Papahagi: Nu e posibil, când ai petrol sau metale rare, să ieşi pe minus. E clar că paguba vine de la căpuşele de partid puse în vârf

Adrian Papahagi (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.07.2025

Profesorul Adrian Papahagi a remarcat, într-o intervenţie în emisiunea "Politica Zilei", moderată de Ioana Constantin, la postul B1 TV, că este inacceptabil ca România să aibă companii cu resurse strategice — precum petrolul sau metalele rare — care să înregistreze pierderi. El a subliniat că astfel de pierderi nu pot fi explicate decât prin parazitarea acestor companii de către „căpuşe de partid şi de stat”.

Adrian Papahagi a pledat pentru sprijinirea Guvernului condus de Ilie Bolojan în efortul de reformare a aparatului bugetar şi de tăiere a privilegiilor nejustificate, menţionând că populaţia este deja revoltată.

Jurnalistă: Unele companii sunt strategice, de securitatea naţională, toate statele au. Greşeala noastră este că le-am distrus cu managementul. Gândiţi-vă puţin la Moldomin. Este în faliment. Sunt foarte multe companii din acestea care au fost distruse de nişte politruci intenţionat. România este singurul stat care are anumite resurse de grafit, nu ştiu ce. Noi şi Norvegia, de exemplu. Noi şi China. Adică, pur şi simplu, noi ne-am bătut joc de aceste companii, ele trebuie să existe. Să le listăm pe bursă, aia da. Dar nu putem să le vindem pe toate.

Adrian Papahagi: Nu toate, dar unele se pot. M-am întrebat, cum ceva care are nişte resurse unice e pe pagubă? N-ai cum să ai pagubă când ai petrol, sau metale rare, sau lucruri pe care le vrea... Deci asta e inacceptabil. E clar că paguba vine de la aceste căpuşe de partid şi de stat care sunt puse în vârful lor.

Şi aici trebuie sprijinit Guvernul Bolojan. Fiindcă, vedeţi, şi noi criticăm când o chestie nu-i chiar la locul ei. Dar acum înţeleg că pilonul 2 al măsurilor, după cele urgente, care ne privesc pe toţi, îi privesc pe aceşti privilegiaţi. Şi îmi imaginez că premierul, care pare un tip serios şi hotărât, va intra cu bisturiul sau chiar cu barda în ei şi va tăia toate aceste sporuri, fiindcă nu se poate.

Lumea se revoltă. Vedeaţi, eu azi am luat taxiul. Mi-a spus taximetristul: "Nu-i posibil, noi avem concurenţă. Dacă merge aşa, eu n-o să mai tai bon. Îmi creşte aia, îmi creşte aia, îmi creşte aia." Oamenii vor începe să facă evaziune. Fiindcă nu poţi să ceri oamenilor la nesfârşit, dă, dă, dă. Ăla care munceşte zilnic în privat şi chiar produce bani, asta mi-a zis azi taximetristul care m-a adus acasă, şi în acelaşi timp el vede în jur oameni care au 70.000 de lei pe lună sau 50.000. Se enervează oamenii şi e destul 1, 2, 3, 5 din ăştia ca lumea să aibă sentimentul "stai un pic, eu sunt ultimul fraier, plătesc tot şi alţii nimic".

Deci trebuie acest sentiment de justiţie să pătrundă în societate şi eu spun că premierul trebuie să şi comunice foarte bine. Acum are purtător de cuvânt, ar trebui purtătorul de cuvânt să vină zilnic şi să spună: astăzi am tăiat de acolo, erau 15, au mai rămas 3, erau cu 100.000 de lei, acum au mai rămas 25.000 şi aşa mai departe. Şi atunci o să zic că e ok, e ok, uite că se întâmplă lucruri. Bun, mă gândesc eu aşa, cu mintea mea de filolog de la Cluj, dar probabil că guvernanţii au strategii chiar mai bune.

Unii fac o groază de şmecherii în statul român: şi-au tăiat un spor şi şi l-au crescut pe celălalt. Nu trebuie ca oamenii aceştia să-şi facă singuri legea, fiindcă legea în statul român până la urmă o face legiuitorul. Or, legiuitorul în statul român sunt cei care au iniţiativă legislativă: Parlamentul, guvernul şi chiar şi preşedintele prin decret – deci aceste trei entităţi în statul român.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor