Palestinienii îşi vor putea înălţa steagul la sediul ONU. Israelul critică mişcarea

Steagurile diverselor naţiuni flutură în faţa sediului ONU din New   York.
Steagurile diverselor naţiuni flutură în faţa sediului ONU din New York. (Captură Foto)

Adunarea Generală a ONU a aprobat la sfârşitul acestei săptămâni o rezoluţie palestiniană privind înălţarea steagului naţional al Palestinei la sediul ONU din New York, în ciuda obiecţiilor puternice venite din partea Israelului.

Rezoluţia este „un pas [înainte] către recunoaşterea Palestinei ca un stat cu drepturi depline al Naţiunilor Unite”, a declarat premierul palestinian Rami Hamdallah, reporterilor în Paris.

Uniunea Europeană a fost divizată asupra acestei chestiuni şi majoritatea celor 28 de membri ai săi, inclusiv Germania, s-au abţinut. Totuşi, Franţa şi cel puţin alte şase ţări au votat în favoarea rezoluţiei.

„Trebuie să mobilizăm o nouă dinamică pentru a păstra soluţia celor două state”, a declarat premierul francez Manuel Valls în Paris. „Trebuie să reducem tensiunile la sol şi să relansăm un dialog credibil.”

SUA, Canada şi Australia s-au alăturat Israelului şi altor patru ţări pentru a se opune măsurii, susţinând că este prematură recunoaşterea unui stat palestinian înaintea desfăşurării unor discuţii de pace între Israel şi palestinieni, deşi acest proces a fost suspendat de la războiul desfăşurat de israelieni în vara anului trecut în Fâşia Gaza.

Diplomaţii palestinieni susţin că ei se aşteaptă ca steagul lor să fie înălţat în 30 septembrie, ziua în care preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas se va adresa liderilor mondiali la New York.

Aproximativ 135 de ţări – marea lor majoritate fiind în Asia, Africa şi America Latină – recunosc Palestina ca un stat suveran. La sfârşitul anului 2012, Adunarea Generală a ONU a votat cu 138 la 9 în favoarea unei rezoluţii prin care Palestina s-a transformat din “entitatea” palestiniană într-un “stat observator nemembru al ONU”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe