Ancheta atentatului asupra lui Trump. FBI a reuşit să acceseze telefonul atacatorului

Agenţi FBI. (Joe Raedle/Getty Images)
Redacţia
16.07.2024

FBI a obţinut acces la telefonul presupusului atacator care a deschis focul la mitingul lui Donald Trump şi analizează conţinutul dispozitivului, a declarat agenţia într-un comunicat de presă luni după-amiază, citat de The Guardian.

Focurile de armă care au ucis un spectator şi l-au lăsat pe Trump sângerând de la o ureche, sunt investigate ca tentativă de asasinat.

Autorităţile au depus eforturi pentru a determina motivul atacului de la mitingul de campanie al lui Trump de sâmbătă, dar nu a apărut încă o imagine clară. Atacatorul, identificat drept Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, de către FBI, a fost împuşcat şi ucis în incident.

Citiți și Cazul documentelor clasificate ale lui Trump a fost respins, a doua victorie majoră în justiţie pentru fostul preşedinte american

Anchetatorii federali au anunţat duminică că au obţinut telefonul mobil al lui Crooks, dar au avut probleme în a trece de protecţia prin parolă pentru a accesa datele din acesta. Anchetatorii FBI au trimis apoi telefonul la un laborator din Virginia, unde agenţii au reuşit să obţină accesul, conform comunicatului de presă al biroului.

Pe măsură ce anchetatorii şi mass-media încep să reconstituie ce s-a întâmplat în timpul atacului, au ieşit la iveală relativ puţine informaţii despre Crooks, care nu a lăsat în urmă niciun manifest sau înregistrare imediat disponibilă a atacului, spre deosebire de multe alte comploturi de asasinat sau împuşcături în masă moderne. Acesta a fost înregistrat ca alegător republican şi a donat 15 USD unei organizaţii aliate democraţilor, dar nu a avut o prezenţă online importantă.

Citiți și 10 întrebări fundamentale despre atentatul împotriva lui Trump

Nu este clar cum au obţinut autorităţile acces la telefonul lui Crooks şi ce fel de dispozitiv folosea acesta. În trecut, agenţiile de aplicare a legii s-au confruntat cu companiile de tehnologie cu privire la accesul la datele private ale clienţilor lor în timpul investigaţiilor, inclusiv o dispută foarte mediatizată între FBI şi Apple după împuşcăturile în masă din 2015 din San Bernardino, California. Apple a rezistat cererilor de deblocare a unui iPhone aparţinând unuia dintre atacatori, invocând preocupări legate de confidenţialitate şi securitate, iar FBI a apelat în cele din urmă la o mică firmă australiană de hacking pentru a reuşi să pătrundă în telefon.

Pe lângă faptul că a anunţat luni că anchetatorii au obţinut acces la telefonul lui Crooks, FBI a declarat că a finalizat aproape 100 de audieri cu membri ai forţelor de ordine, participanţi la eveniment şi alţi martori. Agenţia a declarat că a finalizat, de asemenea, o percheziţie a maşinii şi a locuinţei suspectului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor