Trump avertizează că Iranul va înfrunta consecinţe serioase dacă nu eliberează toţi prizonierii americani

Preşedintele american Donald Trump a avertizat că Iranul va înfrunta „consecinţe noi şi serioase” dacă nu îi va elibera şi trimite în SUA pe toţi cetăţenii americani arestaţi şi închişi „pe nedrept”, a precizat vineri Casa Albă.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Trump a cerut Iranului să îi returneze pe Robert Levinson, un fost agent FBI care a dispărut în urmă cu peste 10 ani în Iran, pe omul de afaceri Siamak Namazi şi pe tatăl său Baquer, şi pe „toţi ceilalţi cetăţeni americani reţinuţi pe nedrept de Iran”.

„Timp de aproximativ 40 de ani, Iranul a folosit detenţiile şi luarea de ostatici ca o unealtă a politicii de stat, o practică ce continuă şi în prezent cu recenta condamnare a lui Xiyue Wang la zece ani de închisoare”, a afirmat Casa Albă, făcând referire la un cercetător al Universităţii Princeton care a fost condamnat săptămâna trecută de Iran pentru spionaj.

„Iranul este responsabil pentru îngrijirea şi bunăstarea fiecărui cetăţean al Statelor Unite aflat în custodia sa”, a adăugat Casa Albă.

„Preşedintele Trump este pregătit să impună consecinţe noi şi serioase asupra Iranului dacă nu vor fi eliberaţi şi returnaţi [Statelor Unite] toţi cetăţenii americani închişi pe nedrept.”

Avertismentul are loc în condiţiile în care Casa Albă a precizat că îşi dublează eforturile pentru a aduce înapoi toţi americanii închişi pe nedrept în străinătate.

Levinson, un fost agent FBI, a dispărut în timpul unei vizite pe insula iraniană Kish în 2007, iar administraţia SUA oferă o recompensă de 5 milioane de dolari pentru informaţii care pot conduce la întoarcerea sa cu bine în ţară.

Teheranul a negat că a avut de a face cu dispariţia fostului agent FBI şi a susţinut că nu ştie unde se află acesta.

Un tribunal iranian i-a condamnat anul trecut pe cei doi Namazi la 10 ani de închisoare pentru spionaj şi cooperare cu Statele Unite. Membrii familiei lor şi-au exprimat temerile în legătură cu sănătatea lui Baquer, 80 de ani, un oficial UNICEF pensionat.

Fiul său Siamak, un om de afaceri, a fost arestat în octombrie 2015 în timp ce îşi vizita familia în Teheran. Amândoi, tatăl şi fiul, au dublă cetăţenie iraniano-americană, dar Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie şi îi consideră pe toţi cetăţenii iranieni ca fiind doar cetăţeni iranieni.

Acest lucru a dus de-a lungul anilor la întemniţarea a numeroşi iranieni cu dublă cetăţenie, la întoarcerea lor în Iran.

Un alt cetăţean iraniano-american, Robin Shahini, a fost arestat în timp ce îşi vizita rudele în Iran în 2016 şi ulterior a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru presupuse acte de spionaj.

Familia sa a declarat că toate dovezile folosite de procurori în timpul procesului care a durat doar trei ore, s-au bazat pe postările sale pe Facebook şi pe bloguri, în care a susţinut protestele post-electorale din 2009 din Iran.

Autorităţile iraniene au anunţat săptămâna trecută că un tribunal l-a condamnat pe Xiyue Wang, un cetăţean american de origine chineză şi absolvent al Universităţii Princeton, la 10 ani de închisoare pentru presupuse acte de spionaj.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe