Orban a fost propus la Curtea de Conturi după retragerea candidaturii lui Mircea Vasile Popescu
alte articole
Leonard Orban a fost nominalizat pentru Curtea Europeană de Conturi după retragerea candidaturii lui Mircea Vasile Popescu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi, potrivit Comisiei de Control Bugetar a Parlamentului European.
”Propunerea României ca Leonard Orban să se alături Curţii Europene de Audit a fost respinsă miercuri (n.r. - 26 septembrie) de Comisia de Control Bugetar a Parlamentului. 12 voturi au fost pentru şi 14 împotrivă, votul fiind secret. Cu toate acestea, candidatura domnului Orban va fi supusă la vot în plenul Parlamentului, în octombrie. Domnul Orban a fost nominalizat după ce autorităţile române au retras candidatura domnului Mircea Vasile Popescu”, se precizează pe pagina de web a Comisiei de Control Bugetar.
Leonard Orban a primit un aviz negativ, deşi raportorul Ines Ayala Sender a propus, după audieri, un aviz favorabil. Mai mulţi europarlamentari PDL au înlocuit membri permanenţi ai Comisiei şi au votat împotriva lui Orban. Argumentul lor a fost că Leonard Orban nu are experienţă ca auditor, motiv pentru care propunerea sa pentru calitatea de membru al Curţii Europene de Conturi încalcă articolul 286 din Tratat. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Curţii Europene de Audit, Aidas Palubinskas, a precizat pentru NewsIn că experienţa ca auditor a unui candidat nu este o cerinţă obligatorie, iar acest lucru nu este stipulat nici în Tratatul UE, astfel că România nu a încălcat Tratatul propunându-l pe Orban.
Eurodeputatul PSD Cătălin Ivan a declarat pentru NewsIn că pedeliştii au votat împotriva lui Leonard Orban pentru funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi deoarece premierul Victor Ponta a retras propunerea lui Mihai Răzvan Ungureanu pentru acest post, Mircea Vasile Popescu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi.
Întrebat joi care ar putea fi motivele avizului negativ dat de Comisia de Control Bugetar, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a precizat că ar putea fi considerente de natură personală. ”De regulă, în momentele în care se promovează o candidatură de acest gen gradul de risc de a nu fi acceptat e redus la minimum, deci tocmai aici e ideea de a face demersuri şi de a avea asigurările necesare tocmai pentru a nu trece printr-o situaţie relativ excepţională, pentru că de regulă ce se cunoaşte a fi candidat până la urmă devine şi cel nominalizat. Este un post care revine României, deci probail că au avut în vedere în special considerente de natură personală”, a precizat consilierul prezidenţial.
Cristian Diaconescu a negat că fostul premier Mihai-Răzvan Ungureanu ar fi făcut o altă nominalizare pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi.
Votul în plenul PE este programat la 23 octombrie, dar avizul este consultativ, ca şi cel al Comisiei de Control Bugetar. Decizia finală aparţine Consiliului European, care poate aproba numirea lui Leonard Orban, chiar şi în cazul unui aviz negativ al Parlamentului European.