Ministrul turc pentru familie critică “tratamentul mârşav” aplicat de olandezi

Un "scandal" diplomatic s-a iscat pe străzile din Rotterdam după ce ministrul turc pentru familie, Fatma Betul Sayan Kaya, a fost expulzată din Olanda. Premierul turc a ameninţat cu aplicarea de contramăsuri dure.
Ministrul turc pentru familie, Fatma Betul Sayan Kaya. (Captură Foto)
Andrei Popescu
12.03.2017

Ministrul turc pentru familie, Fatma Betul Sayan Kaya, s-a întors duminică în Istanbul după ce a fost expulzată din Olanda şi escortată înapoi în Germania, descriind tratamentul olandez ca fiind “mârşav”.

“Am fost supuşi la un tratament grosolan şi dur... Tratarea unui ministru femeie în această manieră este mârşavă”, a declarat Kaya reporterilor pe aeroportul Ataturk din Istanbul. “În calitate de ministru ce deţine un paşaport diplomatic, nu trebuie să primesc permisiunea de a mă întâlni cu cetăţenii noştri la consulatul nostru, care este considerat teritoriu turcesc”, a precizat Kaya.

Kaya a încercat să pătrundă în consulatul turc din Rotterdam sâmbătă pentru a cere emigranţilor turci să îşi ofere suportul pentru referendumul de luna viitoare, prin care se urmăreşte sporirea dramatică a puterilor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Poliţia nu i-a permis acesteia să pătrundă în complex pentru a se întîlni cu sute de manifestanţi care fluturau steaguri turceşti. Cel puţin 12 persoane au fost arestate pentru tulburarea ordinii publice, după ce unii manifestanţi au aruncat cu sticle şi pietre asupra poliţiştilor, care a folosit bastoane, câini şi tunuri cu apă pentru a calma revolta.

Guvernul olandez a declarat că a avertizat guvernul turc că ministrul pentru familie nu va primi accesul să pătrundă în consulat.

Confruntarea a avut loc după ce autorităţile olandeze au retras peermisiunea ca avionul ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, să aterizeze în Rotterdam pentru ca acesta să se adreseze diasporei turceşti la consulat.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat duminică faptul că afirmaţiile făcute de Cavusoglu înainte de decolarea din Turcia, în care a ameninţat cu sancţiuni politice şi economice guvernul olandez, a făcut ca această călătorie să devină imposibilă.

“Nu putem face niciodată afaceri pe baza acestui tip de şantaj”, a precizat Rutte.

Oficialii olandezi au declarat că au retras avionului să aterizeze din cauza “riscului pentru ordinea şi securitatea publică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor