Partidul lui Berlusconi ameninţă stabilitatea guvernului Letta (presa italiană)

Noile tensiuni din cadrul majorităţii care sprijină guvernul condus de Enrico Letta, cauzate de problemele judiciare ale fostului premier Silvio Berlusconi, se află joi în atenţia principalelor publicaţii din Italia.
Fostul premier italian, Silvio Berlusconi. (GIUSEPPE CACACE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.07.2013

Noile tensiuni din cadrul majorităţii care sprijină guvernul condus de Enrico Letta, cauzate de problemele judiciare ale fostului premier Silvio Berlusconi, se află joi în atenţia principalelor publicaţii din Italia.

'Partidul lui Berlusconi ameninţă guvernul Letta', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că decizia Curţii de Casaţie de la Roma de a fixa pe data de 30 iulie audierea finală în cadrul dosarului Mediaset, în care Silvio Berlusconi este acuzat de fraudă fiscală, a creat miercuri nervozitate în cadrul partidului de dreapta fondat de fostul premier, Poporul Libertăţii (PdL), care a decis să facă presiuni asupra executivului de mare coaliţie condus de Enrico Letta (moderat de centru-stânga) şi a solicitat întreruperea, timp de o zi, a lucrărilor parlamentare.

După aproape trei luni de la formarea sa, guvernul de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga), se află din nou sub presiune, din cauza problemelor judiciare pe care Silvio Berlusconi le are cu Parchetul din Milano, care l-a condamnat deja, pe data de 8 mai, la Curtea de Apel, la patru ani de închisoare (reduşi imediat la un an, în baze unei amnistii) şi la interdicţia de a exercita funcţii publice timp de cinci ani, în dosarul Mediaset, în care liderul şi fondatorul PdL este acuzat de fraudă fiscală, subliniază principalul cotidian roman.

În urma deciziei luate de Curtea de Casaţie (Curtea Supremă de justiţie din Italia), miercuri, deputaţii şi senatorii din PdL au cerut întreruperea lucrărilor parlamentare, timp de o zi, au ameninţat boicotarea lucrărilor parlamentare în următoarele zile şi au mai ameninţat că nu vor participa joi la o reuniune programată de premierul Letta cu majoritatea de guvern, anunţă publicaţia amintită.

Dacă pe 30 iulie Curtea de Casaţie va confirma sentinţa emisă de Curtea de Apel din Milano la începutul lunii mai, Berlusconi riscă să îşi piardă mandatul de senator, obţinut în urma alegerilor generale din 24-25 februarie, mai explică La Repubblica.

Potrivit cotidianului La Stampa din Torino, parlamentarii din PdL acuză Curtea Supremă de justiţie de a se fi 'grăbit' să fixeze audierea în cadrul dosarului Mediaset, după mai puţin de trei luni de la decizia Curţii de Apel din Milano, un lucru neobişnuit în Italia, unde, de obicei, sentinţele definitive sosesc după circa şapte luni de la sentinţele Curţii de Apel.

Această 'grabă' ar avea scopul de a-l elimina pe 'Il Cavaliere' (magnatul media în vârstă de 76 de ani) din viaţa politică a ţării. 'Berlusconi nu poate fi eliminat din punct de vedere politic, deoarece continuă să fie votat de peste zece milioane de cetăţeni italieni, deci magistratura face tot posibilul pentru a-l elimina din punct de vedere judiciar', a declarat miercuri senatorul Maurizio Gasparri, din PdL. Potrivit senatorului Gasparri, care a vorbit în numele parlamentarilor din PdL, Curtea de Casaţie de la Roma ar fi trebuit, în mod normal, să fixeze audierea finală în dosarul Mediaset în luna noiembrie a anului în curs. Răspunzând la aceste afirmaţii, preşedintele Curţii de Casaţie, Giorgio Santacroce, a declarat miercuri că, potrivit legii, audierea a fost fixată pe data de 30 iulie pentru a putea evita prescrierea delictului de fraudă fiscală în anul 2002, de care este acuzat fostul premier, prescriere care ar intra în vigoare în luna septembrie, precizează principalul cotidian torinez.

'O grabă complet nejustificată', a afirmat miercuri şi unul dintre avocaţii lui Berlusconi, Franco Coppi, în timp ce alţi parlamentari din PdL au denunţat din partea magistraturii italiene 'o justiţie sumară' şi 'un complot politico-judiciar' împotriva fondatorului principalului partid italian de dreapta, solicitând organizarea de noi alegeri generale, subliniază La Stampa.

Cotidianul Il Messaggero de la Roma scrie că, la rândul său, premierul Enrico Letta a repetat, aşa cum face de două luni, că 'problemele judiciare ale lui Berlusconi nu vor pune în pericol stabilitatea guvernului' şi a făcut din nou apel la responsabilitatea tuturor forţelor politice care susţin executivul italian, 'care vor trebui să continue să lucreze, împreună, pentru ca ţara să poată depăşi criza economică'. De asemenea, Letta a avut miercuri o întrevedere cu preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, cu care a discutat despre actualele tensiuni din cadrul majorităţii de guvern.

'Situaţia riscă să explodeze', scrie Corriere della Sera din Milano, care relevă că, tot miercuri, cu preşedintele Napolitano s-a întâlnit şi liderul Mişcării populiste 5 Stele (M5S), fostul actor comic Beppe Grillo, care a declarat că M5S reprezintă 'singura barieră' între politicienii italieni şi 'cetăţenii care simt nevoia să ia puştile în mâini şi să tragă în toţi cei care se ceartă din cauza lui Berlusconi, în loc să rezolve gravele probleme economice cu care se confruntă ţara'.

'Partidul lui Berlusconi ameninţă guvernul Letta', scrie publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care notează că, în cazul în care Curtea de Casaţie va confirma condamnarea fostului premier pentru fraudă fiscală, Poporul Libertăţii (PdL) va putea lua decizii drastice şi nu se exclude posibilitatea ca toţi parlamentarii din PdL să îşi poată da demisia în masă, provocând în acest mod căderea guvernului italian.

Totodată, Nichi Vendola, secretarul partidului Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL), aflat la opoziţie, a afirmat: 'Comportamentul Poporului Libertăţii în acest moment este îngrijorător. Din cauza problemelor judiciare ale lui Berlusconi, în Italia riscăm un război între politică şi magistratură, ceea ce ar fi un delict şi un lucru demenţial', mai subliniază publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor