Paleologu: Bolojan va fi judecat pe pachetul doi. Să nu fie măsuri cosmetice sau, mai grav, păcăleală alba-neagra

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a atras atenţia, la Digi24, că al doilea pachet de măsuri anunţat de premierul Ilie Bolojan va fi esenţial pentru evaluarea guvernării liderului liberal. Profesorul a subliniat că acest viitor pachet care îi va viza pe "privilegiaţii statului" nu trebuie să includă doar "măsuri cosmetice" sau "păcăleli de tip alba-neagra", cum s-a mai întâmplat în trecut.
În acelaşi timp, Paleologu a criticat privilegiile magistraţilor şi atitudinea Curţii Constituţionale, avertizând că apărarea intereselor de castă subminează democraţia şi poate avea consecinţe grave.
Jurnalistă: Cum vi se par măsurile anunţate de premierul Ilie Bolojan? Şi m-aş uita cu mai multă atenţie pe cele anunţate la sfârşitul lunii iulie.
Theodor Paleologu: Da, acelea le aşteptăm cu toţii cu mai mare interes, pentru că facem acel efort pe care îl solicită domnul prim-ministru de înţelegere, dar este esenţial al doilea pachet, iar Guvernul Bolojan va fi judecat pe al doilea pachet de măsuri. Să nu fie măsuri de ordin cosmetic sau, mai grav, păcăleală alba-neagra, cum s-a mai întâmplat în trecut în legătură cu pensiile speciale.
Acum e momentul să se termine cu pensiile speciale, cu pensiile speciale ale magistraţilor. Beneficiază de nişte privilegii absolut scandaloase, care nu există nicăieri în Europa şi care reprezintă un motiv legitim de revoltă.
Deci, dacă Curtea Constituţională va continua să apere nişte interese de castă, nişte interese mizerabile de castă, acest lucru este un sabotaj al României, un sabotaj al democraţiei, şi lucrurile se vor termina foarte rău.
Jurnalistă: Sunteţi încrezător în ceea ce spune premierul Ilie Bolojan? Sunt convins că vom duce România pe linia corectă, argumentând, de altfel, că tot ceea ce se întâmplă acum este necesar pentru a duce România pe linia corectă.
Theodor Paleologu: De asta sunt convins, că e necesar. Nu sunt convins că va reuşi. Aşteptăm să ne convingă cu acel al doilea pachet de măsuri de care vorbeam...
Jurnalistă: Se confruntă acum cu o problemă de încredere, mă refer acum la acest tandem Nicuşor Dan – Ilie Bolojan şi prin prisma faptului că toată lumea analizează ce spunea Nicuşor Dan în campanie pentru alegerile prezidenţiale, că nu va majora TVA-ul.
Theodor Paleologu: Da, e un lucru pe care nu l-am înţeles nici atunci. Nu sunt de acord cu cei care spun că trebuia să câştige alegerile. Nu am înţeles de ce a făcut acea promisiune, cu atât mai mult cu cât Nicuşor Dan nu face promisiuni. Numai că acea promisiune era fără sens, nu ţine de preşedinte.
Puteam să dăm şi noi în scris, şi dumneavoastră, puteam să dăm şi noi în scris, să daţi în scris că nu veţi majora TVA-ul. Puteam să o fac şi eu, dar avea exact acelaşi sens. Nu ştiu cine i-a pus întrebarea, nu mai ţin minte. Deci şi întrebarea era mai degrabă o întrebare capcană sau absurdă, depinde de punctul de vedere. Iar Nicuşor Dan, nu am înţeles de ce a spus atunci acel lucru. Nu îmi schimba opţiunea sub nicio formă, şi 99% dintre cei care l-au votat l-ar fi votat oricum.
Deci nu am înţeles prea bine. Mai sunt şi alte lucruri pe care nu le înţeleg. Nu înţeleg, de pildă, de ce nu are încă consilieri. Pentru că, aşa cum am mai spus, toată lumea ştie că telefonul Preşedintelui este o gaură neagră. Degeaba îl suni, degeaba îi scrii. Înţeleg lucrul ăsta perfect. Are dreptate să nu răspundă la telefon, are dreptate să nu răspundă la sms-uri. E totuşi preşedintele României, nu poate sta să răspundă la telefoane şi mesaje. Dar ar trebui, în anturajul lui, să existe un om inteligent care să vadă măcar mesajele respective. Că nu toate sunt de aflare în treabă, sunt şi unele mesaje serioase.
Ori, deocamdată, nu ştii cui să te adresezi. Preşedinţia e o instituţie deocamdată ocupată, într-adevăr, de Nicuşor Dan, dar în rest nu văd ce face, pentru că nu poţi să te adresezi nimănui.
Jurnalistă: E nevoie să răspundă acum?
Theodor Paleologu: A spus tot ce era. A spus – să nu uităm conferinţa de presă de săptămâna trecută. Tot aşa, la ora 5. A răspuns la foarte multe întrebări, chiar întrebări inutile, la care răspunsese oricum. A fost foarte răbdător. Nu poate să răspundă mereu la aceleaşi întrebări.
Jurnalistă: Multă lume şi-ar dori o comunicare mult mai deschisă, poate mult mai aplicată sau mult mai… cu o frecvenţă care să fie mai mare. E necesară în această perioadă. Ce credeţi?
Theodor Paleologu: Desigur. Dar, deocamdată, am impresia că Ilie Bolojan nu evită întrebările şi spune foarte clar, foarte răspicat, ce are de gând să facă şi de ce. E chiar foarte pedagogic în felul în care prezintă lucrurile, cu multiple explicaţii. Pe de altă parte, spunea în intervenţia sa că o ţară dezbinată e o ţară mai slabă. Asta e, pe de o parte, o observaţie cu care nu poţi decât să fii de acord. Însă realitatea e că România este o ţară foarte dezbinată în momentul de faţă. Şi, din acest motiv, e vulnerabilă.
Jurnalistă: Apropo de opoziţie, că l-am văzut şi pe George Simion puţin mai devreme. Îşi doreşte, a şi spus, că depune o moţiune de cenzură şi că săptămâna viitoare aşteaptă votul în Parlament.
George Simion despre moţiunea de cenzură, că tot menţionam de ea, apropo de semnăturile de care spunea – deci are nevoie AUR de SOS şi POT, pentru că, potrivit Constituţiei, moţiunea poate să fie iniţiată, vă reamintesc, de cel puţin o pătrime – pardon – din totalul deputaţilor şi senatorilor. În cazul de faţă este nevoie de 116 semnături şi spune că va depune moţiunea săptămâna viitoare, după care ar urma să fie votul. Ce şanse credeţi că are să treacă această moţiune?
Theodor Paleologu: Moţiunea nu are şanse să treacă. În schimb, nu e adevărat ce spune George Simion că nu ştia că urma o asumare de răspundere. Ştiam până şi eu. Şi am fost plecat ultimele zile, aşa că nu ştiu despre ce vorbeşte. Oricum are semnăturile necesare, va depune moţiunea de cenzură şi, foarte probabil, aproape sigur – chiar sigur – moţiunea va pica.
Jurnalistă: M-aş uita puţin şi în tabăra social-democraţilor. Revoltaţi cei din PSD, pentru că acum se arată cu degetul înspre ei şi spun că au fost acuzaţi că au adus România în acest deficit, în această situaţie, cu un deficit uriaş, că au fost alături de cei de la PNL şi că să nu mai fie vinovat doar PSD.
Theodor Paleologu: Categoric au dreptate să spună acelaşi lucru. Ne-am aşteptat să-şi pună cenuşă în cap şi, după aia, într-adevăr, să arate cu degetul şi spre PNL, inclusiv spre domnul Bolojan.
Pentru că domnul Bolojan este un membru important al Partidului Naţional Liberal şi nu l-am auzit nicio clipă spunând ceva public. Poate o fi spus în privat, public nu l-am auzit niciodată spunând ceva despre cheltuielile delirante ale guvernului PSD–PNL. Dacă ar fi spus-o, l-ar fi dat afară. Cum am fost dat eu afară. Că dacă spui ceva rezonabil, dacă spui ceva adevărat, eşti dat afară. Că asta e logica partidelor româneşti.
Poate că a făcut mai bine să tacă din gură. Nu poate să spună domnul Bolojan că el e complet bazma curată şi el trebuie să-şi pună cenuşă în cap. Sigur, mai puţin decât Ciolacu, mai puţin decât Klaus Iohannis, mai puţin decât Ciucă. Măcar un pumn de cenuşă ar putea să-şi pună şi el în cap.
Jurnalistă: Aşa se explică şi rezultatele recente de la sondajul INSCOP – astăzi rezultatele au ieşit. Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, apropo de AUR, şi că tot îl vedem pe George Simion în continuare în imagini – partidul lui George Simion ar câştiga la alegerile parlamentare cu peste 40%, PSD – 13,7 şi PNL puţin mai mult – 17,3. Adică nu ne surprinde în continuare acest trend pe care ne aflăm, domnule Paleologu.
Theodor Paleologu: Nu, evident. Pe de altă parte, nu vor avea loc alegeri anticipate, decât dacă PSD-ul, de pildă, vrea să se sinucidă. Şi în acest caz am avea alegeri anticipate. Dar, altminteri, nu e de luat în considerare o asemenea variantă. Iar dacă Ilie Bolojan se ţine de cuvânt şi vine cu un pachet serios de măsuri care să pună ordine în cheltuielile statului, rezultatele se vor vedea. Peste un an se vor vedea deja rezultatele şi lucrurile se vor schimba. Mă refer la sondaje, bineînţeles. Pe de altă parte, există întotdeauna o diferenţă între sondaje şi alegeri.
În locul celor din PSD, nu aş fi atât de speriat. Acest rezultat e, mai cu seamă pentru ei, groaznic. Însă nu m-aş speria atât de mult. Dacă dau dovadă de responsabilitate şi onestitate – sigur, le cerem foarte mult – dar dacă dau dovadă, de data asta, de o minimă responsabilitate, vor vedea că vor avea şi ei de câştigat. Însă semnele nu sunt bune, pentru că au continuat cu unii miniştri foarte slabi. Sigur, mă bucur că nu mai sunt unii catastrofali. Şi, în plus de asta, am avut numirea PSD la Curtea Constituţională, care nu e un semn de responsabilitate.
Deci, important ar fi să înţeleagă ceva din ce li s-a întâmplat la alegerile din 2024 şi 2025, pentru că sunt două scatoalce de zile mari, meritate şi de PSD, şi de PNL.