Palatul Patriarhiei va fi reabilitat cu fonduri europene şi va fi deschis publicului
Clădirea Palatului Patriarhiei va fi supusă unor lucrări de reabilitare finanţate majoritar din fonduri europene. Ulterior aceasta va fi introdusă în circuitul public de vizitare, informează b365.ro.
"Acum, ne aflăm în faza de precontractare, dar eu zic că semnăm contractul de finanţare până la sfârşitul acestui an", a afirmat Dan Nicula, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI), care a precizat că proiectul de modernizare a Palatului Patriarhiei este cel mai mare depus până acum din Bucureşti pe Programul Operaţional Regional, Axa 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului.
Şi lucrările de reparaţie şi modernizare la alte cinci clădiri care fac parte din patrimoniul cultural al Capitalei, respectiv Arcul de Triumf, monumentul istoric Casa Cesianu (fostul Casino Victoria), Vila Minovici, Observatorul Astronomic Vasile Urseanu şi Biserica Sfânta Sofia, vor fi finanţate cu bani de la Uniunea Europeană. Pentru toate cele cinci proiecte, pentru care au fost semnate deja contractele de finanţare, s-a solicitat asistenţă nerambursabilă în valoare de 50,51 milioane de lei. Termenul de finalizare a lucrărilor este de doi ani şi jumătate.
Palatul Patriarhiei a fost prima clădire de beton armat din România
Clădirea Palatului Patriarhiei a fost construită de Statul Român, la începutul secolului al XX-lea, pe locul fostei săli a Adunării Deputaţilor de pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti. Palatul a fost construită după planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, fiind prima lucrare de beton armat din ţară.
De-a lungul timpului clădirea a avut parte de diverse modificări, cea mai semnificativă fiind refacerea cupolei, care s-a prăbuşit la cutremurul din 10 noiembrie 1940.
Începând cu anul 1997, în diferite încăperi ale Palatului Patriarhiei îşi desfăşoară activitatea unele sectoare ale Administraţiei Patriarhale, precum Sectorul teologic-educaţional, Sectorul monumente şi construcţii bisericeşti, Sectorul relaţii bisericeşti şi interreligioase, Sectorul comunităţi externe, Biroul de protocol, cât şi Centrul de Presă Basilica al Patriarhiei Române.
În ianuarie 2010, Palatul Patriarhiei a devenit Centru de Conferinţe şi oferă, prin închiriere, pentru organizare de evenimente precum conferinţe, congrese, seminarii, întruniri, simpozioane, expoziţii, lansări de cărţi, spectacole, concerte cu o capacitate diferită în funcţie de amenajarea sălilor.
La data de 6 decembrie 2010, prin Hotărârea Guvernului României nr. 1229, Palatul Patriarhiei a trecut în proprietatea Patriarhiei Române.
De asemenea, Catedrala Mântuirii Neamului este, în prezent, în proces de construire în Dealul Arsenalului. Finanţarea se face cu bani alocaţi de către Guvern, prin intermediul primăriilor de sector şi al Primăriei Capitalei, cât şi cu bani strânşi din donaţii de enoriaşi prin colectă naţională.