Rusia şi Franţa au ajuns la o înţelegere privind navele Mistral

Cele două nave din clasa Mistral ce trebuiau livrate Rusiei – Sevastopol (st) şi Vladivostok – sunt văzute la şantierul naval STX Les Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazaire, vestul Franţei, 21 mai 2015.
Cele două nave din clasa Mistral ce trebuiau livrate Rusiei – Sevastopol (st) şi Vladivostok – sunt văzute la şantierul naval STX Les Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazaire, vestul Franţei, 21 mai 2015. (Captură Foto)

Biroul preşedintelui francez Francois Hollande a declarat miercuri că şeful statului a ajuns la o înţelegere cu omologul său rus Vladimir Putin în legătură cu termenii compensaţiei în urma anulării acordului de livrare către Rusia a două nave de luptă din clasa Mistral, a raportat AFP. Acordul a fost suspendat după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, declanşând o serie de sancţiuni din partea Occidentului.

Acordul în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru cele două portelicoptere Mistral a fost îngheţat peste un ande zile în contexul tensiunilor continue legate de implicarea Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei, conform Internaţional Business Times.

Rusia va fi pe deplin compensată pentru cele două nave nelivrate, a susţinut declaraţia biroului lui Hollande, conform AFP. Orice echipament rusesc instalat pe cele două nave va fi returnat Rusiei, se mai susţine în declaraţie.

Săptămâna trecută, Franţa a negat că s-ar fi ajuns la vreo înţelegere în privinţa navelor. Hollande a recunoscut că au avut loc unele discuţii, însă el nu a confirmat că s-a ajuns la o înţelegere asupra termenilor privind compensaţia. “Discuţiile se derulează. Voi lua o decizie în săptămânile următoare”, declarase Hollande la o conferinţă de presă, a raportat BCC.

Dar mass media rusă a raportat că a fost finalizată înţelegerea, înainte ca Hollande să respingă acele afirmaţii. “Discuţiile au fost finalizate, totul este pregătit. Programul şi suma de bani pe care Parisul o va plăti Moscovei [au fost decise]. Sper ca un acord în această privinţă va fi semnat curând şi că vom fi capabili să anunţăm suma pe care ne-o va plăti Franţa.”

Apoi, presa rusă a raportat vineri că Franţa va rambursa Rusiei 1,27 miliarde de dolari pentru acordul anulat. Deşi nu se ştie exact suma exactă, Rusia a confirmat faptul că a primit banii şi consideră situaţia rezolvată.

“Preşedintele Rusiei şi preşedintele Franţei au luat o decizie comună pentru a anula contractul”, a susţinut Kremlinul într-o declaraţie. “Moscova consideră chestiunea Mistral ca fiind complet rezolvată.”

Iniţial, Franţa a fost de acord să livreze navele în 2010, dar acordul a fost suspendat în condiţiile presiunii venite din partea liderilor europeni datorită implicării Rusiei în conflictul ucrainean, în care au fost ucişi peste 6.500 de oameni. În schimb, Franţa a ratat un termen contractual limită, permiţând astfel Rusiei să obţină compensaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe