Organizaţie de Drepturile Omului: China ar trebui să lase Hong Kong-ul să îşi aleagă singur candidaţii


Alianţa pentru Democraţie Adevărată a depus eforturi pentru a contracara amânările regimului comunist chinez privind implementarea votului universal în Hong Kong în 2017, dar Beijing-ul a spus ca PCC va evalua candidaţii din 2017, reducând speranţele chinezilor din Hong Kong pentru o democraţie adevărată.
Alianţa pentru Democraţie Adevărată a depus eforturi pentru a contracara amânările regimului comunist chinez privind implementarea votului universal în Hong Kong în 2017, dar Beijing-ul a spus ca PCC va evalua candidaţii din 2017, reducând speranţele chinezilor din Hong Kong pentru o democraţie adevărată. (Song Xianglong/The Epoch Times)
Carol Wickenkamp
30.11.2013

Ca replică la un nou proces de "filtrare" creat de Beijing pentru candidaţii la conducerea executivului din Hong Kong, organizaţia Human Rights Watch (HRW) a emis ieri un comunicat prin care a declarat că populaţia Hong Kong-ului ar trebui să fie lăsată să îşi aleagă singură conducătorii.

Într-un discurs de săptămâna trecută aparţinând preşedintelui Comitetului Legislativ de Bază din Beijing, Li Fei, acesta a dezvăluit faptul că Partidul Comunist Chinez (PCC) pune bazele unui comitet de selectare a candidaţilor pentru cel mai înalt post din Hong Kong, eliminând candidaţii ce nu îndeplinesc criteriul mecanismului de filtrare.

Comitetul ce urmează să urmărească şi să numească candidaţii la funcţia de şef al executivului va fi alcătuit dintr-un grup restrâns, ales de rezidenţi din Hong Kong, care vor decide căror candidaţi le vor permite participarea la următoarele alegeri, a declarat Li.

Iar de aici începe cenzura şi se opreşte conceptul "o ţară două sisteme".

Candidaţii "ostili guvernului central" nu ar îndeplini criteriul de selectare, a adăugat Li în anunţul său, reluând poziţia predecesorului său în Comitetul Legislativ de Bază (un soi de Parlament al Hong Kong ) şi director al Biroului pentru Relaţii din Hong Kong.

"Beijingul a afirmat foarte clar că democraţia autentică nu va fi o opţiune oferită populaţiei din Hong Kong" a precizat Brad Adams, directorul HRW Asia. "Deşi pretinde că va susţine o consultare cu publicul, guvernul chinez a hotărât deja să îşi menţină controlul asupra guvernului din Hong Kong."

În 2007, Comitetul Permanent din cadrul Congresului Naţional al Poporului (CPCNP), după eliminarea sufragiului universal în alegerile din 2004 şi 2007, chiar a spus că votul universal ar "putea" fi aplicat în cazul viitorului şef al executivului (2017) şi alegerilor pentru Consiliul Legislativ (2020).

Grupurile pro-democraţie propuseseră ca toţi votanţii din Hong Kong să ia parte la procesul de alegere a candidaţilor pentru electoralele din 2017.

Procesul de numire nu trebuie să violeze Convenţia Internaţională a Drepturilor Civile şi Politice (CIDCP), potrivit HRW, iar monitorizarea de către PCC în scopul eliminării candidaţilor din partea opoziţiei ar constitui o violare clară.

Convenţia Internaţională, semnată de către britanici pe când Hong Kong avea statut de colonie, încă se aplică acestei regiuni, afirmă HRW. Convenţia garantează drepturi atât candidaţilor, cât şi votanţilor, asigurându-se că ambele tipuri de drepturi se conformează că principiile sufragiului universal şi egal.

Human Rights Watch a solicitat guvernului din Hong Kong şi Partidului Comunist Chinez să dezvolte un plan detaliat şi cu o cronologie precisă, care să asigure simultan aplicarea sufragiului universal şi egal. Toate propunerile privind desemnarea candidaţilor pentru alegerile conducerii executivului din 2017 ar trebui să permită consultări cu publicul şi ar trebui să se conformeze standardelor internaţionale ale drepturilor omului, inclusiv standardelor ICCPR, precizează HRW.

"În loc să îşi petreacă timpul punând la cale scheme menite să încalce promisiunile de reformă electorală, guvernul chinez ar trebui să se îndrepte în direcţia unui sufragiu universal real" a declarat Adams. "Populaţia Hong Kong-ului a clarificat în repetate rânduri că doreşte o democraţie veritabilă. Jocurile Beijingului au doar rolul de a-i submina legitimitatea teritorială".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor