Ramificaţiile scandalului "Bulai". Pieleanu, reacţie vehementă după ce a fost acuzat că ar fi şi el prădător sexual

Marius Pieleanu (b1.ro)
Loredana Diacu
30.07.2024

Scandalul agresiunilor sexuale de la SNSPA, avându-l în centru pe sociologul Alfred Bulai, a mai adus în prim planul atenţiei publice un nume: Marius Pieleanu.

Cunoscutul sociolog pe care îl vedem frecvent în studiourile TV a fost acuzat în spaţiul public că ar fi un prădător sexual care şantajează studentele pentru sex.

O serie de acuzaţii grave au venit din partea jurnalistei Carmen Dumitrescu, fostă studentă la SNSPA:

"Când a venit rândul profesorilor de la Sociologie (Bulai şi Pieleanu), studentele mai mari ne-au zis scurt: 'Aveţi grijă cu ăştia! Mai ales dacă vă cheamă în practică! Şi să aveţi grijă cum vă îmbrăcaţi la cursuri, că dacă le place de voi, aia e!'

Era un fel de fapt ştiut, o parte a statu-quo-ului universitar la SNSPA. Era una dintre garanţiile universitare: că dacă cumva le placi ăstora doi, e nasol de tine! Deci trebuia să ai grijă! În ce constă această autoprotecţie, nu ştiu nici acum. Cert e că multe dintre noi, când aveau cursuri de sociologie, aveau grijă să nu se machieze şi să nu se îmbrace în vreun fel care ar fi putut fi catalogat drept atrăgător. De-a lungul celor patru ani în care am urmat cursurile la SNSPA şi în care am fost studenta celor doi, am auzit zeci de întâmplări. Majoritatea din practică. Se vorbea şi despre violuri. Mereu întrebam de ce nu spune nimeni nimic. Motivele erau cam aceleaşi: nu e bine pentru imaginea unei tinere studente cu o carieră în faţă să se audă că a fost abuzată sexual, părinţii ar fi fost dezamăgiţi, mulţi plăteau taxe ca să îşi ţină copiii acolo şi voiau ca banii lor să se concretizeze în diplome, nu în plângeri penale. Aşa că fetele tăceau", a scris Carmen Dumitrescu pe Facebook.

O altă fostă studentă la SNSPA a scris pe Facebook că i-a povestit Mihaelei Miroiu, fostă profesoară la SNSPA, că a fost hărţuită sexual de Pieleanu. Studenta relateză că i-a fost teamă că nu va reuşi să intre în examentul de licenţă pe motiv că a refuzat avansurile lui Pieleanu. Redăm comentariul acesteia:

“Doamnă profesoară, v-am îndrăgit mult, tare mult. Eraţi aşa cum mi se părea mie că trebuie să fim noi, toate fetele şi femeile, în urmă cu mai bine de 20 de ani. V-am ales şi aţi acceptat să îmi fiţi coordonatoare de lucrare de licenţă, master, apoi doctorat. Sorbeam fiecare cuvânt pe care ni-l spuneaţi la cursuri sau în discuţiile amicale. Şi am venit şi v-am spus, tremurând, cum Pieleanu îmi face avansuri de câteva luni, şi cum risc să nu pot intra în examenul de licenţă din cauza lui. Şi asta pentru că i-am refuzat avansurile. Eram în primii zece studenţi din an, bursieră în toţi cei 4.

Mi-aţi cerut răgaz să vorbiţi cu el, apoi mi-aţi spus că trebuie să merg să rezolv asta între patru ochi, că nu puteţi interveni în relaţia profesor şi student. Şi lumea mea s-a prăbuşit. Tocmai ne spuseserăţi la un curs că, în caz de agresiune, victima nu trebuie pusă niciodată faţă în faţă cu agresorul. Şi acum, la mai bine de 20 de ani, am lacrimi în ochi când îmi amintesc. Şi stare de vomă când îl văd la TV. Aţi ştiut! Aţi ştiut şi după câţiva ani, când am venit să vă zic că nu scap de furia lui, că încearcă să mă vorbească de rău pe unde întâlneşte oameni care mă cunosc, că strigă injurii după mine pe stradă când ne întâlnim întâmplător. Aţi ştiut…”

Fostă studentă la SNSPA
Fostă studentă la SNSPA

Acuzaţii foarte grave aduce şi Baricada TV.

„Pieleanu le şantajează sexual pe faţă pe studentele mai slabe de înger. Ori stau culcat în faţa 'domnului profesor', ori vor avea de suferit la examen. Multe cedează. Oricum, ideea e că foarte puţină lume protestează. În urmă cu mai mult timp, la orgiile iniţiate de Pieleanu participau şi câţiva studenţi, recrutaţi pe măsura imaginaţiei de care dădeau dovadă în momentele cheie. Chefurile începeau de obicei într-un bar din apropierea SNSPA, unde participau în special băieţi. Apoi, când atmosfera se încălzea, Pieleanu punea mâna pe telefon şi începea să sune în stânga şi în dreapta. Cel mai des răspundeau fetele din Republica Moldova, dar nu erau singurele”, scrie Baricada TV.

„Îl cunosc pe Pieleanu de acum 8 ani, pe vremea când îmi era profesor şi pot să confirm că recurge la ameninţări de genul: te culci cu mine sau te pic. Pe mine a vrut să mă forţeze să-mi iau lucrarea de diplomă la el, l-am refuzat şi un an am stat cu mare teamă. Stupoarea mea a fost maximă când l-am văzut în comisia de examinare a lucrării de diplomă. Norocul meu a fost că era prezent şi profesorul meu coordonator, care mi-a susţinut pledoaria. În rest, no comment. Colege de-ale mele au păţit-o cu el…este un personaj patologic…care dă sfaturi la TV. Nu ştiu cum sunt acceptaţi astfel de oameni în poziţii de sfătuitori”, este un alt mesaj publicat de Baricada TV.

Redacţia noastră l-a contactat pe Marius Pieleanu pentru a-l întreba cum răspunde acestor acuzaţii. Redăm răspunsurile sale:

Reporter: În spaţiu public, cu ocazia scandalului ocazionat de povestea cu Alfred Bulai, s-au lansat acuzaţii şi la adresa dumneavoastră. Sunteţi acuzat de faptul că aţi întreţinut relaţii sexuale cu studente, că aţi condiţionat examene, că v-aţi folosit poziţia de autoritate.

Marius Pieleanu: Staţi, staţi, staţi. Cine mă acuză pe mine de aşa ceva?

Reporter: Sunt postări pe Facebook în care numele dumneavoastră apare ca alt prădător sexual din cadrul SNSPA.

Marius Pieleanu: Doamnă, iertaţi-mă, limbajul dumneavoastră îmi depăşeşte capacitatea mea de a reacţiona, de a vă răspunde corect la întrebări, pentru că deja am o etichetă pe care nu mi-o recunosc. La adresa mea, cu excepţia unor comentarii care sunt mai mult sau mai puţin părtinitoare, sunt şi eu la fel de surprins ca şi dumneavoastră.

Reporter: Păi de aceea v-am şi sunat să vă întreb. Cred că sunt nişte întrebări foarte simple, domnule Pieleanu. Aţi făcut vreodată sex cu studentele dumneavoastră?

Marius Pieleanu: Doamnă, ce întrebări sunt astea?

Reporter: E atât de greu să răspundeţi, domnule Pieleanu? E o întrebare foarte simplă. Aţi făcut vreodată sex cu studente?

Marius Pieleanu: Este vorba de formula şi conţinutul întrebării dumneavoastră, nu vă supăraţi.

Reporter: Dar nu este o acuzaţie, este o întrebare.

Marius Pieleanu: Ba da, este. Este o întrebare care are un conţinut extrem de dur la adresa mea şi licenţios, nu vă supăraţi. Nu pot să răspund la astfel de întrebări. Ok, înţeleg că există în spaţiul public, mai ales în cel internaut, o discuţie, există opinii, dar nu vă supăraţi, am un prestigiu şi, înţeleg, credeţi-mă că vreau să mi-l păstrez.

Reporter: Păi de aceea vă şi întreb, că poate vreţi să demontaţi acuzaţiile acestea. Aţi fost acuzat că alături...

Marius Pieleanu: Nu pot să vă răspund, nu sunteţi Parchet, dumneavoastră, nu vă supăraţi. Astfel de întrebări nu se pun. Adică există cu totul şi cu totul alte mecanisme care conduc la întrebări de tipul acesta.

Reporter: Uitaţi, a apărut postarea unei foste studente de ale dumneavoastră din care reiese că i-aţi condiţionat intrarea în examenul de licenţă de întreţinerea de relaţii sexuale cu dumneavoastră. Cum vedeţi acuzaţia aceasta?

Marius Pieleanu: Nu ştiu, nu ştiu despre ce vorbiţi, nu vă supăraţi. Eu nu stau toată ziua pe net, chiar nu stau deloc.

Reporter: Dar vă amintiţi ce aţi făcut. Aţi condiţionat vreodată, aţi cerut vreodată vreunei studente de ale dumneavoastră să facă sex cu dumneavoastră? E atât de simplu răspunsul.

Marius Pieleanu: Nu există astfel de întrebare şi nu am un răspuns la astfel de întrebare. Lucrurile astea sunt pentru mine chestiuni care mă şochează. Cum să îmi puneţi astfel de întrebări? Doamne fereşte! Îmi pare rău, nu mai pot răspunde la niciun fel de întrebare şi nu mai putem continua discuţia dacă ea este în termenii ăştia. Vă doresc o zi bună să aveţi!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor