Pakistanul, refugiu pentru cei mai căutaţi terorişti ai lumii
alte articole
După Osama Bin Laden şi Al Zawahiri, SUA oferă 10 milioane de dolari pentru unul din cei mai populari clericii din ţara asiatică. Hafiz Saeed, fondatorul în anii 80 al mişcării Lashkar-e-Taiba (LeT) este ultimul adăugat pe lista celor mai căutaţi oameni de SUA şi, la fel ca predecesorii săi, se află în Pakistan. Saeed, în vârstă de 62 de ani, este considerat 'creierul' atentatelor de la Mumbai (India), din 2008, soldate cu 166 de morţi, notează joi ziarul ABC.
Spre deosebire de Bel Laden sau Al Zawahiri, clericul nu trăieşte ascuns într-o peşteră dintr-o zonă tribală de la frontiera cu Afganistanul, ci se mişcă liber prin ţară, are o reţea de birouri, un număr de telefon la care răspunde când este sunat de ziarişti şi, de când s-a pus un preţ pe capul său, oferă conferinţe de presă în care înfierează Washingtonul. Ultima a avut loc la un hotel din Rawalpindi, oraş din apropierea capitalei Islamabad, pentru a declara că se pune la dispoziţia oricărui tribunal american sau oricărei instituţii care poate aduce probe împotriva lui.
Actual lider al organizaţiei fundamentaliste Jamaat ud Dawa (JuD) şi cunoscut pentru insurgenţa sa împotriva ruşilor în anii 80 iar apoi împotriva Indiei (din Kashmir), Saeed este membru al Consiliului de Apărare al Pakistanului, alianţă formată din 44 de partide religioase. Acest consiliu a organizat numeroase manifestaţii pentru a determina guvernul să ţină închise rutele de aprovizionare ale NATO spre Afganistan. Măsură adoptată de Pakistan după un atac american din greşeală asupra unui post de frontieră, soldat cu moartea a 24 de militari pakistanezi. Pakistanul este vital pentru aprovizionarea forţelor internaţionale iar colaborarea sa este esenţială pentru procesul de repliere a trupelor care se va încheia în 2014.
Omul pentru care se oferă 10 milioane de dolari are mulţi susţinători iar grupul său, prezentat ca o organizaţie caritabilă, joacă un rol important în zonele defavorizate, de aceea moartea sa ar putea provoca o revoltă socială. După atentatele de la Mumbai el a rămas în arest domiciliar timp de şase luni, dar a fost achitat din lipsă de probe. Atât LeT în trecut, cât şi JuD în prezent (de fapt aceeaşi grupare, dar cu nume diferit după ce a fost inclus în 2002 de SUA pe lista grupărilor teroriste ) sunt suspectate de planificarea şi desfăşurarea de atentate în India în ultimii ani.
Analiştii văd în această măsură un gest dublu. Pe de-o parte un semn cu ochiul făcut partenerului indian de SUA: nu degeaba anunţul recompensei a fost făcut de Wendy Sherman, subsecretar al Departamentului de Stat în timpul vizitei de săptămâna aceasta la New Delhi. Dar şi un gest de conciliere înainte de vizita de duminică, la Washington, a preşedintelui pakistanez, Ali Zardari.
Dar măsura este văzută şi ca un nou episod în distanţarea dintre Washington şi Islamabad şi o agravare a lipsei de încredere după operaţiunea care a pus capăt vieţii lui Bin Laden, la Abotabad, la doar 120 de kilometri de capitală. În pofida criticilor vehiculate în presă, în Pakistan sunt puţini cei care îl văd pe Saeed trimis la închisoare, ţinând cont de relaţiile sale strânse cu serviciile secrete, ISI, care până acum l-au menajat şi de faptul că este un element de bază al Islamabadului în Kashmir.