mult până când Secret Service a ajuns la Trump?

Întotdeauna ar trebui să existe agenţi la doar câţiva paşi de Trump.

Dar cumva Thomas Matthew Crooks a reuşit să tragă cel puţin opt focuri de armă asupra lui Trump.

Pe măsură ce mă uit iar şi iar la înregistrarea video a incidentului, mi se pare o eternitate până când agenţii Secret Service ajung acolo.

După ce Trump este împuşcat, trec câteva secunde până când câţiva agenţi ajung în sfârşit la Trump.

Dan Bongino, fost agent Secret Service, califică întregul episod drept un "eşec catastrofal"

Comunic activ cu o serie de foşti colegi din Secret Service despre tentativa de asasinat.

Acesta este în mod evident un eşec catastrofal şi NU ar trebui să se găsească scuze, nici măcar să se încerce.

Eşecurile sunt profunde şi trebuie să se răspundă la întrebări cu privire la supravegherea terestră, supravegherea aeriană, sprijinul post-stander şi munca şi reacţia în avans împotriva asasinilor.

Avem o singură misiune, iar astăzi am fost la un pas de un eşec mortal. Un eşec fără evenimente NU este un succes.

#6 De ce a fost securitatea mult mai bună la mitingurile anterioare ale lui Trump? Un bărbat care se afla acolo când Trump a fost împuşcat a declarat că a existat o diferenţă "vizibilă" între securitatea de la acest miting şi securitatea de la un miting anterior la care a participat...

Robert D. Philpot a declarat că a participat la un miting Trump la Aeroportul Regional Pittsburgh-Butler în timpul campaniei prezidenţiale anterioare şi a observat imediat că locaţia avea o mulţime de clădiri similare cu cele de unde trăgătorul a ţintit în timpul atacului de ieri.

"Pe fiecare acoperiş al fiecărui hangar se aflau trei, patru sau cinci tipi", a declarat Philpot, menţionând că peste tot se aflau membri înarmaţi ai Secret Service şi ai forţelor de ordine.

"Primul lucru pe care l-am făcut ieri, când am ajuns aici, a fost să arunc o privire completă în jurul fiecărui acoperiş şi mi-am spus că este ciudat, nu văd niciun poliţist, niciun lunetist, nimic, nu văd nimic, şi m-am gândit că este destul de ciudat", a declarat Philpot.

Martorul ocular a spus că a fost "atât de vizibil" că securitatea a fost atât de permisivă pentru evenimentul de ieri, comparativ cu cel la care a participat cu patru ani înainte.

#7 Reprezentantul american Mike Waltz susţine că secretarul Securităţii Interne, Alejandro Mayorkas, a refuzat în mai multe rânduri solicitările pentru o mai bună protecţie a lui Trump din partea Secret Service. De ce a făcut asta?...

Un deputat republican din Camera Reprezentanţilor susţine că secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a refuzat de mai multe ori o protecţie mai puternică din partea Secret Service pentru fostul preşedinte Trump.

Reprezentantul Mike Waltz, republican din Florida, a făcut această acuzaţie la câteva ore după ce Trump a fost rănit de un glonţ la mitingul său de sâmbătă din Pennsylvania.

"Am surse foarte sigure care îmi spun că au existat cereri repetate pentru o protecţie mai puternică a serviciilor secrete pentru preşedintele Trump. Refuzate de secretarul Mayorkas", a scris Waltz pe X.

#8 A inspirat retorica incendiară atacatorul să facă ceea ce a făcut? După cum J.D. Vance a observat în mod adecvat, campania lui Biden l-a etichetat pe Trump drept "un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preţ".

Atentatul nu este doar un incident izolat.

Premisa centrală a campaniei lui Biden este că preşedintele Donald Trump este un fascist autoritar care trebuie oprit cu orice preţ.

Această retorică a condus direct la tentativa de asasinat a preşedintelui Trump.

Şi mulţi au subliniat faptul că, în urmă cu mai puţin de o săptămână, Joe Biden a declarat că a sosit momentul să punem o "ţintă" pe Trump...

Preşedintele Joe Biden le-ar fi spus luni donatorilor, în cadrul unei convorbiri telefonice, că a fost "timpul să îl punem" pe fostul preşedinte Donald Trump "în ţintă".

"Biden le-a spus donatorilor într-un apel privat în această după-amiază: 'Este timpul să îl punem pe Trump în centrul atenţiei'", a scris Kenneth P. Vogel, reporter la New York Times, într-o postare de luni.

#9 Cred că momentul acestei împuşcături a fost foarte interesant.

Dacă Trump ar fi fost ucis chiar înainte de convenţie, el nu ar fi fost candidatul republican.

Aşadar, cine ar fi ieşit de la convenţie ca înlocuitor al candidatului?

#10 Cum vor afecta aceste împuşcături alegerile generale?

Când Ronald Reagan a fost împuşcat, numărul sondajelor sale a crescut dramatic. Se va întâmpla acelaşi lucru cu Trump?

Sondajele sugerează deja că este probabil că Trump să recâştige preşedinţia în noiembrie, după câteva luni toride pentru adversarul său şi o condamnare penală care a avut un impact redus asupra popularităţii sale.

Dacă istoria ne spune ceva, evenimentele de sâmbătă nu vor face decât să-i sporească sprijinul. În lunile care au urmat împuşcării lui Reagan, preşedintele republican nou ales a înregistrat o creştere de opt puncte în sondaje.

Va trebui să aşteptăm şi să vedem ce se întâmplă cu cifrele sondajelor, dar deja şansele de victorie ale lui Trump pe pieţele de pariuri au crescut.

Sâmbătă, înainte de tentativa de asasinat, şansele lui Trump de a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024 erau de 65,2%, potrivit William Hill, o companie de pariuri cu sediul în Marea Britanie. Cu toate acestea, după împuşcare, sunt 73,3 % şanse ca Trump să obţină victoria.

Ne îndreptăm cu adevărat către o perioadă de haos fără precedent, iar ceea ce am văzut până acum este doar începutul.

Dacă Trump nu şi-ar fi mişcat capul în ultimul moment, aproape sigur ar fi fost ucis.

Acest lucru ar fi distrus complet societatea americană şi probabil că este doar o chestiune de timp până când altcineva va încerca din nou - un astfel de lucru, sau ceva similar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor