Cinci parlamentari AUR au dat în judecată partidul pentru că nu le-a returnat 9,13 milioane, împrumuturi pentru finanţarea campaniei la europarlamentare

Cinci parlamentari AUR au acţionat în instanţă formaţiunea politică din care fac parte, cerând Tribunalului Ilfov să oblige partidul să le restituie suma totală de 9,13 milioane de lei, scrie G4Media. Banii reprezintă împrumuturi acordate de aceştia pentru finanţarea campaniei electorale din cadrul alegerilor europarlamentare din 2024, la care au candidat.
Conform legislaţiei, partidele care depăşesc pragul electoral de 3% au dreptul să primească de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) rambursarea cheltuielilor de campanie. Deşi AUR a obţinut un scor peste acest prag, un control al AEP a identificat nereguli în modul de finanţare, iar rambursarea s-a făcut doar parţial.
Cei cinci parlamentari – deputaţii Ramona Lovin, Cristian Fabian Radu, Teodor Cosmin Iosub, Răzvan Daniel Biro şi senatoarea Cristina Gabriella Dumitrescu – au intentat fiecare câte un proces, cerând recuperarea sumelor împrumutate partidului: patru dintre ei au dat câte 2,3 milioane de lei, iar unul 1,25 milioane de lei. Aceştia au menţionat că banii au fost împrumutaţi iniţial de la persoane fizice, cu termen de restituire 31 ianuarie 2025.
Întreaga operaţiune de finanţare s-a bazat pe prevederile legii care permite rambursarea sumelor cheltuite în campanie dacă partidul trece pragul electoral. Deşi AUR a întrunit această condiţie, AEP a constatat că unele împrumuturi au depăşit limitele legale sau proveneau dintr-o singură sursă, ceea ce contravine legii finanţării partidelor politice.
În decembrie 2024, AEP a decis confiscarea a 13,25 milioane de lei – diferenţa dintre cele 24,7 milioane cheltuite şi 11,4 milioane acceptate pentru decontare, reprezentând contribuţiile conforme ale candidaţilor.
Potrivit unor surse citate de G4Media, unele dintre împrumuturile nedecontate ar fi provenit din cercul apropiat al lui Măricel Păcuraru, patronul postului Realitatea, care a susţinut intens AUR în campanie.
Conform documentelor depuse la instanţă, parlamentarii trebuiau să îşi recupereze banii de la partid până pe 7 octombrie 2024. Până acum, doar doi dintre ei au primit câte 660.000 de lei, restul de 9,13 milioane rămânând neachitaţi.
În plângeri, aceştia nu menţionează direct conflictul juridic dintre AUR şi AEP, dar subliniază că responsabilitatea legalităţii finanţării revenea exclusiv partidului şi mandatarului financiar. Candidaţii afirma că nu aveau nici obligaţia, nici posibilitatea de a verifica utilizarea fondurilor odată virate în contul de campanie.
Contactat de G4Media, Marius Lulea, prim-vicepreşedintele AUR, a confirmat acţiunile în instanţă şi a precizat că acestea sunt justificate de lipsuri legislative şi de refuzul AEP de a rambursa suma de 13,2 milioane de lei. El a menţionat că una dintre soluţiile discutate a fost obţinerea unei hotărâri judecătoreşti definitive pentru recuperarea banilor şi a subliniat că parlamentarii sunt în drept să îşi revendice sumele împrumutate. De asemenea, a exclus aplicarea unor sancţiuni împotriva acestora