Papahagi: Statul, nu privatul îţi confiscă 30-40% din muncă pentru ca apoi să-i dea lui Ghiţă, Cocoş sau Hrebenciuc

Cel mai eficient mod de limitare a corupţiei este limitarea statului, însă asta nu înseamnă în niciun caz a "castra" justiţia. Dimpotrivă. Un stat minimal e un stat corupt minimal, este de părere Adrian Papahagi.
Adrian Papahagi
Adrian Papahagi (Epoch Times România)

Statul este adevăratul generator de corupţie, nu privatul. Privatul nu poate să îţi confişte 30-40% din tot ceea ce reprezintă munca ta, pentru ca apoi aceşti bani să ajungă în buzunarele unor controversaţi afacerişti precum Sebastian Ghiţă, Dorinel Umbrărescu, Dorin Cocoş, Ioan Niculae sau Victor Hrebenciuc, a opinat sâmbătă, pe contul său de Facebook, profesorul Adrian Papahagi.

"Când vom înţelege că doar statul generează corupţie? Între doi particulari poate exista fraudă, înşelăciune, abuz de încredere sau cum vreţi să-i spuneţi, dar nu corupţie. Privatul te poate înşela: îţi vinde un obiect stricat, îţi cere un preţ exagerat, nu-ţi livrează obiectul cumpărat, sau, în cazuri destul de rare, îţi fură banii din buzunar sau din cont.

Dar nu are cum să îţi confişte 20% din tot ce cumperi, 16% din tot ce câştigi, 30-40% din tot ce reprezintă munca ta, pentru ca apoi să-i dea lui Ghiţă, Umbrărescu, Cocoş, Niculae sau Hrebenciuc...", a scris Adrian Papahagi.

Fondatorul PMP şi M10, acum retras din politica de partid, este de părere că cel mai eficient mod de limitare a corupţiei este limitarea statului.

"Un stat minimal e un stat corupt minimal. Dar azi statul e în toate, de la armată şi poliţie la educaţie şi sănătate, transporturi şi distracţie. Statul decide că trebuie să mă amuz pe muzică de Untold sau de Festivalul Enescu (prin delegaţie, în cazul meu, întrucât nu am pus piciorul la niciunul din aceste evenimente subvenţionate şi din contribuţiile mele)", a precizat Adrian Papahagi.

În opinia profesorului, a limita statul nu înseamnă a "castra" justiţia. Dimpotrivă. Când statul nu se mai ocupă de toate, se poate ocupa mai eficient de cele de care doar el se poate ocupa (justiţie, poliţie, armată, diplomaţie...).