Parlamentul de la Chişinău a aprobat sancţiuni mai aspre pentru profanarea mormintelor

Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (parlament.md)

Parlamentul Republicii Moldova a înăsprit sancţiunile pentru profanarea mormintelor după ce luna trecută a fost profanat Cimitirul Evreiesc din Chişinău.

În şedinţa plenară de vineri, deputaţii au aprobat în două lecturi amendamente la Codul penal şi cel contravenţional care prevăd majorarea sancţiunilor, inclusiv pedeapsa cu închisoare pentru acţiuni de intoleranţă religioasă.

Potrivit proiectului, profanarea mormintelor va fi sancţionată cu amenzi de până la 47 500 de lei MD şi cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

În nota informativă a proiectului, al cărui autor este Guvernul, proiectul a fost elaborat ca o reacţie la tendinţele sociale existente atât la nivel naţional, cât şi internaţional prin care se atestă o sporire îngrijorătoare a numărului incidentelor cu tentă religioasă.

La sfârşitul lunii octombrie, pe teritoriul Cimitirului Evreiesc din Capitală au fost distruse 42 de pietre funerare, iar pe alte câteva zeci au fost desenate svastica nazistă şi alte simboluri profanatoare.

Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.