Parlamentul îşi creşte puterea asupra SRI. Dragnea are mari aşteptări

Comisia parlamentară pentru controlul SRI a schimbat marţi o serie de acte normative pentru a putea controla mai drastic Serviciul şi pentru a putea iniţia proiecte de acte normative în domeniul securităţii naţionale, ceea ce nu era posibil în prezent.
Loredana Diacu
15.03.2017

alte articole

SRI (Epoch Times România)
Loredana Diacu
15.03.2017

UPDATE: La câteva ore dupa ce Comisia parlamentară pentru controlul SRI modifica hotărâri şi regulamente pentru a putea obliga SRI-ul să-i pună la dispoziţie documente etc., Dragnea a declarat că „sunt aşteptări mari de la Ţuţuianu” (şeful comisiei) şi că speră că acesta va publica „lucrurile care pot fi făcute publice”, inclusiv protocoalele între SRI şi DNA.

* * *

Comisia parlamentară pentru controlul SRI a aprobat, marţi, un proiect care vizează modificarea Hotărârii Parlamentului 30 / 1993 privind funcţionarea acesteia şi un proiect de Regulament de organizare şi funcţionare prin care îşi sporeşte atribuţiile de control. Odată proiectele aprobate, Comisia va şi demara controale la unităţi SRI centrale şi din teritoriu, unele controale fiind notificate prealabil, altele fiind inopinate, a anunţat preşedintele acestui for, Adrian Ţuţuianu.

"Am prevăzut că atribuţiile de control ale Comisiei pot fi exercitate inclusiv prin verificări la sediile unităţilor SRI şi am stabilit două modalităţi de control: un control cu notificare prealabilă a perioadei şi tematicii de control, dar şi controale inopinate pe o tematică stabilită în cadrul Comisiei la unităţi centrale sau din teritoriu ale Serviciului”, a declarat, marţi, Ţuţuianu, potrivit Mediafax, precizând că se va începe cu unităţile centrale ale Serviciului după care se va merge şi la câteva Direcţii de informaţii din judeţe.

Întrebat cum s-a ajuns la concluzia că sunt necesare aceste controale, preşedintele Comisiei SRI a precizat că a pornit de la ideea generală de control.

"Orice instituţie face de regulă un control tematic. ANAF dacă vine în control te anunţă cu 15 zile înainte şi îţi spune ce să-i pregăteşti. Asta e o modalitate normală de realizare a activităţii. Dar poate într-o zi considerăm că este util să vedem efectiv la lucru neanunţat Serviciul Român de Informaţii sau să avem o sesizare care ne obligă să avem o intervenţie imediată”, a susţinut Ţuţuianu.

Pentru ca aceste controale care pornesc... de la ideea de control să poată fi efectuate, marţi a fost modificat fundamental articolul 5 din actul normativ privind atribuţiile comisiei şi a fost introdus un nou articol - articolul 6, care, surpriză, pe lângă faptul că prevede că atribuţiile de control ale comisiei pot fi exercitate inclusiv prin activităţi de control la sediile SRI şi obligă serviciul să pună la dispoziţia comisiei în timp util rapoarte, documente etc. şi să permită audierea personalului militar şi civil indicat de comisie, mai vine cu un mare element de noutate. Mai exact, în articolul 6 este prevăzut şi faptul că această comisie poate iniţia proiecte de acte normative în domeniul securităţii naţionale, ceea ce nu era posibil în prezent.

Proiectele urmează a fi transmise BPR, care vor sesiza comisiile de specialitate, raportele acestor comisii urmând a fi transmise spre vot plenului reunit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor