Pasajele despre relaţia Băsescu-Udrea din cartea Adrianei Săftoiu generează controverse în mediul online

Cartea fostului consilier prezidenţial, Adrian Săftoiu, "Cronica de Cotroceni" dezvăluie detalii picante despre viaţa de la Palatul Cotroceni, inclusiv despre relaţia extrem de apropiată dintre Elena Udrea şi Traian Băsescu. Câteva pasaje "buclucaşe" au atras atenţia opiniei publice generând isterie în mediul online.
Adriana Săftoiu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.05.2015

Cartea fostului consilier prezidenţial, Adriana Săftoiu, "Cronica de Cotroceni" dezvăluie detalii picante despre viaţa de la Palatul Cotroceni, inclusiv despre relaţia extrem de apropiată dintre Elena Udrea şi Traian Băsescu. Câteva pasaje "buclucaşe" au atras atenţia opiniei publice generând isterie în mediul online.

Pasajele despre relaţia apropiată dintre Traian Băsescu şi Elena Udrea

"Elena Udrea reprezintă un capitol delicat în viaţa Preşedintelui. (...) Traian Băsescu s-a comportat însă în aşa fel încât o slăbiciune a sa ca om a devenit o vulnerabilitate pentru Preşedinte (...) Partea bună a faptului că Elena îl vizita aproape zilnic pe Preşedinte era că nu ne mai solicita după o anumită oră. (...) În mod evident, se comportă amândoi ca nişte adolescenţi pe care nu trebuie să îi prindă mama".

"În birou, Elena Udrea stă pe acelaşi fotoliu ca şi înainte, deşi e demisionară din funcţia de consilier. Nu ştiu dacă îşi da seama că ne dăm toţi seama când E.U. e în biroul lui. Se simte din ton, din felul în care ne vorbeşte. Nu sunt singura care remarcă această îmbăţoşare a lui în prezenţa ei. Pare un fel de curcan care îşi scutură mărgelele ca să atragă prada."

Nu lipsesc nici picanteriile. Fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, ar fi fost fascinat de Elena Udrea când aceasta l-a însoţit pe Traian Băsescu în Italia.

"(...) Băsescu a intervenit: "Vă place? O mai aduc?" Şi au râs împreună. (...) Berlusconi a privit-o pe Elena: "Aş vrea să mai rămâneţi puţin, să schimbăm câteva vorbe doar noi doi". Fabulos!".

Reacţia Elenei Udrea

"Astăzi este foarte profitabil să vorbeşti despre Elena Udrea. Este regretabil că o persoană cu certe calităţi, care ar putea câştiga şi din altceva decât din bârfe şi mizerii, se coboară să vândă poveşti de budoar inventate din invidie şi frustrare. Am avut mult de suferit în viaţă de pe urma invidiei şi răutăţii unor femei care au sacrificat orice doar pentru a încerca să-mi facă rău.

Din fericire pentru mine, sunt un om binecuvântat, pentru că nu urăsc, nu pizmuiesc şi ştiu ce înseamnă loialitatea şi recunoştinţa. Spre deosebire de Adriana, nu am fost fotografiată ieşind din apartamente obscure de la întâlniri cu bărbaţii altora.

Niciodată nu mi-am permis să mă port fără respect faţă de Preşedintele României, faţă de familia sa, chiar dacă ne leagă un parteneriat de aproape 11 ani. Pun insinuările Adrianei Săftoiu pe seama propriilor neîmpliniri în relaţia cu Traian Băsescu şi îi doresc să îşi găsească liniştea."

Reacţia lui Traian Băsescu

1. Niciodată nu am cerut niciunui consilier dosarul medical. Poate fi întrebat oricare dintre foştii consilieri.

2. (...)

3. Faptul că unui consilier i s-a făcut onoarea de a fi inclus în delegaţia oficială a Preşedintelui României care a participat la discuţiile cu premierul Italiei nu-i permite consilierului să dezvăluie nici conţinutul discuţiilor şi, cu atât mai mult, nu-i permite să fabuleze pe marginea acestora. Fac precizarea că discuţiile cu premierul Berlusconi de la Roma au fost, cel mai probabil, înregistrate de Guvernul italian. Gestul consilierului este fără precedent în diplomaţia europeană. Sunt convins că multe cancelarii îşi controlează astăzi structura delegaţiilor cu care m-am dus la întâlniri oficiale, în perioada 2005 – 2007, şi toate speră că numele Săftoiu nu a figurat în delegaţia mea.

4. Procedura standard de intrare în biroul Preşedintelui României pentru consilierii preşedintelui României:

a. Din birou, telefonic, consilierii anunţau în secretariat solicitarea de a intra la Preşedinte.

b. Directorul de cabinet îl informa pe Preşedinte, iar acesta accepta sau nu primirea.

c. Directorul de cabinet comunica consilierului acceptul sau refuzul Preşedintelui.

d. Dacă răspunsul era pozitiv, consilierul se deplasa către secretariat imediat sau la ora fixată de Preşedinte.

e. La sosirea în secretariat a consilierului, directorul de cabinet îl informa pe Preşedinte care dădea acceptul ca, în biroul său, să intre consilierul sau cerea ca acesta să mai aştepte.

f. Nu exista posibilitate intrării neanunţate, intempestive în biroul Preşedintelui, acest lucru fiind garantat şi prin prezenţa unui ofiţer SPP înarmat, la uşa biroului Preşedintelui.

"Prin procedură, se garantează că Preşedintele nu poate fi surprins nici măcar de propriii consilieri în ipostaze neconvenabile (ex: discuţii telefonice cu demnitari români sau străini, luând masa, schimbîndu-şi cămaşa, uitîndu-se la televizor pe CNN, fără sacou sau fără cravată, cu pantofii scoşi din picioare, avînd un musafir aşezat într-o ipostază neprotocolară etc. etc.) Fac precizarea că niciodată niciunui consilier nu i-a fost permisă încălcarea procedurii de acces în biroul Preşedintelui României. Şi atunci cum putea fi surprinsă Elena Udrea în posturi neprotocolare?

Elena Udrea este şi a fost de o loialitate şi decenţă exemplare faţă de mine şi familia mea. Orice fost consilier al Preşedintelui României din perioada 21 dec. 2004 – 21 dec. 2014 poate confirma că nu avea acces în biroul Preşedintelui decît prin această procedură. Am subliniat doar cîteva aspecte uşor verificabile pentru a constata distanţa de la realitate la fantezie."

Un alt pasaj din cartea Adrianei Săftoiu care a generat discuţii

"Pe culoarele "intelligence" se spunea că, de fapt, cei care conduceau cele două instituţii erau Silviu Predoiu la SIE şi Florian Coldea la SRI. Sigur e că amândoi reuşiseră să-i fie pe plac preşedintelui. Într-un timp record, fuseseră preferaţi mai mult decât şefii de drept. Dacă nu se întâmpla "fuga printre oi" a lui Omar Hayssam, de la finele lui iunie 2006, Timofte şi Fulga ar fi putut să rămână în funcţii fără probleme. Păreau a fi cea mai bună acoperire pentru colaboratorii reali ai Preşedintelui.

21 septembrie 2006. Ora 6 dimineaţa. Ziariştii sunt deja pe aeroport. Preşedintele face o scurtă declaraţie şi urcăm în aeronavă. Plecăm într-o scurtă vizită în Germania. Începe decolarea. Preşedintele mă informează că i-a lăsat lui Ştefan Deaconu, de cu seară, numirile viitorilor şefi de Servicii.

"După ce le trimite la Monitorul Oficial, să anunţi presa." Când îmi spune numele celor doi, rămân uluită: Coldea şi Predoiu. Îi replic că nu e în regulă. Îi reamintesc că, odată intraţi în structurile NATO ne-am asumat obligaţia demilitarizării acestor Servicii. S-a iritat şi mi-a spus că e o prostie condiţionarea. Deşi e limpede că nu îi face plăcere discuţia, îi cere STS-istului să-i facă legătura cu Ştefan Deaconu. Într-un final, Ştefan răspunde. Nu e nici ora 7 dimineaţa. Îi cere să oprească trimiterea datelor la Monitorul Oficial.

Numirea şefilor de Servicii e un capitol care a fost folosit într-un mod neaşteptat de Preşedinte. Afirmaţia că "sufleţelul meu" şi-a dorit soţul şef la SIE a fost şi a rămas cel mai urât gest al lui Traian Băsescu faţă de mine. Nu doar că nu era adevărat, dar încercarea de a mă decredibiliza a avut efect de bumerang. Acesta era criteriul de a numi oameni importanţi în stat? Ce vrea un "sufleţel"? Nu mă aştept ca Traian Băsescu să îşi facă o introspecţie atât de onestă, încât să recunoască faptul că acest criteriu, "sufleţelul", nu îi fusese impus de nimeni, ci doar de calculele sale."

Traian Băsescu dezminte informaţiile

"Povestea decretelor pentru numirea unor militari în funcţia de directori ai serviciilor de informaţii: Directorii SRI şi SIE nu se numesc de către Preşedintele României prin decret, deci nu aveam cum să semnez decrete şi să dispun trimiterea lor la Monitorul Oficial pentru numirea domnilor Coldea la SRI şi Predoiu la SIE. Numirea celor doi directori se face prin hotărîre a Parlamentului, în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului (vezi art. 65 alin. 2 litera h din Constituţie."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor