Ororile de la SNSPA. Lider PSD, pus la punct în direct: "Vă daţi seama că nu vă ia nici dracu' în serios când spuneţi că asta n-are legătură cu politicul?"
Dezbatere în direct la TV după scandalurile de hărţuire sexuală de la SNSPA - cazurile "Bulai" şi "Pieleanu" - şi de la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu (vezi aici), care au stârnit reacţii vehemente în rândul opiniei publice.
Jurnaliştii Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir au discutat subiectul momentului, în emisiunea "Bună, România" de la postul B1 TV, cu invitaţii lor - Diana Stoica (USR), Daniel Constantin (PNL) şi Laurenţiu Gâdei (PSD).
Redăm mai jos o parte din dezbatere.
Răzvan Zamfir: Am aflat acum, odată cu izbucnirea acestui scandal, că studenţii au cerut de-a lungul timpului, au făcut o serie de plângeri. Sunt cadre didactice care la acea dată se aflau în instituţie şi susţin că au luat legătura cu decanul de acum 15 ani, 17 ani de când era. Nu, deci nu a făcut nimeni nimic.
Daniel Constantin (PNL): Cred că se putea acţiona la momentul respectiv. Dincolo de comportamentul unui cadru didactic sau al altuia, cred că trebuie analizată activitatea, ce s-a întâmplat în această perioadă, dacă s-au luat, ce fel de măsuri s-au luat. Adică lucrurile cred că sunt ceva mai profunde.
Răzvan Zamfir: Nu s-au luat. Nici la SNSPA nu s-au luat. În alte părţi am văzut că s-au luat. Deci în alte instituţii de învăţământ, în învăţământ superior, desigur, la asta ne referim, deşi şi la liceu sunt probleme de-astea.
Daniel Constantin: Hai să vă spun, că aţi dedicat subiectul acesta cu liceul, eu cred că atunci când vorbim de criterii de etică, ne referim sigur şi la astfel de lucruri care s-au întâmplat, abuzuri sexuale, dar cred că şi la alte tipuri de comportament.
Şi eu vă dau un exemplu. La Teleorman exista pe lista PSD, din păcate asta e realitatea, la Consiliul Judeţean un candidat care e şi inspector general adjunct şi care în timpul campaniei s-a bătut efectiv cu un elev care termina liceul şi care a venit, poate că e vina elevului, că era într-o anumită stare, nu ştiu, dar nu cred că intră în criteriile de etică ale unui cadru didactic să răspundă unui atac, chiar dacă el a fost iniţiat de un elev.
Adică lucrurile acestea, criteriile... cred că trebuie să profităm de această dezbatere într-un fel şi să mergem mai departe şi în zona universitară, dar şi în zona preuniversară, cu anumite criterii de etică pe care ar trebui să le implementăm.
Răzvan Zamfir: Doamna Diana Stoica, dumneavoastră sunteţi mulţumită, nu neapărat de viteza de răspuns, cât de substanţa reacţiilor la dezvăluirile din această săptămână la nivelul universităţii vizate, SNSPA, în cazul de faţă, deşi reamintim, că în paralel se desfăşoară un scandal similar şi la Universitatea de Arhitectură Ion Mincu, bineînţeles sunt cazuri şi la alte instituţii din ţară. Deci, la nivelul universităţii, la nivelul societăţii civile, la nivelul colectivului profesoral, la nivelul ministerului, sunteţi mulţumită de reacţiile instituţionale sau individuale generate de acest scandal?
Diana Stoica (USR): Nu sunt mulţumită şi, în primul rând cred că trebuie să scăpăm de meteahna asta românească foarte nocivă, în care toată lumea bagă mizeria sub preş. Au fost nenumărate abuzuri semnalate de către studenţi în speţă de la SNSPA. Eu înţeleg că din 2017 au început să facă sesizări cu privire la unul sau altul dintre profesori.
Vedem din ce în ce mai multe situaţii de genul acesta, în care persoane care ar trebui să protejeze sau să îndrume studenţii devin abuzatori. Deci, din ce ni s-a promis o Românie educată, avem o Românie abuzată.
Şi vedem un minister care, evident, nu a venit nici cu măsuri clare, un mecanism funcţional care să se aplice în toate instituţiile de învăţământ, pentru că vedem adesea şi profesori de la nivel mai jos - primar, gimnazial, în care copiii sunt abuzaţi, până la nivel universitar. Să vedem nişte mecanisme foarte clare care să protejeze victimele, în primul rând, că ele să aibă curajul să facă aceste sesizări şi să ajungă la autorităţile competente. Şi să avem o anchetă transparentă, nişte termene foarte clare. Şi eu n-am văzut nimic de genul ăsta.
Răzvan Zamfir: Da, e un dosar la parchet. Sigur, au început să curgă aşa plângerile trimise prin e-mail la adresa pusă la dispoziţie de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, dacă nu mă înşel. Dar, dincolo de ce se petrece aşa la nivelul justiţiei, şi, mă rog, e o reacţie mai degrabă firească, întrebarea e următoarea: vi se pare că stă în picioare teoria aia potrivit căreia conducerea universităţii nu putea fi la curent cu aceste fenomene care, iată, datează de 20 de ani în cadrul respectivei instituţii, mai ales că rectorul de acolo era propunere de premier.
Ar putea să pună aşa premier un cetăţean care nu ştie nici ce se întâmplă în universitatea pe care "cică, sanchi" o conduce. Nu vă mai vorbesc de faptul că pro-rectorul - e un băiat la 30 şi ceva de ani - este şeful cancelariei domnului Marcel Ciolacu, adică oameni grei. Staţi un pic, ăştia nu sunt în stare să conducă SNSPA-ul şi vor să conducă România?
Diana Stoica: Aşa este şi, din păcate, eu nu sunt mulţumită de ceea ce se întâmplă. Mi-e foarte greu să cred că nu ştia conducerea, atâta vreme cât au fost mai multe cadre didactice care au ieşit şi au spus acest lucru şi au făcut sesizări în scris cu ani în urmă. Deci nu există, trebuie să ia la cunoştinţă conducerea, bineînţeles, de aceste activităţi, şi să ia măsurile conforme. Dar pare că toată lumea a îngropat acele sesizări şi le-a muşamalizat.
Răzvan Zamfir: Domnule Gâdei, dumneavoastră credeţi în scenariul ăsta în care acum află şi oficialii universităţii şi oamenii?
Laurenţiu Gâdei (PSD): Subiectul este de o gravitate extraordinară şi eu mă tem că nu doar în mediul universitar se întâmplă sau pare a se întâmpla astfel de fapte, astfel de comportamente primitive...
Radu Buzăianu: Intervin un pic, domnule Gâdei, că am văzut o ştire care îl implică în discuţie şi pe un coleg de-al dumneavoastră, pe domnul Budăi, aducându-l aminte cu scandalul precedent. Adică dacă nu doar în mediul acesta, putem să vorbim şi despre politică, dacă vreţi.
Laurenţiu Gâdei: Încă o dată. Am văzut că încercăm să politizăm acest subiect, care, repet, este foarte grav. Eu m-aş ţine departe de politizare, pentru ca toţi trebuie să facem front comun pentru a stârpi acest fenomen.
Diana Stoica: Păi, domnule, cine a politizat educaţia implicit în mediul universitar? Şi şcolile sunt politizate.
Radu Buzăianu: Domnule Gâdei, să facem front comun, dar mai întâi trebuie să înţelegem că oamenii ăştia aveau un sprijin politic.
Răzvan Zamfir: Vă daţi seama că nu vă ia nici dracu' în serios când spuneţi că nu are legătură cu politicul subiectul ăsta. Da, ăştia sunt şmecheri pentru că au spate politic. Lucrează cu partidele. Îi pun partidele în funcţie de conducere. Sunt tari.
Domnule Gâdei, ştiţi ce zice pe înregistrare? Zice pe înregistrare una dintre studentele abuzate: „Când mai eram în maşină, că ne mai lăsa cu maşina, mereu vorbea cu ministrul pe telefon.” Nu-mi spuneţi mie că nu era Bulai om greu, a fost în Guvern, a fost...
Laurenţiu Gâdei: Ştiţi ce este extrem, extrem de grav şi aţi prezentat dumneavoastră cazul de la Muzeul de Artă. Şi chiar dumneavoastră aţi spus că pe fondul unor scandaluri imense apar foarte mulţi care vor să intre şi ei în tablou.
Răzvan Zamfir: Nu ştiu dacă aici e cazul ăsta. Ne mai trebuie detalii.
Laurenţiu Gâdei: Nici în cazurile de la universitate până nu se pronunţă justiţia din punct de vedere legal, nu ştim. Dar luăm de bun ceea ce spun victimele. Dar gândiţi-vă că domeniul este extrem, extrem de complicat şi foarte greu de demonstrat. La momentul ăsta...
Răzvan Zamfir: Dom'le, s-a retras, l-a băgat în comisie de etică, nici n-a zis că... Aţi văzut, domnul Bulai s-a retras cât a putut de repede.
Radu Buzăianu: Numai o secundă, domnule Gâdei, că trebuie să termin o idee. Eram aici în seara în care au avut loc alegerile, mă rog, se număraseră voturile, erau nişte exit-polluri. Şi era aici invitat în calitate de sociolog domnul Bulai. Şi noi vorbeam despre succesul incredibil de la Primăria Capitalei al domnului Nicuşor Dan, care a câştigat cât toţi ceilalţi împreună, şi domnul Bulai, îmi aduc aminte, spunea că mai degrabă câştigătorii în seara asta au fost cei de la PSD, cei din Alianţă, adică ducea discuţia..., deci era mai degrabă în tabăra dumneavoastră decât în tabăra cealaltă, ca să clarificăm şi acest detaliu.
Diana Stoica: Cine este şeful Cancelariei domnului Ciolacu?
Laurenţiu Gâdei: Ce treabă are şeful Cancelariei cu premierul? Şi ce treabă are cu scandalul ăsta?
Răzvan Zamfir: Nu-i prorectorul de la SNSPA? Din 2018, şeful Cancelariei e prorectorul SNSPA.
Laurenţiu Gâdei: Eu aş vrea să identificăm soluţii.
Radu Buzăianu: O soluţie ar fi să nu-i mai ţineţi în braţe, să nu le mai oferiţi protecţie.
Laurenţiu Gâdei: Nu-i ţin în braţe.
Răzvan Zamfir: Nu dumneavoastră personal, domnule Gâdei. Era discuţia despre cât de implicaţi politic sunt cei care conduc universităţile astea şi există o suspiciune rezonabilă că s-ar face vinovaţi de muşamalizarea acestor informaţii.
Laurenţiu Gâdei: Eu nu cred că pot fi la momentul ăsta acuzaţi de ceva. Dacă procurorii vor identifica elemente, atunci, da, atunci să plătească. Încă o dată, telejustiţia asta în România numai rău ne face. Una e o discuţie liberă despre un subiect extrem de grav şi noi nu discutăm despre asta. Noi încercăm să aruncăm totul în cârca politicului.
Radu Buzăianu: V-am spus care e subiectul grav. Oamenii ăştia continuau să facă ce fac pentru că aveau un sprijin politic. Dacă omul ăsta era nimeni pe lume, zbura în secunda doi, domnule.
Laurenţiu Gâdei: Auziţi, şi B1TV are substrat politic.
Răzvan Zamfir: Cine? B1TV. Ce substrat? Aici e televiziune de ştiri?
Laurenţiu Gâdei: Pare şi un acţionariat cu tentă politică...
Răzvan Zamfir: Ce acţionariat cu tentă politică are B1TV? Acţionariatul e public al B1TV... Spuneţi la ce vă referiţi.
Laurenţiu Gâdei: Vă spun când ne vedem în particular.
Radu Buzăianu: Spuneţi de faţă cu telespectatorul. Nu ne vedem în particular şi dacă aţi deschis discuţia, terminaţi-o.
Laurenţiu Gâdei: Aşa cum este în lumea occidentală, televiziunile au şi zonă politică.
Răzvan Zamfir: Nu, dar aţi vorbit despre acţionariat. Între timp, chestiunile cu privire la acţionariatul unor instituţii de presă sunt mai simple decât par la prima vedere. În sensul în care acţionariatul este public, pe site-ul CNA găseşti acţionariatul fiecărei companii. Cu atât mai mult cu cât în cazul B1 TV au fost anul trecut, acum doi ani, discuţii care au clarificat situaţia. Nu e urmă de îndoială. Nu e cum era la Realitatea când a apărut Vântu şi a spus că e patron... Lucrurile sunt clare.
Laurenţiu Gâdei: Eu nu am spus că e ceva ilegal. În lumea occidentală, fiecare trust de presă are o orientare politică sau alta. Aşa cum dumneavoastră încercaţi să politizaţi un scandal cu...
Răzvan Zamfir: Nu e corect ce faceţi, pentru că dumneavoastră m-aţi întrebat ce politic. Şi eu v-am spus că rectorul a fost membru PSD, s-ar putea să fie în continuare membru PSD. În 2014, Ponta l-a anunţat ca membru PSD pe actualul rector SNSPA, a fost ministru PSD al Educaţiei. A fost propunerea PSD pentru funcţia de premier în 2020, iar prorectorul este în momentul de faţă şeful Cancelariei premierului, membru PSD, fost secretar de stat al educaţiei. Alt prorector este tot în cadrul Guvernului, şef de instituţie cu susţinere politică, şi la toate aceste informaţii pe care noi le punem pe masă, sunt informaţii publice la un Google distanţă, dumneavoastră vorbiţi despre acţionariatul acestei televiziuni, care iarăşi e public, şi nici nu vă duceţi fraza până la cap, să o spuneţi clar, la ce vă referiţi.
Laurenţiu Gâdei: Acestea nu au legătură cu posibile fapte de hărţuire sexuală a unora sau altora. N-au nicio legătură.
Răzvan Zamfir: Păi, doamna ne-a zis mai devreme cum se depuneau plângeri şi erau îngropate. Cine le îngropa? Le-a îngropat personalul de la salubritate?
Radu Buzăianu: Deci, ca să rezolvi problema, domnule Gâdei, trebuie să o înţelegi în primul rând. Şi ca să înţelegem problema, trebuie să ne referim exact la problemă şi anume cine îi oferea omului ăsta sprijin. Aia e problema.
Daniel Constantin: Nici eu nu sunt de acord să ducem discuţia aceasta în zona politică. Deşi, într-adevăr, aveţi şi dumneavoastră dreptate. Există anumiţi oameni care fac anumite fapte, în cazul de faţă hărţuiri, care, poate în sinea lor, sau chiar la vedere, se folosesc de anumite influenţe politice, aşa cum spuneaţi dumneavoastră că vorbesc mai uşor cu un ministru, cu un preşedinte de partid şi aşa mai departe. N-avem însă dovezi în cazul acesta. Însă, ceea ce cred că trebuie văzut este dacă, într-adevăr, la universitate, în momentul în care trimitem copiii la anumite universităţi, acea universitate oferă suficiente măsuri de protecţie, astfel încât să ne asigurăm că nu pot fi astfel de abuzuri.