Parlamentul European reclamat la Ombudsman de Adrian Severin

Adrian Severin. (PATRICK HERTZOG / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.04.2012

O reclamaţie împotriva Parlamentului European a fost depusă la Ombudsman la 31 ianuarie, reclamantul fiind Adrian Severin, potrivit unor surse europene.

În reclamaţie se arată faptul că Parlamentul European şi-a încălcat propriile reguli de securitate întrucât a permis intrarea în clădire a doi jurnalişti de la publicaţia britanică Sunday Times, care au pretins că sunt de la o firmă de lobby. Totodată, ei au făcut înregistrări audio şi video neautorizate.

Reclamantul se mai plânge că PE nu a deschis proces penal împotriva publicaţiei britanice şi nu a informat autorităţile competente că persoane străine au intrat ilegal în clădirea sa.

Potrivit unor surse europene, reclamantul este Adrian Severin, care reclamă la Ombudsman că Legislativul nu i-a oferit asistenţă juridică şi nu l-a apărat în faţa acuzaţiilor care i s-au adus. În plus, Parlamentul nu are un organism specializat sau o procedură care să-i apere pe europarlamentari de acuzaţii defăimătoare.

În document se mai arată că Parlamentul a acţionat fără o bază legală atunci când a sigilat biroul europarlamentarului român, căruia nu i-a respectat imunitatea.

Parlamentul ar trebui să investigheze modul în care au fost încălcate regulile de securitate şi să ia măsurile care se impun, este una dintre cererile reclamantului.

Totodată, acesta consideră că PE trebuie să adopte reguli clare prin care să devină obligatorie oferirea de asistenţă europarlamentarilor cărora li se aduce diverse acuzaţii de către părţi terţe. Instituţia ar trebui să stabilească o procedură privind declanşarea unor investigaţii interne în astfel de cazuri, dar care să prevadă şi respectarea drepturilor europarlamentarilor aflaţi în aceste situaţii.

În plus, reclamantul cere acces imediat în vechiul său birou.

Anul trecut, doi reporteri de la Sunday Times au propus mai multor membri ai Parlamentului European suma de 100.000 de euro pe an în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar fi urmat să fie promovată de respectivii deputaţi. Trei dintre ei au acceptat: Adrian Severin, un fost ministru sloven de externe, Zoran Thaler, şi un fost ministru austriac de interne, Ernst Strasser.

Adrian Severin a fost exclus din grupul socialiştilor europeni, iar OLAF a declanşat o investigaţie. Aceasta a fost închisă în noiembrie anul trecut cu recomandarea către DNA de a continua cercetările.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor