Participanţii la procesul de negocieri pentru formarea coaliţiei de guvernare sunt aproape de a definitiva noul acord
alte articole
Participanţii la procesul de negocieri pentru formarea noii colaiţii de guvernare sunt aproape de a finaliza lucrul asupra Acordului, deşi rămân în continuare anumite divergenţe. Despre aceasta ei au declarat, vineri, după o nouă rundă de negocieri. În contextul celor expuse, negociatorii au avut o şedinţă comună după care, negociatorii din partea PLDM s-au întâlnit pe rând cu reprezentanţii PDM şi cu reprezentanţii grupului liberalilor reformatori.
În seara zilei de vineri, negociatorii s-au întâlnit, din nou, în format trilateral şi intenţionează să se întâlnească şi în week-end. Deci principalele neînţelegeri sunt legate de distribuirea funcţiilor la guvernare: PLDM insistă distribuirea proporţională a funcţiilor, reieşind din numărul de deputaţi pe care-i are formaţiunea în Parlament (PLDM are 31 de mandate, PDM - 15, liberalii - 7). Cu această propunere sunt de acord liberali, nu însă şi democraţii.
Vicepreşedintele Partidului Democrat, Valeriu Lazăr a declarat că "PLDM a propus o nouă formulă de redistribuire a funcţiilor şi obligaţiilor în viitoarea componenţă a Guvernului, iar aceste cerinţe ale PLDM complică semnificativ procesul de negocieri". "Colegii din PLDM au gândit o nouă formulă matematică pentru distribuirea responsabilităţilor. Am fost mirat pentru că această formulă complică procesul de negocieri. Noi nu vrem mai multe funcţii, însă, au fost atinse anumite înţelegeri. Dacă au fost domenii gestionate prost, fiecare din noi trebuie să se gândească cum să îmbunătăţim situaţia. PDM va urma această logică Acolo unde cineva nu a făcut faţă cerinţelor şi este nevoie de a numi alte persoane în loc, vom face acest lucru. Însă, noile propuneri ale liberal-democraţilor pot complica procesul de negocieri", a menţionat Lazăr.
La rândul său, vicepreşedintele PLDM Liliana Palihovici a declarat că "procesul de negocieri pentru formarea majorităţii parlamentare şi a Guvernului este în fază finală". "S-a încheiat încă o etapă, au început discuţiile asupra sferelor de responsabilitate şi distribuirea lor. Trebuie să avem în vedere principii concrete - felul în care va avea loc această distribuţie. Ne vom întâlni astăzi încă o dată sau, cel târziu mâine, pentru a discuta referitor la responsabilităţile pe care şi le asumă fiecare. Sunt alte câteva momente redacţionale şi, probabil, procesul de distribuire a responsabilităţilor se va încheia, iar textul Acordului va fi definitivat", a spus Liliana Palihovici.
Potrivit ei, la baza noii Alianţa vor sta două proiecte - Acordul propus de PLDM şi documentul asupra căruia au lucrat părţile până pe 22 aprilie. "Respectiv, se examinează două variante de distribuire a responsabilităţilor: schimbarea parţială a sferelor de influenţă şi păstrarea fostelor. Cel mai important lucru este să asigurăm independenţa instituţiilor de drept, organelor de forţă. Aici avem abordări diferite şi noi trebuie să muncim pentru a apropia poziţiile", a declarat Liliana Palihovici.
Liderul grupului liberalilor reformatori, Ion Hadârcă a declarat, la rândul său, că "a fost făcut încă un pas important pentru finalizarea discuţiilor şi crearea colaiţiei proeuropene şi a Guvernului". "Urmează o etapă delicată când vom fi mult mai atenţi pentru a nu apărea disensiuni. Atmosfera este una constructivă. Noi considerăm că aşa va fi până la final. Vom avea încă o rundă şi atunci sperăm să punem punctul final al Acordului", a subliniat Hadârcă.