Orientul Mijlociu la răscruce? Premierul libanez se întâlneşte cu Trump la Washington

Preşedintele american Donald Trump şi premierul libanez Saad Hariri s-au întâlnit la Casa Albă pentru a discuta o serie de probleme, printre care aşa-zisa luptă împotriva terorismului, refugiaţii sirieni şi ajutoarele umanitare.
Preşedintele american Donald Trump dă mâna cu premierul libanez Saad Hariri în timpul întâlnirii lor în Biroul Oval al Casei Albe, în Washington, D.C., 25 iulie 2017. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.07.2017

În prima lor întâlnire bilaterală ce a avut loc marţi la Casa Albă, cei doi lideri au promis că vor conlucra împotriva terorismului desfăşurat de Statul Islamic şi alte grupuri militante, iar Hariri şi-a exprimat speranţa că parteneriatul antitero dintre Beirut şi Washington va continua până când toţi teroriştii vor fi înfrânţi.

Preşedintele american Donald Trump a lăudat armata libaneză pentru că a oprit Statul Islamic şi alte grupuri extremiste să obţină sprijin din Liban, afirmând: “În cele din urmă, veţi câştiga ... avem mare încredere în voi”.

Premierul libanez Saad Hariri s-a referit, de asemenea, la problema refugiaţilor sirieni, notând că numărul sirienilor care au fost strămutaţi din cauza prezenţei Statului Islamic şi a altor grupuri jihadiste în Siria a crescut la aproximativ 1,5 milioane, adică un sfert din populaţia de aproximativ 6 milioane de locuitori a Libanului.

Trump a declarat că susţinerea nevoilor umanitare ale refugiaţilor sirieni este cea mai bună cale de a-i ajuta.

În timpul întâlnirii, Trump a reiterat, de asemenea, acuzaţiile sale împotriva guvernului sirian, învinuindu-l pe preşedintele Bashar al-Assad de presupusa utilizare de arme chimice.

“Nu sunt un fan al lui Assad. Cu siguranţă, cred că ceea ce a făcut acelei ţări şi umanităţii este înfiorător. Nu sunt o persoană care voi sta deoparte şi să îl las să scape de ceea ce a încercat să facă”, a precizat preşedintele american.

Guvernul sirian a negat cu tărie că a utilizat sau că are în posesie arme chimice, iar respectarea de către Siria a Convenţiei privind Armele Chimice a fost certificată de observatorii internaţionali în 2013.

Stocurile de arme chimice siriene au fost predate în timpul unei misiuni comune care a inclus reprezentanţi ai ONU şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice în 2014.

Într-o mişcarea unilaterală, în 7 aprilie, armata americană a decis să atace în mod direct armata siriană prin lansarea a 59 de rachete Tomahawk asupra bazei aeriene al-Shayrat din provincia vestică siriană Homs.

Trump a declarat că a ordonat atacul ca răspuns la un presupus atac cu arme chimice desfăşurat în 4 aprilie în Siria, pentru care SUA a acuzat guvernul preşedintelui Assad.

Armata americană a declarat că baza aeriană atacată ar fi fost folosită pentru stocarea de arme chimice şi avioane de luptă siriene. Damascul a denunţat atacul SUA ca o “agresiune flagrantă” care a provocat moartea a aproximativ 15 persoane, inclusiv civili, şi care a cauzat “pagube materiale semnificative”.

Washingtonul nu a furnizat nicio dovadă pentru a-şi susţine acuzaţiile, atrăgând critici din partea multor ţări şi instituţii internaţionale pentru că a ales să ia o măsură militară unilaterală în grabă şi fără dovezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor