Paradoxul şoferilor români: au cea mai ieftină benzină, dar nu şi-o permit

(photos.com)
Epoch Times România
14.10.2013

Conform datelor Comisiei Europene, publicate în raportul săptămânal Oil Bulletin, la sfârşitul lunii septembrie, românii au putut cumpăra cea mai ieftină benzină din acest an, la un preţ de 1,234 euro pe litru, cu 1,5 eurocenţi mai puţin decât pragul minim anterior din acest an înregistrat pe data de 7 iunie.

Şoferii români beneficiază de unele dintre cele mai mici preţuri la carburanţi din Uniunea Europeană, însă şi salariile sunt printre cele mai mici din UE. Venirea crizei financiare, în toamna anului 2008, a dat o lovitură grea veniturilor angajaţilor români în special prin intermediul scumpirilor. Salariul mediu net din România a crescut timp de cinci ani, din august 2008 până în august 2013, de la 1.277 lei la 1.604 lei, potrivit cifrelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Aceasta înseamnă o creştere nominală de 25,6%. Deşi pare o creştere încurajatoare, nu este deloc aşa, deoarece, în perioada de referinţă, inflaţia a fost de 24,34%. Altfel spus, cea mai mare parte a creşterii nominale a veniturilor salariale a fost erodată de inflaţie, astfel încât creşterea reală este insesizabilă, de numai 1,27%.

Cât carburant poţi cumpăra cu un salariu

Şi în tot acest context, după venirea crizei financiare, benzina şi motorina s-au scumpit vertiginos, atât pe fondul evoluţiei cotaţiilor internaţionale, cât din cauza majorării accizelor, menite să cârpească un buget sărac şi împovărat de deficite şi datorii, dar şi din cauza deprecierii leului faţă de euro şi dolar.

În toamna anului 2008, în staţiile Petrom, un litru de benzină se vindea la pompă cu 3,82 lei, iar un litru de motorină costa 4,02 lei. Acum, pentru un litru de benzină şoferii scot din buzunar 5,6 lei, în timp ce pentru un litru de motorină plătesc 5,84 lei. Rezultă o creştere a preţului de 46,6% în cazul benzinei şi de 45,2% în cazul motorinei.

Pentru a avea o imagine mai concretă a acestor cifre, în toamna anului 2008, un posesor auto care avea un venit lunar de 1.277 de lei, echivalent cu un salariu mediu pe economie, putea cumpăra cu 48 de litri de benzină mai mult decât un angajat cu salariu mediu în august 2013. În cazul motorinei, diferenţa este de 43 de litri în plus, cumpăraţi cu un salariu mediu net lunar în 2008 faţă de 2013.

De ce s-a scumpit benzina

Prima cauză a creşterii preţurilor carburanţilor comercializaţi în România este evoluţia cotaţiilor internaţionale ale petrolului. În luna octombrie a anului 2008, preţul unui baril de petrol se cifra în jurul valorii de 70 de dolari. În prezent, barilul de petrol se comercializează pe pieţele internaţionale cu peste 100 de dolari, ceea ce înseamnă o creştere de 43% în cinci ani.

Însă benzina şi motorina din România s-au scumpit chiar din 2008, deşi creşterea mai accentuată a preţului aurului negru s-a remarcat în ultimul an. Principala cauză a acestui fenomen ţine de deprecierea monedei naţionale în raport cu euro şi dolarul, în condiţiile în care România era privită ca o ţară deosebit de incertă din punct de vedere economic. Nici măcar acordurile de finanţare încheiate de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu au reuşit să stopeze căderea leului. Astfel, din octombrie 2008 până în octombrie 2013, leul s-a devalorizat cu peste 15% raportat la euro şi la dolarul SUA.

La toate acestea se adaugă creşterea repetată a accizelor pe mia de litri de carburant. În prezent, pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb, acciza este de 359,59 euro, iar pentru mia de litri de motorină este de 316,03 euro. Pentru comparaţie, în anul 2008, acciza minimă pentru benzina fără plumb era de 327 euro/1.000 litri, iar pentru motorină acciza era de 274 euro la mia de litri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor