Ordonanţa traseismului politic a fost respinsă de deputaţi

Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen
Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen (Epoch Times România)

Faimoasa ordonanţă a traseismului politic, cu alte cuvinte OUG 55/2014 ce permite migraţia politică a aleşilor locali fără a-şi pierde mandatul, a fost supusă miercuri votului final în camera deputaţilor, fiind respinsă cu 195 voturi ”pentru”, 109 ”împotrivă” şi 21 abţineri. Parlamentarii UDMR s-au abţinut de la vot.

După votul deputaţilor, Victor Ponta a declarat că este o ipocrizie din partea parlamentarilor ca în teritoriu să accepte trecerea de la un partid la altul, dar să fie contra în Parlament.

”Au fost 195 voturi pentru, 110 împotrivă, mai era nevoie de opt voturi. Colegii de la UDMR au anunţat că nu vor vota. Şi au lipsit din deputaţi. Se va discuta la Senat. Eu mă bucur foarte mult că trece deja de Parlament pentru că în felul ăsta se închide discuţia despre ordonanţă. Când este lege atunci poate fi atacată şi la Curtea Constituţională”, a declarat după respingerea ordonanţei premierul Victor Ponta, care, în calitatea sa de deputat, a luat parte şi el la vot.

Potrivit postului B1, întrebat ce se va întâmpla dacă legea va fi respinsă, Ponta a afirmat că ”niciodată nu se întâmplă nimic”, precizând că cei care se vor muta la alte partide nu îşi vor pierde mandatul.

Camera Deputaţilor este prima cameră pe acest act normativ, forul decizional fiind Senatul.

Ordonanţa de urgenţă, care a permis migraţia aleşilor locali la alte partide, a fost aprobată marţi de comisiile parlamentare Juridică şi de Administraţie, cu 26 de voturi pentru şi 14 voturi împotrivă. Liderii opoziţiei s-au opus trecerii acestei OUG, reamintind că actul normativ nu are caracter de urgenţă şi încalcă legile.

OUG care le permite aleşilor locali că, timp de 45 de zile, să-şi schimbe partidul său să devină independenţi, fără să îşi piardă mandatul, a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 septembrie. În urma publicării actului legislativ, o serie de primari şi-au anunţat deja plecarea din partidele din care făceau parte pentru a se alătura altor formaţiuni (în special celor din coaliţia aflată la guvernare)

Pe lângă atragerea în PSD a primarilor - persoane cheie pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie - ordonanţa mai are o miză deloc de neglijat şi anume, recâştigarea controlului asupra Consiliilor locale şi judeţene care gestionează fonduri de miliarde. La scurt timp după adoptarea OUG 55, ACL şi-a pierdut fragila majoritate pe care o avea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, o serie de consilieri ai opoziţiei trecând de partea PSD. Opoziţia acuză că primarul Sorin Oprescu ar fi fost una din sursele de inspiraţie ale lui Victor Ponta pentru adoptarea acestei ordonanţe, care a făcut ca PSD să redevină stăpân peste banii gestionaţi în Capitală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne