Oxigen în spaţiu: primul experiment cu ajutorul microalgelor Arthrospira
ESA a lansat un proiect pentru a produce oxigenul direct în navele spaţiale cu ajutorul microalgelor, evitând astfel problema transportului acestuia de pe Pământ pe Staţia Spaţială Internaţională.
Cercetătorii proiectului pilot Artemiss vor analiza modul în care se produce fotosinteza în spaţiu. Experimentul constă în analizarea microalgelor Arthrospira, cunoscute sub numele de spirulină - care au fost introduse într-un fotobioreactor, într-un fel de cilindru scăldat în lumină - pe Staţia Spaţială Internaţională. Aici, dioxidul de carbon va fi transformat prin fotosinteză în oxigen iar biomasa va fi consumată ca proteine.
Fotosinteza este procesul de fixare a dioxidului de carbon din atmosferă de către plantele verzi (cu clorofilă), în prezenţa radiaţiilor solare, cu eliminare de oxigen şi formare de compuşi organici (glucide, lipide, proteine) foarte variaţi.
Deşi pe Pământ fotosinteza este un proces de rutină, trebuie să înţelegem cum funcţionează în spaţiu înainte de a-l putea exploata, informează ESA. Experimentul va dura o lună, şi va fi măsurată cu precizie cantitatea de oxigen produsă de alge.
Microalgele vor fi analizate de îndată ce capsula Dragon - lansată spre Statia Spaţială Internaţională - cu care au fost expediate, va reveni pe Pământ, în aprilie. Se vor observa informaţiile lor genetice pentru a obţine o imagine mai clară a efectelor lipsei de gravitaţie şi a radiaţiilor asupra celulelor acestor plante. Se ştie că Arthrospira este foarte rezistentă la radiaţii, dar trebuie să verificăm în ce măsură tolerează contingenţele spaţiului, spune ESA.
Proiectul-pilot Artemiss este primul de acest gen, iar cercetătorii şi inginerii speră să continue să-l dezvolte printr-un studiu major.
Proiectul face parte din Micro-Ecological Life Support System Alternative (Melissa), o iniţiativă care dezvoltă tehnologii regenerative pentru susţinerea vieţii.
Mai multe informaţii aici.