USL pregăteşte demiterea lui Băsescu, prin hotărâre a Parlamentului
alte articole
Chiar dacă au anunţat că vor respecta decizia Curţii Constituţionale referitoare la referendum, liderii USL caută diverse soluţii pentru a împiedica întoarcerea lui Băsescu la Palatul Cotroceni. Una dintre acestea a fost prezentată de senatorul PNL Ioan Ghişe, care susţine că Parlamentul poate da o hotărâre prin care să se constate că Băsescu a fost demis de popor.
El a invocat faptul că magistraţii de la Curtea Constituţională nu pot să decidă întoarcerea preşedintelui, iar hotărârea dată de ei nu este executorie, informează Realitatea TV.
Hotărâre neexecutorie
“Este o hotărâre dată în constatare (cea a CCR, n.r.). Deci asupra referendumului, Curtea nu pronunţă decizii. Aşa spune Constituţia. Curtea produce trei tipuri de acte: deciziile care se publică în Monitorul Oficial şi sunt executorii, hotărârile care sunt în constatare şi avize ale Curţii care sunt consultative. Forţa juridică executorie o au deciziile. Poate da decizii pe referendum, subiectul referendumului este un subiect conform legii articolului 11, litera B, alineatul 3, subiectul referendumul este un subiect pe care ea (Curtea Constituţională – n.r. ) pronunţă o hotărâre cu privire la respectarea procedurilor pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele. Aşa că, în opinia mea, Curtea Constituţională şi-a depăşit atribuţiile transformându-se dintr-o instanţă jurisdicţională de constituţionalitate într-o instanţă de drept comun. Stabilesc ei ce este legal. Ei nu au prin Constituţie o astfel de competenţă”, a declarat Ghişe.
El a mai susţinut că magistraţii şi-au depăşit atribuţiile. “Din perspectiva temeiniciei hotărârii, aici este o discuţie de purtat şi precizarea este că hotărârea Curţii nu este executorie. Doar deciziile Curţii sunt executorii pentru că se referă la constituţionalitate. Hotărârile Curţii sunt date în constatare ceea ce este o mare diferenţă. Deci constatarea este o apreciere şi decizia este un act în execuţie. (...) Parlamentul constată acest fapt şi Parlamentul dă o hotărâre în spiritul articolului 3 din Hotărârea 34/2012 cu privire la procedura de urmat. Pentru ca Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului suveran, iar suveranitatea se exprimă prin referendum. Ori şase oameni nu pot să se substituie poporului suveran. Constituţia spune clar la articolul 2 că niciun grup şi nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu, suveranitatea aparţine poporului, o exprimă prin Parlament şi prin referendum”, a mai declarat senatorul PNL.
Demiterea lui Băsescu, decisă în Parlament
El a spus că “Parlamentul trebuie să constate că preşedintele a fost demis de către popor, în concordanţă cu articolul 10 din Legea referendumului. (...) Eu am proiectul, trebuie să îl pună pe ordinea de zi sau să nu îl pună, depinde cum decide plenul”.
Plenul Parlamentului a fost convocat luni, la ora 15, pentru a lua la cunoştinţă despre decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului de pe 29 iulie. Aceasta este procedura prevăzută de lege, după care va urma publicarea deciziei CC în Monitorul Oficial, iar apoi Băsescu va putea reveni la Palatul Cotroceni.
USL anunţase, după ce a fost făcută publică decizia CC, că o va respecta, iar Băsescu se va întoarce la Cotroceni, urmând ca Antonescu, preşedintele interimar, să plece înapoi la PNL.
Magistraţii Curţii Constituţionale au decis, cu şase voturi din nouă, faptul că referendumul este invalid pentru că nu s-a întrunit cvorumul necesar prevăzut de lege, adică nu s-au prezentat la urne jumătate plus unu din numărul total de cetăţeni de pe listele electorale. În aceste condiţii, legea spune că referendumul este invalid şi rezultă că nu poate fi pusă în aplicare decizia luată de majoritatea celor care au votat, aşa cum ar dori USL.