Oslo şi Washington iau în considerare trimiterea de forţe marine în ţara nordică

Într-o acţiune ce va tensiona şi mai mult relaţiile dintre NATO şi Rusia, Norvegia ar putea găzdui pe baza unei strategii de rotaţie, câteva sute de soldaţi ai Marinei SUA la o bază militară situată la aproximativ 1.000 km de frontiera ruso-norvegiană.
Camioane parcate pe unul dintre numeroasele coridoare ale unei peşteri situate la baza militară Vaernes de lângă Trondheim, Norvegia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.10.2016

Norvegia susţine că au început discuţiile cu Washington cu privire la o dorinţă anterioară a americanilor de a desfăşura soldaţi ai Marinei pe teritoriul ţării europene nordice.

“Au avut loc evaluări în cadrul armatei pentru a se analiza opţiunile privind pregătirea suplimentară, depozitarea şi acest gen de lucruri”, a declarat, luni, Ann Kristin, purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării norvegian.

Ea a subliniat faptul că soldaţii americani vor fi probabil staţionaţi prin rotaţie şi că prezenţa permanentă nu intră în discuţie.

După intrarea în vigoare a proiectului, 300 de soldaţi ai Marinei SUA vor fi staţionaţi la baza militară Vaernes, situată în apropiere de Trondheim, aproximativ 1.000 km de graniţa ruso-norvegiană.

“Procesul este în derulare dar iniţiativa nu a fost încă dezbătută politic în Ministerul Apărării, astfel că nu avem alte răspunsuri detaliate pe moment. Orice propunere concretă va fi gestionată de guvern şi Parlament în maniera obişnuită”, a declarat ministrul norvegian al Apărării, Eriksen Soreide.

Desfăşurarea de soldaţi americani va tensiona relaţiile deja deteriorate cu Rusia, deoarece mişcarea nu este în conformitate cu o promisiune făcută de Norvegia – când a fost înfiinţată NATO în 1949 – de a nu permite desfăşurarea de trupe de luptă străine pe teritoriul său decât dacă ţara se află în pericol de a fi atacată sau – conform unui amendament ulterior – pentru exerciţii militare.

Relaţiile dintre Moscova şi NATO sunt tensionate din cauza unei serii de chestiuni, inclusiv criza din estul Ucrainei şi comasarea militară a alianţei militare vestice în apropierea graniţelor ruseşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor