Orban huiduit la comemorarea Revoluţiei anticomuniste din Ungaria din 1956

Pe fondul fluierăturilor celor din opoziţie, premierul ungar Viktor Orban a marcat cea de-a 60-a aniversare a revoltei anticomuniste ungare din 1956, care a fost înăbuşită de Uniunea Sovietică. Între susţinătorii premierului şi manifestanţi au izbucnit conflicte.
Ciocniri între susţinători şi opozanţi ai guvernului ungar în timpul marcării celei de-a 60-a aniversări a revoltei anticomuniste din Ungarie din 1956, în Budapesta, 23 octombrie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.10.2016

În timp ce manifestanţii au huiduit şi fluierat, premierul ungar Viktor Orban a reamintit de marşul studenţilor ce a avut loc în urmă cu 60 de ani, în 23 octombrie 1956, care a marcat începutul revoltei anticomuniste ungare, descriindu-l ca o “revoluţie împotriva lumii comuniste”.

Luând cuvântul în faţa câtorva mii de persoane adunate în Piaţa Kossuth din Budapesta, Orban a aniversat revolta din 1956 ce a fost înăbuşită când armata sovietică a trimis 100.000 de soldaţi şi mii de tancuri. Aproximativ 200.000 de ungari au fugit şi mulţi dizidenţi, inclusiv premierul de la acea vreme Imre Nagy, au fost executaţi.

Remarcile lui Orban au fost întrerupte de câteva sute de membri ai partidului de opoziţie Egyutt (Împreună), care au distribuit sute de fluiere şi pancarte roşii simbolice.

“Politicile lui Viktor Orban sunt exact tipul de politici împotriva cărora s-au răzvrătit ungarii în 1956”, a declarat Peter Juhasz, vicepreşedinte al partidului Egyutt.

“Pe atunci, ungurii au ţinut piept dominaţiei sovietice, în timp ce astăzi Orban a oferit Ungaria Rusiei pentru câteva decenii”, a declarat Juhasz, făcând referire la acordul lui Orban cu Rusia pentru construirea a două noi reactoare nucleare în oraşul ungar Paks.

Laszlo Barta, un susţinător al lui Orban, a declarat pentru Reuters că Ungaria nu poate fi liberă cât timp există “aceşti opozanţi de stânga detestabili”.

Supravieţuind suprimării sovietice

Orban – care a condus o mişcare de rezistenţă împotriva politicii UE de redistribuire între toate statele membre, pe baza unor cote obligatorii, a imigranţilor ce doresc să primească azil în Europa – a deschis şi acest subiect la evenimentul de duminică.

“Ca urmaşi ai Revoluţiei din 1956, nu putem permite Europei să taie rădăcinile care ne-au făcut puternici şi ne-au ajutat să supravieţuim suprimării sovietice. Nu există o Europa liberă fără state-naţiuni şi fără miile de ani de înţelepciune din partea Creştinismului”, a precizat el.

Preşedintele polonez Andrzej Duda, invitat la comemorarea din Budapesta, a asigurat cetăţenii ungari de sprijinul Varşoviei.

“Puteţi să vă bazaţi pe Polonia; mărşăluim împreună în cele mai dure momente. Două ţări care au fost construite pe fundaţii creştine şi sunt acum libere într-o Europa unificată”, a declarat Duda.

În acelaşi timp, criticii lui Orban l-au acuzat pe acesta că slăbeşte sistemul democratic al Ungariei, reduce libertatea mass mediei şi încearcă să transforme ţara într-un “stat neliberal”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor