Experţii apreciază diferit şansele formării unui nou gurvern
Şansele ca să fie format un nou Guvern democratic după cele trei runde de negocieri dintre partidele fostei AIE, sunt apreciate diferit de către experţi.
Expertul Roman Mihaeş a menţionat că în opinia sa, şansele ca să fie format un nou Guvern depăşesc 50%. "Asta cu condiţia că în contextul pachetului de legi votat de PLDM şi PCRM la 3 mai, liderul PLDM Vlad Filat nu a avut o înţelegre secretă cu Vladimir Voronin cu privire la declanşarea alegerilor anticipate. Dacă a avut loc o astfel de înţelegere atunci, aceste negocieri nu sunt altceva decât un paravan pentru a declanşa alegeri anticipate, dar nu urmăresc scopul de a vota un nou Guvern", a spus Mihaeş. În opinia lui, după vizita la Chişinău a Comisarului European pentru Extindere Stefan Fule, şansele ca să fie format un nou Guvern democratic s-au majorat. "Eu consider că Stefan Fule are anumite pârghii asupra partidelor fostei AIE, şi nemijlocit asupra PLDM, pentru a le determina să voteze un nou Guvern. Asta pentru ca în toamnă să avem un Guvern funcţional, care să fie în stare să semneze cele trei acorduri importante cu UE la summit-ul de la Vilnius", a menţionat expertul.
Roman Mihaeş este de părere că negocierile care se poartă în aceste zile între foştii parteneri nu au ajuns încă la faza semnării unui acord de alianţă. "În opinia mea, până a fi prezentată lista candidaţilor pentru funcţiile de minişti, cu câteva zile înainte trebuie semnat un acord politic de formare a unei Alianţe democratice, astfel încât împărţirea portofoliilor să fie doar o chestiune tehnică.
Expertul Teo Cârnaţ a relatat că după trei runde de negocieri se văd anumite mişcări din partea negociatorilor, precizând însă că în opinia sa, se vede un obstacol din partea PLDM. "Dacă se dorea votarea Guvernului, atunci PLDM accepta varianta de acord negociată cu PDM până la 22 aprilie. În actualele condiţii însă, cred că Vlad Filat doreşte să mimeze negocierile, deoarece are interes personal, ca om politic, să provoace alegeri anticipate. În acelaşi timp, din partea candidatului desemnat pentru funcţia de premier Iurie Leancă se observă dorinţa de a vota un nou Guvern şi de a apropia Moldova de semnarea Acordurilor cu UE la summit-ul de la Vilnius. Într-un final, sunt de părere că foştii aliaţi vor ajunge la un compromis şi Vlad Filat va fi convins să cedeze în favoarea interesului naţional. Dacă nu, atunci vom avea anticipate", a spus Teo Cârnaţ.
Fostul viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep a menţionat că, în condiţiile în care foştii parteneri de alianţă s-au discreditat iremediabil în faţa societăţii, nu vede sensul acestor negocieri. "În acelaşi timp, admit că foştii parteneri ar putea să se înţeleagă în privinţa formării unui nou Guvern, având în vedere că atât PLDM, cât şi PDM conştientizează că alegerile anticipate vor însemna pentru ele "deces politic". Peste patru luni nu doar că nu vor fi din nou la guvernare, dar mulţi dintre membrii acestor partide vor trebui să dea explicaţii organelor de drept în multe privinţe. Acest pericol predomină şi cât de multe ambiţii nu ar avea aceşti politicieni, frica de răspundere ar putea să-i determine să formeze o nouă alianţă. Dar pentru RM asta ar fi una dintre cele mai ratate perioade din istoria sa de la proclamarea independenţei. Asta pentru că toate eforturile lor vor fi concentrate pentru viitoarele alegeri ordinare, iar pentru populaţie asta înseamnă un regres continuu", a spus Valeriu Ostalep.