Corina Creţu critică 'denaturarea' faptelor privind reformele din România

Europarlamentarul român Corina Creţu, vicepreşedintele grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), afirmă că guvernul de coaliţie al ţării sale pune în aplicare o serie cuprinzătoare de reforme naţionale care combat corupţia şi îmbunătăţesc guvernanţa, într-un articol pe care îl semnează pe site-ul TheParliament.com.
Epoch Times România
16.10.2012

Europarlamentarul român Corina Creţu, vicepreşedintele grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), afirmă că guvernul de coaliţie al ţării sale pune în aplicare o serie cuprinzătoare de reforme naţionale care combat corupţia şi îmbunătăţesc guvernanţa, într-un articol pe care îl semnează pe site-ul TheParliament.com.

S-a vorbit mult despre România în ultimele luni. În multe cazuri însă, acest lucru nu s-a făcut pentru motivele corecte. O mare parte din această discuţie s-a bazat pe o denaturare a faptelor. Curtea Constituţională a confirmat că toate acţiunile coaliţei majoritare a liberalilor şi social democraţilor (USL) de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu au fost făcute în conformitate cu Constituţia română. Aşa cum a scris liderul grupului S&D, Hannes Swoboda: 'Faptul că vicepreşedintele Comisiei Europene [comisarul pentru justiţie Viviane] Reding a descris acest lucru ca o tentativă de 'lovitură de stat' a fost iresponsabil şi insultător'.

Recentul referendum privind suspendarea lui Băsescu a demonstrat două lucruri. În primul rând, faptul că o majoritate covârşitoare a românilor care au votat (87,52%) doresc ca preşedintele să fie demis. Acest lucru li s-a refuzat numai din cauza unei modificări recente a legii, introdusă de Traian Băsescu, care necesită o majoritate a alegătorilor înregistraţi pentru a se valida rezultatele. În al doilea rând, indiferent de rezultat, aceasta a demonstrat puterea sistemului democratic românesc.

Odată lăsate în urmă referendumul şi criza constituţională, putem începe acum să vorbim despre România pentru motivele corecte. De la preluarea puterii de către noua coaliţie în această primăvară, o serie de reforme cuprinzătoare au fost dezvoltate şi implementate.

Sectorul energetic a fost mult timp considerat cel mai mare exemplu de management defectuos şi folosire coruptă a banilor publici. Sistemul de comercializare intermediar a condus la pierderea cumulată de 1 miliard de euro între 2006-2012 pentru România. Acest lucru a fost denunţat atât de partidul meu cât şi de Comisia Europeană timp de mulţi ani. Guvernele anterioare au promis în mod repetat să acţioneze, dar niciodată nu au făcut acest lucru. În doar două luni, premierul Victor Ponta a rezolvat această problemă prin anularea acelor contracte cu intermediari din energie.

În ceea ce priveşte asigurarea independenţei sistemului judiciar, Ponta a înregistrat, de asemenea, progrese semnificative. El a cerut un nou proces în numirea procurorului general şi procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Făcând această numire pe baza unei dezbateri publice va asigura faptul că se va desfăşura de o manieră transparentă şi consensuală. Coaliţia depune un efort hotărât pentru a asigura că sistemul judiciar nu va deveni un instrument de luptă politică.

Coaliţia a lucrat de asemenea din greu pentru a asigura prosperitatea economică viitoare în România. Fondul Monetar Internaţional a aprobat un nou ajutor de 513 milioane de euro după o revizuire a performanţei economice a ţării. FMI a apreciat guvernul român pentru că este disciplinat în cheltuielile sale în contextul în care şi-a propus să reducă deficitul bugetar la trei la sută din venitul naţional în acest an.

Guvernele succesive ale lui Băsescu au fost incapabile să folosească în mod corespunzător fondurile structurale ale UE. Situată în jurul valorii de patru la sută, rata de absorbţie a României este ruşinos de scăzută. Noul guvern a început remodelarea acestui proces financiar şi administrativ. Ponta a promis că un ministru numit va fi pe deplin responsabil de acest lucru după următoarele alegeri.

Poporul român sprijină actuala coaliţie şi programul său de reformă. Conform unui sondaj de opinie de luna trecută al unui institut român de evaluare şi strategie, 63% dintre români cred că coaliţia USL va câştiga alegerile parlamentare din 9 decembrie. Doar 24% cred că Partidul Democrat Liberal este capabil să câştige.

Aceste alegeri vor valida în continuare succesul şi viziunea premierului şi guvernului de coaliţie. Este o viziune cu o agendă clară pro-Europa şi suntem hotărâţi să îndeplinim standardele aşteptate de la orice stat membru al UE. Prin combaterea corupţiei şi îmbunătăţirea guvernanţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor