Părinţii unor adolescenţi francezi care s-au sinucis dau în judecată TikTok pentru conţinut dăunător
Şapte familii franceze au intentat un proces împotriva gigantului social media TikTok, acuzând platforma de expunerea copiilor lor adolescenţi la conţinut dăunător care a dus la decesul a doi dintre ei la vârstă de 15 ani, a declarat luni avocatul lor, citrat de France24.
Procesul susţine că algoritmul TikTok i-a expus pe cei şapte adolescenţi la videoclipuri care promovează sinuciderea, automutilarea şi tulburările alimentare, a declarat avocatul Laure Boutron-Marmion pentru radiodifuzorul FranceInfo.
Familiile iniţiază o acţiune în justiţie comună în faţa instanţei judiciare din Creteil. Boutron-Marmion a spus că este primul astfel de caz grupat din Europa.
„Părinţii doresc ca răspunderea juridică a TikTok să fie recunoscută în instanţă”, a spus ea, adăugând: „Aceasta este o societate comercială care oferă un produs consumatorilor care sunt, în plus, minori. Prin urmare, trebuie să răspundă pentru deficienţele produsului”.
TikTok, la fel ca alte platforme de social media, s-a confruntat mult timp cu o examinare minuţioasă cu privire la supravegherea conţinutului din aplicaţia sa.
La fel ca platformele Instagram şi Facebook ale companiei Meta, TikTok se confruntă cu sute de procese în SUA, acuzându-le de atragerea şi dependenţa a milioane de copii de platformele lor, dăunând sănătăţii lor mintale.
Compania a declarat anterior că ia în serios problemele legate de sănătatea mintală a copiilor. Anul acesta, directorul general Shǒu Zi Chew a declarat legislatorilor americani că societatea a investit în măsuri de protecţie a tinerilor care utilizează aplicaţia.
Compania TikTok este controlată de regimul comunist chinez, conform legilor privitoare la securitate naţională care au fost impuse de Beijing în 2017, şi a fost acuzată în numeroase rânduri de folosire a două seturi de algoritmi pentru promovarea de materiale video - unul pentru consum intern şi altul pentru clienţii externi ai platformei.
Numeroţi analişti au subliniat că platforma favorizează conţinut dăunător sau imoral tinerilor din afara Chinei, dar nu şi celor din China.