Partidul lui Silvio Berlusconi, Forza Italia, încearcă să provoace o nouă criză politică (presa italiană)

Noile tensiuni care marchează viaţa politică din Italia, după expulzarea din Senat a fostului premier Silvio Berlusconi şi după ce partidul acestuia, Forza Italia, a părăsit coaliţia guvernamentală, se află vineri în atenţia presei din Peninsulă.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi. (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.11.2013

Noile tensiuni care marchează viaţa politică din Italia, după expulzarea din Senat a fostului premier Silvio Berlusconi şi după ce partidul acestuia, Forza Italia, a părăsit coaliţia guvernamentală, se află vineri în atenţia presei din Peninsulă.

'Forza Italia încearcă să provoace o nouă criză politică', scrie La Repubblica de la Roma, care relevă faptul că premierul Enrico Letta va trebui probabil să înfrunte un nou vot de încredere în parlament, după ce partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, Forza Italia (FI), a abandonat acum trei zile coaliţia guvernamentală, trecând în opoziţie.

Executivul de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga), a obţinut deja un vot de încredere la Senat asupra legii bugetului de stat pe anul 2014, care a fost aprobat, pe data de 27 noiembrie, fără sprijinul senatorilor din FI, deci un nou vot de încredere în parlament 'ar fi numai o formalitate', precizează principalul cotidian roman, care notează că Letta poate conta pe voturile noului partid de dreapta Noul Centru-Dreapta (NCD) fondat recent de fostul 'delfin' al lui Berlusconi, Angelino Alfano, vicepremier şi ministru de interne. Enrico Letta mai poate conta pe voturile partidului său, Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), care, la Camera Deputaţilor, deţine majoritatea absolută.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano precizează că Forza Italia, care făcea parte din guvernul de mare coaliţie între stânga şi dreapta, format în luna aprilie şi condus de Enrico Letta, a trecut în opoziţie, abandonând guvernul pe 26 noiembrie, cu o zi înainte de excluderea din Senat a liderului dreptei italiene, Silvio Berlusconi.

După o întrevedere avută joi seară la Palatul Quirinale de la Roma (sediul preşedinţiei Republicii) cu o delegaţie a partidului FI, condusă de liderii acestei grupări politice la Camera Deputaţilor (Renato Brunetta) şi la Senat (Paolo Romani), şeful statului, Giorgio Napolitano, a declarat că executivul va trebui să înfrunte un vot de încredere în parlament, deoarece 'marea coaliţie între stânga şi dreapta nu mai există', după trecerea partidului FI în opoziţie şi după excluderea din Senat a fostului premier Silvio Berlusconi, condamnat în mod definitiv la un an de închisoare, pentru fraudă fiscală, în dosarul Mediaset, notează publicaţia amintită.

Modul în care se va desfăşura acest vot de încredere şi data la care va avea loc vor fi stabilite de Napolitano şi Letta, care se vor întâlni lunea viitoare, pe 2 decembrie. De asemenea, precizează principalul cotidian milanez, FI îi cere lui Enrico Letta să îşi dea demisia. Dacă va face acest lucru, şeful executivului de la Roma ar trebui să primească un nou mandat din partea preşedintelui Napolitano, pentru a forma un nou guvern şi pentru a cere un nou vot de încredere în parlament.

Situaţia este 'destul de dificilă' pentru Letta, care va trebui să conteze 'sută la sută' pe sprijinul partidului său, Partidul Democrat, care se pregăteşte să organizeze, pe 8 decembrie, alegeri primare în vederea desemnării unui nou secretar general, care îl va înlocui pe Guglielmo Epifani (fost sindicalist de stânga). Potrivit sondajelor de opinie difuzate în ultimele săptămâni în Italia, aceste alegeri primare vor fi câştigate de Matteo Renzi (38 de ani), actualul primar al oraşului Florenţa.

Comentând noul scenariu politic din Italia, premierul Enrico Letta (secretar adjunct al PD) a declarat joi seară că executivul său va putea obţine un nou vot de încredere în parlament, iar acesta 'va fi o ocazie pentru a întări ulterior guvernul italian, care va trebui să îşi continue activitatea şi în anul 2014', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor