Orban: Nu iau singur decizia privind menţinerea candidaturii la Curtea Europeană de Conturi
alte articole
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat marţi că va lua în următoarele zile o decizie privind menţinerea sau nu a candidaturii sale pentru Curtea Europeană de Conturi, hotărâre pe care nu o va lua singur, ci după consultări cu ”foarte mulţi actori”.
Înttrebat dacă a luat deja o decizie după avizul negativ din cadrul Comisiei de Control Bugetar, Leonard Orban a precizat că va lua o hotărâre în perioada următoare.
”Nu, mai am câteva zile şi am timp până înainte de sesiune (n.r. - plenul PE din 23 octombrie) să iau o decizie. Voi lua o decizie în următoarele zile”, a spus ministrul MAEur.
”Nu e o decizie pe care o iau singur, ci mă consult cu foarte mulţi actori pentru că eu nu sunt doar o persoană individuală care esre nominalizată, ci sunt nominalizarea României, sunt şi fost comisar european. Dacă aţi văzut audierile (n.r. - din Comisia de Control Bugetar) aţi văzut că unii mi-au atras atenţia că s-ar putea ca, din postura de fost comisar european să ajut CE, deci este o decizie pe care nu pot s-o iau singur. Dacă aş fi luat-o singur, sigur m-aş fi decis mult mai repede”, a mai subliniat Leonard Orban.
Ministrul MAEur, Leonard Orban, a primit, la 26 septembrie, de la Comisia de Control Bugetar un vot aviz negativ pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi, deşi raportorul recomandase un aviz favorabil după încheierea audierilor.
Scorul a fost strâns, 14 europarlamentari votând împotrivă şi 12 pentru. Avizul Comisiei este consultativ, la fel şi cel al plenului Parlamentului.
Consiliul European poate accepta numirea sa chiar şi în cazul unui vot nefavorabil în PE.
Înainte de audieri, Leonard Orban a răspuns afirmativ la întrebarea dacă şi-ar retrage candidatura în cazul unui aviz nefavorabil al Parlamentului cu privire la numirea sa ca membru al Curţii.
Mai mulţi europarlamentari PDL au criticat decizia de a-l nominaliza pe Leonard Orban, susţinând că, potrivit Tratatului, nu are experienţa necesară.
Aceştia susţin că Guvernul a încălcat Tratatul prin această propunere, deoarece articolul 286 din Tratat prevede că membrii Curţii sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern.
Purtătorul de cuvânt al Curţii Europene de Audit, Aidas Palubinskas, a declarat pentru NewsIn că experienţa ca auditor a unui candidat nu este o cerinţă obligatorie, iar acest lucru nu este stipulat nici în Tratatul UE.
Mihai-Răzvan Ungureanu îl propusese pentru postul României la Curtea Europeană de Conturi pe pe Mircea Vasile Popescu, acesta putând fi motivul pentru care europarlamentarii PDL au votat împotriva lui Orban.