Parlamentul calcă în picioare ANI. Petre Roman, din nou parlamentar

Printr-o mişcare spectaculoasă care a marcat o premieră în România, Petre Roman - care îşi pierduse acum ceva vreme mandatul de parlamentar din cauza Agenţiei Naţionale de Integritate - a revenit în Parlamentul ţării şi urmează să încaseze şi banii restanţi. După cum era de aşteptat, decizia a stârnit critici dure din partea inspectorilor ANI.
Petre Roman (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.09.2016

Fostul premier al României, Petre Roman, urmează să îşi reia mandatul de parlamentar, după ce plenul Camerei Deputaţilor a revocat marţi, cu 216 voturi "pentru" şi o abţinere (a lui Valeriu Zgonea), o hotărâre din 2015 prin care postul său a fost vacantat.

În martie 2014, ANI a constatat că Petre Roman se află în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, în contextul în care deţinea, simultan, funcţia de deputat şi calitatea de persoană fizică autorizată.

În luna ianuarie a anului 2015, Tribunalul Bucureşti a decis să se menţină raportul ANI, prin care s-a constatat că Roman se află în incompatibilitate. Hotărârea a fost luată la momentul respectiv după ce Petre Roman nu s-a adresat în timpul acordat de lege instanţei competente.

După decizia Tribunalului, Petre Roman şi-a pierdut mandatul de deputat.

În aprilie 2016, Petre Roman a câştigat procesul prin care cere anularea raportului de incompatibilitate emis de ANI în urma căruia şi-a pierdut funcţia de deputat. Decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti nu era definitivă şi a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În acest context, Petre Roman a solicitat pe 3 mai conducerii Camerei Deputaţilor să ia măsurile procedurale pentru a-şi relua mandatul. În loc să aştepte o decizie definitivă a instanţei, colegii săi i-au redat luni funcţia de deputat astfel că acesta ar urma să primească inclusiv îndemnizaţiile restante din ultimul an şi jumătate, respectiv o sumă care sare de 90.000 lei.

ANI reacţionează

"Agenţia Naţională de Integritate consideră că hotărârea adoptată astăzi prin vot de plenul Camerei Deputaţilor cu privire la Petre Roman este abuzivă de vreme ce starea acestuia de incompatibilitate a rămas definitivă odată cu respingerea ca neîntemeiată, de către Tribunalul Bucureşti, a cererii de reexaminare formulată de acesta.

Mai mult decât atât, decizia de astăzi a deputaţilor este una nelegală, întrucât, deşi contestaţia acestuia depusă la nouă luni de la data emiterii raportului de evaluare a fost admisă de Curtea de Apel Bucureşti, contrar practicii judiciare existente, Agenţia a atacat cu recurs această sentinţă.

A acţiona în baza unei hotărâri judecătoreşti nedefinitive creează un precedent periculos, în sensul în care tuturor persoanelor care contestă rapoartele de evaluare emise în sarcina lor să le fie întrerupte mandatele doar în baza sentinţelor pronunţate de instanţele de fond, deşi acestea nu au caracter definitiv."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor