PAS lansează o iniţiativă legislativă de prevenire a fenomenului de violenţă faţă de femei
alte articole
Organizaţia de Femei a PAS a venit, miercuri, 20, cu o propunere legislativă care ar avea drept scop îmbunătăţirea cadrului legislativ existent şi ar contribui la prevenirea fenomenului de violenţă faţă de femei.
Potrivit PAS, în prezent, femeile care raportează un caz de violenţă sunt nevoite să plătească uneori tot ele amenda corespunzătoare sau, banii sunt luaţi chiar din bugetul familiei, abuzatorul nefiind îndepărtat de victimă, fapt ce pe viitor opreşte femeile-victime să mai raporteze abuzurile comise împotriva lor.
„În perioada 22 noiembrie – 10 decembrie, Organizaţia de Femei a PAS a desfăşurat campania naţională „Împreună spunem NU violenţei faţă de femei” – o campanie de informare şi sensibilizare a societăţii cu privire la formele şi consecinţele acestui fenomen grav, precum şi de solidarizare cu femeile-victime ale abuzurilor”, se arată într-un comunicat PAS.
Activităţile desfăşurate de Organizaţia de Femei a PAS au demarat la 25 noiembrie la Chişinău prin flashmobul „Rupe lanţul tăcerii! Spune NU violenţei!”, fiind ulterior reluate la nivel naţional în raioanele şi localităţile rurale.
„Ungheni, Criuleni, Orhei sunt doar câteva dintre raioanele în care am desfăşurat activităţi de informare şi am avut ocazia să interacţionăm cu oamenii, să aflăm opinia lor cu privire la fenomenul violenţei şi, din păcate, să auzim multe experienţe mai puţin fericite prin care au trecut unele femei. Prin această campanie ne propunem, în primul rând, să susţinem şi să încurajăm aceste femei să nu tolereze abuzul. Însă pentru ca femeile-victime să aibă încredere că pot beneficia de ajutor din partea autorităţilor, acestea trebuie să intervină mai responsabil atunci când înregistrează un caz de violenţă.”, a declarat vicepreşedintele Organizaţiei de Femei PAS, Marcela Adam, în cadrul unei conferinţe de presă.
În pofida faptului că femeile-victime solicită uneori sprijin din partea instituţiilor abilitate, şi anume poliţia, există multe rezerve cu privire la eficienţa intervenţiei acesteia şi eficacitatea instrumentelor legii, consideră PAS.Mai mult decât atât, problema violenţei în familie nu este doar o problemă privată, ci una socială, de aceea, abordarea acesteia trebuie să fie una de profunzime, monitorizată sistematic şi continuu.
În acest sens, Organizaţia de Femei PAS a lansat o iniţiativă legislativă, de îmbunătăţire a cadrului legislativ existent, prin intermediul căruia solicită substituirea răspunderii contravenţionale pentru încălcarea ordinului de restricţie de urgenţă emis de poliţie cu răspunderea penală.
„Un argument în plus pentru această schimbare este faptul că poliţia, de cele mai multe ori, nu iniţiază reţinerea contravenienţilor – adică victima rămâne, în continuare, în pericolul de a fi abuzată. Această modificare legislativă va avea ca efect o mai mare responsabilizare a organelor de drept şi o prevenire mai eficientă a acţiunilor de violenţă”, a conchis PAS.