Parlamentul Rusiei a votat extinderea definiţiei pentru "înaltă trădare"
alte articole
Parlamentul Rusiei a votat marţi extinderea definiţiei pentru înaltă trădare a ţării, într-o manevră despre care criticii susţin că înseamnă că orice cetăţean rus care a avut contacte cu un străin ar putea fi acuzat de încercarea de a submina statul, potrivit unui raport Reuters.
Modificările propuse, care trebuie aprobate de camera superioară a Parlamentului şi de Preşedintele Vladimir Putin, înainte de a deveni lege, redefinesc termenul de înaltă trădare, incluzând în el şi "acordarea de asistenţă financiară, tehnică sau consultanţă de altă natură" celor care doresc să prejudicieze securitatea Rusiei, inclusiv "sistemul său constituţional, suveranitatea şi integritatea teritorială şi de stat".
Votarea modificărilor vine după revenirea lui Putin la preşedinţie în luna mai, revenire ce a fost întâmpinată de cele mai mari proteste anti-Putin din timpul regimului său de 12 ani. Începând din luna mai, Kremlinul a împins o serie de legi prin Parlament, legi pe care politicienii şi activiştii din opoziţie le-au descris ca o represiune dură a dizidenţei.
Camera inferioară a Parlamentului, sau Duma, a votat cu 375 la 2 pentru extinderea definiţiei infracţiunilor de înaltă trădare şi spionaj şi pentru introducerea unei pedepse cu închisoarea de până la opt ani pentru obţinerea ilegală de informaţii secrete de stat.
Partidul de opoziţie Doar Rusia a declarat că s-a opus modificărilor, spunând că o astfel de definiţie largă a înaltei trădări înseamnă că "aproape orice cetăţean rus care are contacte cu străinii" ar putea fi acuzat de trădare de stat.
Activiştii pentru drepturile omului au avertizat că legea ar putea fi folosită pentru a sancţiona pe oricine stârneşte mânia autorităţilor.
Legile aprobate recent cresc şi amenzile pentru protestatarii şi organizaţiile non-guvernamentale sponsorizate de forţe străine, care au fost obligate să se înregistreze ca "agenţi străini", un termen ce aduce aminte de epoca Războiului Rece.
Ombudsmanul rus pentru Drepturilor Omului, Vladimir Lukin, care a fost iniţial numit de Putin, a luat partea criticilor legii privind trădarea, spunând că ea contrazice dreptul internaţional şi Constituţia Rusiei prin alegerea unei definiţii prea vagi pentru a determina în mod corect vinovăţia unei persoane.