Parlamentarii se reunesc pentru a lua act de decizia Curţii Constituţionale. Ce surprize pot apărea

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu.
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu. (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)

Parlamentarii din Camera Deputaţilor şi Senat se reunesc azi în şedinţă comună pentru a lua la cunoştinţă despre decizia Curţii Constituţionale care a invalidat referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu.

Şedinţa va începe la ora 15, cu citirea hotărârii CC, iar pe ordinea de zi ar putea fi trecute intervenţii ale parlamentarilor pe această temă. Senatorului PNL Ioan Ghişe a anunţat deja că a pregătit un proiect de hotărâre prin care Parlamentul să decidă valabilitatea referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, iar acesta să fie înlăturat de la Palatul Cotroceni.

Propunerea ar urma sa fie prezentată mai întâi, în cursul zilei de luni, la partid, la şedinţa grupurilor parlamentare ale PNL. Ghişe doreşte ca Parlamentul să decidă demiterea lui Băsescu, pe baza votul de la referendum, adică preşedintele să fie înlăturat de la conducere pe baza votului exprimat de majoritatea celor prezenţi la urne, pe 29 iulie. Astfel, nu s-ar mai ţine cont de legea referendumului care stipulează că referendumul e valid doar dacă se prezintă la urne jumătate plus unu din numărul total de alegători, condiţie care nu a fost îndeplinită pe 29 iulie.

În opinia lui Ghişe, cvorumul de prezenţă nu este obligatoriu, dacă Parlamentul va decide să-l demită pe şeful statului. El a invocat articolul 10 din legea referendumului, care spune că demiterea preşedintelui României se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fără a mai exista obligativitatea cvorumului de prezenţă la vot.

Fără boicot din partea USL

Pe de altă parte, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat recent că parlamentarii USL nu vor întârzia şi nici nu vor boicota citirea deciziei Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului în plenul celor două Camere şi nici nu vor invoca existenţa cvorumului de plen. El a spus că a discutat cu Crin Antonescu şi au fost amândoi de părere că ar fi o greşeală întârzierea încheierii procedurilor de invalidare a referendumului.

Ponta a mai precizat că procedura de luni este una "strict formală", iar Parlamentul trebuie doar să asiste la citirea deciziei Curţii Constituţionale, după care aceasta se publică în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu revine la Cotroceni.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, nu a pus nici el problema cvorumului de şedinţă şi a precizat că toţi liderii de grupuri parlamentare au susţinut că pentru ziua de luni va exista o mobilizare pentru a fi prezenţi majoritatea parlamentarilor la plen.

Pentru ca şedinţa de luni să se desfăşoare în condiţii legale este necesar ca în sală să fie prezenţi 217 parlamentari.

Decizia CC, luată pe 21 august

Curtea Constituţională a decis, pe 21 august, să invalideze referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu pentru că nu s-a întrunit cvorumul legal de prezenţă de jumătate plus unu din numărul total de alegători de pe listele electorale. USL a încercat să influenţeze hotărârea CC şi a trimis magistraţilor o scrisoare pe baza căreia spun ei că ar fi trebuit radiaţi de pe listele electorale peste 30.000 de cetăţeni. În plus, ei au mai susţinut că ar trebui scoşi de pe liste peste trei milioane de alegători care locuiesc în străinătate, iar în acest fel să fie îndeplinită condiţia de cvorum.

Curtea Constituţională a constatat că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi a decis ca la data publicării deciziei în Monitorul Oficial, Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Magistraţii au constatat că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente, au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns "DA" la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României?", iar 943.375 (11.15 %) au răspuns "NU".

După ce Parlamentul va lua act de hotărârea CC, documentul se publică în Monitorul Oficial, iar apoi Traian Băsescu urmează să îşi reia mandatul de preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne