Pachetul "Bolojan" a primit raport pozitiv din partea agenţiei Moody’s. Estimările pentru viitor, optimiste

Agenţia de rating Moody’s apreciază eforturile Guvernului de la Bucureşti de a reduce deficitul bugetar şi consideră pachetul de măsuri fiscal-bugetare asumat recent drept „un pas important” pentru echilibrarea finanţelor publice, potrivit Ştirile ProTV.
Raportul arată că măsurile adoptate ar urma să aducă o consolidare bugetară de aproximativ 0,6% din PIB în 2025, în principal datorită creşterii cotelor TVA începând cu 1 august. Pentru anul 2026, agenţia prognozează o consolidare mai amplă, de circa 3% din PIB, datorată atât impactului măsurilor deja implementate, cât şi noilor taxe pe dividende şi plafonării creşterilor salariale şi de pensii în sectorul public.
Moody’s atrage atenţia că implementarea completă şi eficientă a măsurilor fiscale este esenţială pentru succesul planului guvernamental. Agenţia identifică mai multe provocări şi priorităţi:
-
Respectarea ţintelor fiscale: Abaterile de la planul asumat pot afecta credibilitatea României şi pot exercita presiuni suplimentare asupra ratingului suveran.
-
Gestionarea riscurilor de implementare: Există riscul ca unele măsuri să nu genereze economiile estimate, fie din deficienţe administrative, fie din şocuri economice neprevăzute.
-
Implementarea reformelor PNRR: Finalizarea reformelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este crucială pentru obţinerea fondurilor europene şi pentru stabilitatea economică pe termen lung.
-
Maximizarea absorbţiei fondurilor UE: Accesarea fondurilor europene este considerată vitală pentru compensarea efectelor negative ale consolidării fiscale şi pentru stimularea creşterii economice. Perspectivele pentru deficit şi datorie publică:
Moody’s estimează că, în urma implementării măsurilor fiscale, deficitul bugetar ar putea scădea la 7,8% din PIB în 2025 şi la 6,1% în 2026. Aceste cifre reprezintă o îmbunătăţire faţă de prognozele anterioare ale agenţiei, care indicau un deficit de 8,3% în 2025 şi 7,7% în 2026.
În ceea ce priveşte datoria publică, aceasta ar putea atinge 62,6% din PIB la sfârşitul anului 2026, în creştere de la 54,8% în 2024. Totuşi, Moody’s estimează că datoria se va plafona la aproximativ 66,5% din PIB începând cu anul 2029, un nivel mai scăzut decât cel prognozat anterior, de aproape 71%.