Raluca Prună: "Mi se pare suprarealist să văd reacţiile cavalerilor luptei anti-corupţie"

Prin OUG privind interceptările, dată de Guvern în contextul deciziei CCR care a spart "Binomul", SRI a fost ridicat la rangul de organ special de cercetare penală. Ministrul Justiţiei Raluca Prună a ţinut să facă o serie de clarificări în contextul discuţiilor aprinse pe marginea acestei teme.
Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
14.03.2016

Cum discuţiile pe marginea ordonanţei de urgenţă privind interceptările sunt aprinse, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a ţinut să facă "câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie".

Pe fondul criticilor ridicate, printr altele, şi de faptul că SRI a fost ridicat la rangul de organ special de cercetare penală în cauzele ce ţin de siguranţa naţională şi terorism, ministrul a subliniat că Serviciul nu a primit de fapt mai multe puteri decât avea înainte de decizia CCR privind interceptările.

Clarificările oferite de Raluca Prună

1. Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege.

2. OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic.

3. SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Compeţentele sale de cercetare penală specială dupa OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infraţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva - nu poliţist fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre, le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI.

4. Această OUG este o soluţie provizorie, dar necesară, dată fiind decizia CCR care impunea de pe o zi pe alta o soluţie. Ea nu exclude, ci deschide dezbaterea publică necesară despre ce soluţie alege societatea românească.

"Cu titlu personal, mi se pare suprarealist să văd reacţiile unor foşti înalţi demnitari, care ştiau exact cum stau lucrurile de vreo 10 ani încoace, le-au girat ca acum să le denunţe comme du jamais vu, ale cavalerilor luptei anti-corupţie instituţionali sau din societatea civilă care ştiau de asemenea şi nu au găsit temei să se despartă în tot acest timp.

Nu e bai, adevarul separă întotdeauna apele. În fine, sunt fericită că decizia CCR a creat breşa detaşării poliţiei judiciare în parchete. E un început", a mai precizat Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor