Parlamentul de la Chişinău şi-a reluat activitatea

Parlamentul R. Moldova
Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

După o pauză de peste două luni, deputaţii de la Chişinău s-au întrunit joi, 19 noiembrie, în prima şedinţă a Parlamentului.

La deschiderea şedinţei preşedintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a anunţat oficial că se retrage de la guvernare, iar deputaţii Partidului Şor şi cei care au părăsit grupul Pro Moldova, au anunţat crearea platformei parlamentare comune Pentru Moldova.

Pavel Filip a declarat că formaţiunea sa va vota „proiectele bune pentru cetăţeni” şi a făcut un apel la conlucrare între partidele parlamentare. De asemenea, deputatul Sergiu Sârbu, secretarul platformei Pentru Moldova a afirmat că vor susţine „proiectele bune pentru cetăţeni” şi pentru Republica Moldova.

Cu toate acestea, deputaţii PDM şi cei din platforma nou creată Pentru Moldova nu au susţinut alte iniţiativele ale opoziţiei precum convocarea premierului Ion Chicu pentru a prezenta raportul de activitate, sau cea a ministrului Economiei care urma să vină cu informaţii referitor la ”Arena Chişinău”.

În lipsa unei majorităţi parlamentare, după ce PDM s-a retras de la guvernare, experţi de la Chişinău consideră drept cea mai plauzibilă o coaliţie dintre PSRM şi noua platformă Pentru Moldova, care la moment numără 17 deputaţi (inclusiv Ilan Şor) supoziţie negată de deputatul Sergiu Sârbu.