Parlamentul canadian, zguduit de acuzaţii de trădare şi colaborare secretă cu guverne străine

Premierul canadian Justin Trudeau (Drew Angerer/Getty Images)
Redacţia
11.06.2024

Un raport şocant al deputaţilor canadieni a tulburat membrii Parlamentului, sugerând că politicieni neidentificaţi au colaborat în secret cu guverne străine, relatează Politico.

Dezvăluirile conţinute în concluziile redactate ale unui comitet naţional de securitate format din toate partidele adaugă intrigă unei anchete separate şi în curs de desfăşurare privind interferenţele străine în alegerile din Canada din 2019 şi 2021.

Noul raport al Comitetului Parlamentar pentru Securitate Naţională şi Informaţii (NSICOP) este primul care sugerează că parlamentari din Canada ar fi ajutat actori străini să se amestece în campaniile electorale şi în alegerile de pe scena politică. O îngrijorare crescută la Ottawa cu privire la interferenţele străine vine în mijlocul unor alegeri globale istorice, în care factori precum inteligenţa artificială şi puterile străine îndrăzneţe testează rezistenţa sistemelor democratice.

Prim-ministrul Justin Trudeau a adoptat o atitudine defensivă de la izbucnirea acuzaţiilor luni. Liderul conservator Pierre Poilievre cere guvernului să fie dezvăluite numele celor implicaţi.

„Comitetul naţional de securitate indică faptul că există membri ai acestei Camere care au lucrat cu bună ştiinţă pentru guverne străine ostile. Canadienii au dreptul să ştie cine şi care este informaţia - cine sunt aceştia?”, a spus Poilievre miercuri.

Constatările exercită presiune pe forţele naţionale de poliţie ale Canadei să investigheze potenţiale acuzaţii penale. De asemenea, raportul relansează dezbaterea privind capacitatea mecanismelor guvernului federal de a descuraja şi de a stopa interferenţele străine într-o ţară al cărei sistem politic şi juridic este considerat unul dintre cele mai performante din lume.

Luni, comitetul NSICOP a declarat că a revizuit informaţii care sugerează că parlamentari „parţial avizaţi sau complet avizaţi” au colaborat cu misiuni străine pentru a mobiliza alegătorii în timpul unei campanii politice; au acceptat bani „cu bună ştiinţă sau prin neglijenţă” de la misiuni străine sau de la intermediarii acestora şi au împărtăşit informaţii privilegiate cu oficiali diplomatici străini.

Comitetul cu acces la informaţii de securitate de top a spus că şi-a bazat constatările pe mai mult de 4.000 de documente şi aproximativ 1.000 de probe. Potrivit raportului său, China rămâne cea mai mare ameninţare privind interferenţa străină pentru Canada, urmată de India.

Informaţiile includeau o afirmaţie conform căreia parlamentari neidentificaţi primesc indicaţii de la diplomaţi neidentificaţi pentru a-i „influenţa în mod necorespunzător” pe colegii lor sau activitatea parlamentară în beneficiul unui stat străin.

Una dintre cele mai dăunătoare afirmaţii din raportul de luni subliniază eşecul Canadei de a aborda provocările de lungă durată legate de modul în care informaţiile de securitate naţională pot fi utilizate în proceduri penale. Raportul menţionează că acesta este unul dintre motivele pentru care acuzaţiile penale pentru activităţile potenţial ilegale sunt puţin probabile.

Viceprim-ministra Chrystia Freeland a declarat reporterilor marţi că ia problema în serios. Ea a evitat să răspundă dacă alegătorii canadieni au dreptul să cunoască identitatea parlamentarilor implicaţi.

„Ar trebui să recunoaştem că acestea sunt vremuri noi”, a spus ea, adăugând că guvernele autoritare doresc să submineze democraţiile prin semănarea neîncrederii publice în guvern.

Freeland nu s-a pronunţat privind dezvăluirea numelor cerute şi nici nu a fost de acord că dacă s-ar face lumină asupra problemei, aceasta ar aduce beneficii democraţiei. Miercuri, după întâlnirea săptămânală a grupului parlamentar liberal, ea a ignorat întrebările pe această temă.

Guvernul Trudeau a convocat o anchetă asupra interferenţelor străine în septembrie, în urma afirmaţiilor potrivit cărora guvernul chinez a contribuit la mobilizarea alegătorilor împotriva unui candidat conservator din vestul Canadei şi a ajutat la alegerea altuia ca liberal în zona Toronto.

A însărcinat-o pe judecătoarea Marie-Josée Hogue să investigheze interferenţele străine şi amestecul în alegeri, un subiect care a captat şi interesul Congresului SUA.

Toamna trecută, deputatul conservator Michael Chong a apărut în faţa comisiei executive a Congresului pentru a depune mărturie despre faptul că a fost ţinta Beijingului deoarece a apărat drepturile uigurilor încălcate de guvernul de la Beijing.

Chong a descoperit, prin intermediul rapoartelor media, că un diplomat chinez a fost desemnat să colecteze informaţii despre el şi familia sa. Agenţia de spionaj a Canadei a avertizat alţi parlamentari canadieni, inclusiv pe deputata NDP Jenny Kwan, că sunt şi ei supravegheaţi de China.

Un raport iniţial publicat de Hogue luna trecută a observat că gestionarea haotică a interferenţelor străine de către guvern a subminat încrederea publicului în democraţia canadiană.

Primele constatări ale lui Hogue au afirmat că interferenţele străine nu au influenţat semnificativ alegerile federale din 2019 sau 2021 într-un mod în care ar fi schimbat faptul că liberalii lui Trudeau au câştigat două guverne minoritare consecutive.

Conservatorii au fost iniţial tăcuţi cu privire la dezvăluirile din această săptămână, dar miercuri Chong a presat guvernul să identifice parlamentarii despre care se spune că au colaborat cu actori de stat străini.

„Ştim cu toţii că niciun guvern responsabil nu ar dezvălui nume în aceste circumstanţe confidenţiale”, a răspuns ministrul Securităţii Publice, Dominic LeBlanc, în plenul Camerei Comunelor.

LeBlanc a rămas hotărât joi împotriva apelurilor de a dezvălui orice nume pe baza unor informaţii preliminare.

„Este important ca toţi canadienii să înţeleagă că aceste nume sunt conţinute în rapoarte de informaţii, în unele cazuri, informaţii necoroborate sau neverificate. Ideea că există o listă perfectă de nume care este în întregime credibilă şi că ar trebui să fie făcută publică este pur şi simplu iresponsabilă”, a spus el unei comisii parlamentare care studiază interferenţele străine.

David McGuinty, preşedintele NSICOP, care a publicat raportul şocant, a spus că decizia de a publica numele parlamentarilor nu depinde de el.

McGuinty şi ceilalţi nouă membri NSICOP cu acces la informaţii de securitate de top sunt obligaţi de Legea privind securitatea informaţiilor din Canada şi riscă urmărirea penală dacă dezvăluie accidental informaţii clasificate, a spus el.

El nu a spus dacă este deranjat de faptul că se află în acelaşi grup parlamentar cu potenţiali complici ai interferenţelor străine.

„Sunt mai preocupat de faptul că acum guvernul trebuie să acţioneze în această problemă”, a spus McGuinty.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor