Parcarea de la Universitate este aproape gata
alte articole
Parcarea subterană de la Universitate, una dintre cele mai mari din Bucureşti, va fi gata în jurul datei de 20 iulie, pentru ca peste încă două luni să fie finalizate şi lucrările de reamenajare supraterană de la Piaţa Universităţii.
Conform specialiştilor, pe 15 iunie va fi finalizată hidroizolaţia, iar spre 20 iulie parcarea va fi funcţională. Deasupra va începe să fie amenajată zona pietonală din Piaţa Universităţii, iar statuile vor fi curăţate. Parcarea are trei nivele, până la -11 m, o capacitate totală de 420 locuri pentru autoturisme, 20 locuri pentru motociclete şi trei scări pentru fiecare ieşire. Oprescu a precizat că riveranii şi angajaţii băncii vor avea acces la cel mult un sfert din totalul locurilor disponibile.
Investiţia totală în parcarea subterană de la Universitate, care include proiectarea, studiile de fezabilitate şi costurile construcţiei, se ridică la peste 9 milioane de euro, fără TVA. Lucrarea pentru parcare este realizată în parteneriat public-privat. Perioada de concesiune este de 34 de ani, perioadă în care Primăria va încasa o redevenţă anuală între 4% şi 50% din venitul anual al firmei Interparking Spania, cea care finanţează, proiectează, construieşte şi va opera parcarea pe perioada contractului. Municipalitatea va primi 4% pentru încasări anuale mai mici de 470.000 de euro şi 50% pentru încasări mai mari sau egale cu 1.700.000 de euro.
Tot în vara aceasta va începe, în centrul Bucureştiului, lucrarea la parcarea – tot subterană – de pe Edgar Quinet, care va avea 200–300 locuri şi se va uni cu parcarea de sub Intercontinental. Astfel, se creează o zonă foarte mare de parcare, în total fiind peste 2.000 de locuri de parcare numai la Universitate.
Accesul autoturismelor şi motocicletelor în parcare se va face prin str. Academiei, iar ieşirea autovehiculelor se va face în flux, în faţă la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti. Intrarea şi ieşirea de pe str. Toma Caragiu este interşanjabilă.
Preţul parcării va fi stabilit de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în funcţie de înţelegerile parteneriatului public-privat. În prezent se estimează că bucureştenii vor plăti pentru un loc de parcare 38 eurocenţi pe oră. Riveranii şi angajaţii băncii vor beneficia de un preţ mai mic pentru a parca în subteran la Piaţa Universităţii.
Deşi Municipalitatea şi-a dorit ca parcarea să fie deservită de două lifturi, Ordinul Arhitecţilor din România nu a aprobat decât un ascensor pentru şase persoane. Cel de-al doilea lift a fost respins de arhitecţi din cauza ieşirii la suprafaţă.