Dominique Strauss-Kahn îi acuză pe jurnalişti şi poliţişti de încălcarea prezumţiei de nevinovăţie (Kommersant)

Dominique Strauss-Kahn (DSK), fostul director al Fondului Monetar Internaţional
Dominique Strauss-Kahn (DSK), fostul director al Fondului Monetar Internaţional (PRAKASH SINGH / AFP / Getty Images)

Fostul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a acordat primul său interviu în engleză din momentul arestării, în 2011, în scandalul privind presupusa agresiune sexuală la adresa unei cameriste. Într-o discuţie cu CNN, el a criticat acţiunile poliţiştilor americani, care l-au trecut încătuşat prin faţa presei, dar şi ale jurnaliştilor, care au publicat apoi aceste imagini. O asemenea atitudine, a apreciat Dominique Strauss-Kahn, a încălcat prezumţia de nevinovăţie şi a făcut ca el să pară un infractor în faţa americanilor şi europenilor, scrie Kommersant.

Potrivit lui Dominique Strauss-Kahn, 'în societăţile americane şi europene, momentul arestării are loc când omul este considerat, conform legii, încă nevinovat, însă totul arată ca şi cum omul a fost deja condamnat'. 'Nu este corect să prezinţi societăţii un om încătuşat, atunci când nu a fost încă demonstrat că acesta este infractor', este de părere fostul şef al FMI.

În afară de aceasta, în fragmentele de interviu publicate Dominique Strauss-Kahn vorbeşte despre criza de putere din Europa şi critică sistemul bancar european 'bolnav'. Potrivit fostului şef al FMI, în multe ţări ale Europei se observă o situaţie în care 'forţele de stânga sunt conduse de oi', incapabile să ia decizii hotărâte, care sunt necesare în primul rând în ceea ce priveşte sistemul bancar.

Dominique Strauss-Kahn a fost director al FMI din 2007, iar dacă în 2006 popularitatea sa ca om politic era relativ scăzută, noua sa funcţie a avut un efect extrem de pozitiv. Strauss-Kahn a devenit atunci una dintre cele mai populare personalităţi nu doar în Franţa, ci şi în lume, iar mass-media îl catalogau drept cel mai probabil candidat la preşedinţie din partea partidului socialist, în alegerile din 2012. Cu un an înainte de alegeri, sondajele de opinie arătau că popularitatea lui Dominique Strauss-Kahn era mult mai mare decât a lui Nicolas Sarkozy, aminteşte Kommersant.

La 14 mai 2011, Dominique Strauss-Kahn a fost arestat sub acuzaţia că ar fi încercat să o agresexe sexual pe camerista Nafissatou Diallo dintr-un hotel Sofitel. Scandalul a însemnat scoaterea automată a lui Strauss-Kahn din cursa prezidenţială. La 18 mai, el şi-a dat demisia din funcţia de şef al FMI, după care a fost eliberat din închisoare şi plasat sub arest la domiciliu, după plata unei cauţiuni în valoare de 1 milion de dolari.

După o anumită perioadă, anchetatorii au descoperit neconcordanţe în mărturiile lui Nafissatou Diallo, iar dosarul penal împotriva lui Dominique Strauss-Kahn a fost închis. Ulterior, părţile au ajuns la un acord şi pe marginea plângerii penale înaintate de Nafissatou Diallo.

În ceea ce-l priveşte, Dominique Strauss-Kahn a afirmat de nenumărate ori că toate acuzaţiile împotriva lui sunt motivate politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe