Parlamentul nu poate decide cine merge la CE, dacă preşedintele şi premierul nu se înţeleg. Motivul invocat de CC
alte articole
Parlamentul nu va putea stabili, pe viitor, cine va merge pentru a reprezenta România la Consiliul European, dacă vor exista neînţelegeri între premier şi şeful statului, aşa cum s-a mai întâmplat la sfârşitul lunii iunie. Decizia a fost luată de Curtea Constituţională, care a decis că prevederea legală, care lăsa la latitudinea Parlamentului desemnarea reprezentantului României la CE, este neconstituţională.
Judecătorii CC au admis parţial sesizarea senatorilor PDL privind neconstituţionalitatea Legii privind cooperarea între Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, care prevede că Legislativul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu se înţeleg. Au fost considerate neconstituţionale trei articole din lege, respectiv 3, 18 şi 19.
Legea privind cooperarea între Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene, care prevede că Parlamentul stabileşte cine merge la Consilul European, în cazul în care preşedintele şi premierul nu ajung la un acord, a fost adoptată de Senat la sfârşitul lunii iunie, în plin scandal între Băsescu şi Ponta legat de cine va merge la reuniunea CE.
Atunci s-a stabilit că şeful delegaţiei României la reuniunile Consiliului European este preşedintele României sau premierul. Stabilirea persoanei urma sa se facă prin acord între Guvernul României şi instituţia prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.
Dacă decizia nu se putea lua în timp util, atunci Parlamentul în şedinţa comună desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European.
Necesitatea stabilirii unei instituţii care să decidă reprezentantul României la CE a fost evidentă în urma scandalului din luna iunie, când atât premierul Victor Ponta, cât şi preşedintele Traian Băsescu au susţinut că este dreptul lor să reprezinte România. La un moment dat au anunţat chiar că vor merge împreună, însă în ultimul moment Băsescu s-a răzgândit şi l-a lăsat pe Ponta să participe la reuniunea Consiliului Europei care s-a desfăşurat între 28 şi 29 iunie la Bruxelles. Conflictul dintre cei doi a culminat apoi cu suspendarea din funcţie e preşedintelui, decisă de Parlament la câteva zile după terminarea reuniunii de la Bruxelles.
Decizia în cazul Blaga, amânată
Magistraţii de la Curtea Constituţională au amânat pentru joi luarea unei decizii în privinţa sesizării PDL privind înlocuirea lui Vasile Blaga din fruntea Senatului, conform unor surse citate de Realitatea TV.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat recent că el nu ţine la funcţia de preşedinte al Senatului, dar "legea-i lege şi trebuie respectată".
"Grupul nostru din Senat a depus o sesizare ca să-l necăjească pe domnul Antonescu, glumesc, desigur. Ştiţi cum au evoluat lucrurile la începutul lunii iulie, după ce cu o săptămână în urmă liderii USL afirmau la toate emisiunile televizate că au o colaborare foarte bună cu mine şi în 3 iulie, pe un motiv pueril, că am fost ales preşedinte al PDL şi n-aş mai putea fi imparţial, astfel încât poate fi imparţial doar preşedintele PNL, am fost schimbat din funcţie. Eu nu ţin la funcţia respectivă, dar dorim ca în această ţară legea să fie respectată", a declarat Vasile Blaga.
Blaga a fost suspendat din funcţie de preşedinte a Senatului, iar Roberta Anastase din cea de preşedinte la Camera Deputaţilor, înainte ca Parlamentul să decidă suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.