Parlamentul European supune la vot o moţiune care va îngheţa acordul financiar UE-China

.
. (China Photos/Getty Image)
A.P.
19.05.2021

Parlamentul European va supune la vot, joi, o moţiune care să suspende în mod oficial acordul de investiţii al UE cu China, decizie ce vine în urma „sancţiunilor nefondate şi arbitrare” impuse de regimul comunist de la Beijing parlamentarilor UE, la începutul acestui an.

Proiectul de moţiune, văzut de publicaţia Politico, va solicita, de asemenea, ca UE să intensifice coordonarea cu SUA pentru a face faţă agresivităţii regimului comunist, subliniind în acelaşi timp că orice tranzacţii comerciale cu Taiwanul „nu ar trebui să fie ostatice” pe baza acordului cu Beijing.

Citiți și 8 martie? Violul în grup - arma preferată de tortură în lagărele Chinei comuniste

Dacă va fi adoptat, se aşteaptă ca votul să dea o nouă lovitură aşteptărilor iniţiale conform cărora acordul - a cărui negociere a durat şapte ani şi vizează deschiderea pieţei financiare chineze pentru companiile europene - ar putea intra în procesul de ratificare în câteva luni.

Potrivit proiectului, care a fost susţinut de cele mai mari grupări politice, Parlamentul va vota pentru a solicita ca „orice examinare a Acordului cuprinzător UE-China privind investiţiile, precum şi orice discuţie privind ratificarea de către Parlamentul European, să fie îngheţate în mod justificat deoarece sancţiunile Chinei sunt în vigoare”.

Citiți și Acordul de investiţii UE-China tras pe dreapta

De asemenea, proiectul cere ca „Beijingul să ridice sancţiunile înainte de a se ocupa de acord, fără a aduce atingere rezultatului final al procesului de ratificare acordului”, şi menţionează că deputaţii europeni se aşteaptă ca Comisia Europeană „să se consulte cu Parlamentul înainte de a lua orice măsură de încheiere şi semnare a acordului”.

Textul solicită în continuare Comisiei să „utilizeze dezbaterea despre acord ca pârghie pentru îmbunătăţirea protecţiei drepturilor omului şi a sprijinului pentru societatea civilă din China”.

Citiți și Cum intenţionează Partidul Comunist Chinez să controleze internetul

În ceea ce priveşte temerile cu privire la munca forţată din Xinjiang, moţiunea Parlamentului va reitera „cererea sa ca Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă să finalizeze rapid un raport cu privire la lanţurile de aprovizionare, care să ofere îndrumări pentru companii cu privire la expunerea la riscul utilizării muncii forţate uigure şi să ofere sprijin în identificarea urgentă a surselor alternative de aprovizionare”.

China a impus sancţiuni pentru cinci deputaţi europeni, precum şi pentru Subcomitetul pentru drepturile omului, după ce UE a aprobat sancţiuni împotriva oficialilor chinezi responsabili de conducerea lagărelor de muncă din regiunea Xinjiang.

Citiți și Parlamentul britanic, în unanimitate: Partidul Comunist Chinez comite un genocid în Xinjiang

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor