Orban: O eventuală suspendare ar dura câteva luni, nu toată perioada de programare
alte articole
Ministrul MAEur, Leonard Orban, a declarat joi că o eventuală suspendare a unor programe ar dura doar câteva luni, nu toată perioada de programare.
”Chestiunea de suspendare nu presupune o perioadă de suspendare până la finalul perioadei de programare, mai precis sfârşitul anului 2015, ci presupune o suspendare pentru câteva luni de zile. Dar sigur, această suspendare creează o presiune în special asupra bugetului. Se fac cu mai mare dificultate plăţile interne către beneficiari şi de aici există riscul ca anumite proiecte să fie puse sub semnul întrebării”, a declarat Leonard Orban la Radio România.
Ministrul MAEur şi-a exprimat speranţa că unul sau două programe vor evita suspendarea.
”N-aş dori să speculez deocamdată pentru că mai avem câteva săptămâni bune până când s-ar pune problema suspendării. Pentru a fi suspendate trebuie ca în termen de două luni de la primirea scrisorilor în limba română să nu fie luate măsuri suficiente astfel încât să se evite această suspendare. Mai avem mai mult de două luni şi eu sunt convins că cel puţin pentru unul sau două programe vom putea evita suspendarea”, a spus Orban.
Oficialul a mai precizat că, în prezent, riscul de dezangajare pentru 2012, de aproximativ un miliarde de euro, este minim, în schimb este major pentru 2013. ”Chiar dacă presupunem că programele ar fi suspendate, oricum pot fi transmise cereri de rambursare către Comisia Europeană care să însumeze această valoare şi să se evite dezangajarea automată. Pentru finalul acestui an riscul de dezangajare este limitat. Sigur, e cu totul altceva pentru anul 2013 unde, din acest moment, ar trebui să absorbim până la sfârşitul anului 2013 undeva peste 7 miliarde de euro şi e evident că riscul e major”, a explicat Leonard Orban.
Comisia Europeană a anunţat la 25 octombrie că Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) a fost presuspendat integral, în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) o singură axă a scăpat de presuspendare, iar la Programul Operaţional Sectorial Transport au fost vizate 2 din cele 4 axe.
Decizia Comisiei Europene se bazează pe rezultatele misiunilor de audit efectuate în iunie şi iulie 2012 pentru aceste trei programe operaţionale gestionate de Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană (DG REGIO) a Comisiei Europene.
Partea română are la dispoziţie două luni pentru a realiza aceste măsuri după primirea versiunii în limba română a scrisorilor de notificare a presuspendării. Ulterior, în funcţie de rezultatele înregistrate, Comisia poate lua fie decizia de a relua procesul de rambursare a cererilor de plată trimise de partea română, fie hotărârea de a suspenda plăţile pentru o perioadă de mai multe luni. În toată această perioadă, implementarea proiectelor şi plăţile interne către beneficiari pot continua, nefiind legate direct de decizia Comisiei Europene.
Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), gestionat de Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune (DG EMPL), are o situaţie aparte, fiind în stare de presuspendare din luna august 2012. Pentru acest program, Comisia Europeană a propus o corecţie financiară de 25 %, pe care autorităţile române trebuie să o accepte pentru a putea fi reluate plăţile.