Orientul Mijlociu la răscruce? Premierul libanez se întâlneşte cu Trump la Washington
alte articole
În prima lor întâlnire bilaterală ce a avut loc marţi la Casa Albă, cei doi lideri au promis că vor conlucra împotriva terorismului desfăşurat de Statul Islamic şi alte grupuri militante, iar Hariri şi-a exprimat speranţa că parteneriatul antitero dintre Beirut şi Washington va continua până când toţi teroriştii vor fi înfrânţi.
Preşedintele american Donald Trump a lăudat armata libaneză pentru că a oprit Statul Islamic şi alte grupuri extremiste să obţină sprijin din Liban, afirmând: “În cele din urmă, veţi câştiga ... avem mare încredere în voi”.
Premierul libanez Saad Hariri s-a referit, de asemenea, la problema refugiaţilor sirieni, notând că numărul sirienilor care au fost strămutaţi din cauza prezenţei Statului Islamic şi a altor grupuri jihadiste în Siria a crescut la aproximativ 1,5 milioane, adică un sfert din populaţia de aproximativ 6 milioane de locuitori a Libanului.
Trump a declarat că susţinerea nevoilor umanitare ale refugiaţilor sirieni este cea mai bună cale de a-i ajuta.
În timpul întâlnirii, Trump a reiterat, de asemenea, acuzaţiile sale împotriva guvernului sirian, învinuindu-l pe preşedintele Bashar al-Assad de presupusa utilizare de arme chimice.
“Nu sunt un fan al lui Assad. Cu siguranţă, cred că ceea ce a făcut acelei ţări şi umanităţii este înfiorător. Nu sunt o persoană care voi sta deoparte şi să îl las să scape de ceea ce a încercat să facă”, a precizat preşedintele american.
Guvernul sirian a negat cu tărie că a utilizat sau că are în posesie arme chimice, iar respectarea de către Siria a Convenţiei privind Armele Chimice a fost certificată de observatorii internaţionali în 2013.
Stocurile de arme chimice siriene au fost predate în timpul unei misiuni comune care a inclus reprezentanţi ai ONU şi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice în 2014.
Într-o mişcarea unilaterală, în 7 aprilie, armata americană a decis să atace în mod direct armata siriană prin lansarea a 59 de rachete Tomahawk asupra bazei aeriene al-Shayrat din provincia vestică siriană Homs.
Trump a declarat că a ordonat atacul ca răspuns la un presupus atac cu arme chimice desfăşurat în 4 aprilie în Siria, pentru care SUA a acuzat guvernul preşedintelui Assad.
Armata americană a declarat că baza aeriană atacată ar fi fost folosită pentru stocarea de arme chimice şi avioane de luptă siriene. Damascul a denunţat atacul SUA ca o “agresiune flagrantă” care a provocat moartea a aproximativ 15 persoane, inclusiv civili, şi care a cauzat “pagube materiale semnificative”.
Washingtonul nu a furnizat nicio dovadă pentru a-şi susţine acuzaţiile, atrăgând critici din partea multor ţări şi instituţii internaţionale pentru că a ales să ia o măsură militară unilaterală în grabă şi fără dovezi.